Diēta

21.apr 2018
Tuvojoties grila sezonai, arvien vairāk meklējam jaunas grilēšanas tendences, jaunas garšas, produktus un veidus, kā marinēt un kādas garšvielas izvēlēties. Liela daļa ražotāju jau gatavo garšvielu maisījumus ar norādēm liellopa gaļai, cūkgaļai, vistas gaļai vai zivīm. Tiesa, mazāk ir garšvielu maisījumu, kuri piemēroti dārzeņiem un, piemēram, baltajām zivīm. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz nelielu ieskatu gaļas produktu tendenču, garšvielu un marinēšanas pasaulē.
20.apr 2018
Pavasaris ir īstais laiks, kad labprāt gribas kādu ēdienreizi aizstāt ar veselīgu, spirdzinošu, garšīgu un vitamīniem bagātu smūtiju. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā trīs gardu vitamīnu kokteiļu receptes, kas ir ne vien garšīgi, bet arī tik veselīgi, ka noteikti pelnījuši vietu pavasara ēdienkartē.
15.apr 2018
Lai arī veselīga dzīvesveida jomā ir vērojamas pozitīvas izmaiņas - arvien vairāk cilvēku interesējas par to, ko un kā darīt savas veselības un labsajūtas uzlabošanai -, kopējie rādītāji joprojām atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji par maz kustas, ir mazaktīvi un piekopj neveselīgas ēšanas ieradumus. Kā palīdzēt sev pievērsties veselīgākam dzīvesveidam un mainīt esošo situāciju - par to BENU Aptiekas rīkotajā diskusijā sprieda savu jomu speciālisti un eksperti.
7.apr 2018
Klāt pa­va­sa­ris, laiks, kad ik­vie­nam no mums ro­das vēl­me uz­la­bot sa­vu ve­se­lī­bu – sākt jaun­u dzī­vi, būt for­mā. Mēdz teikt: mū­su ķer­me­nis ir mū­su in­stru­ments... kā spē­lē­si, tā ska­nēs! Pa­sau­lē ļo­ti iz­pla­tī­ta pa­rā­dī­ba ir no­lem­tī­bas sa­jū­ta, bet op­ti­misms, vēl­me at­tīs­tī­ties un mai­nī­ties diem­žēl pa­liek ot­ra­jā plā­nā. Pa­va­sa­ris ir lie­lisks laiks, lai šo vēl­mi at­mo­di­nā­tu. Pro­tams, ro­das jau­tā­ju­mi: ar ko un kā sākt, kā ie­tek­mēt ve­se­lī­bu, ie­gūt skais­tā­kas ķer­me­ņa ap­ri­ses un kā uz­la­bot dzī­ves kva­li­tā­ti.
6.apr 2018
Sva­ra zau­dē­ša­nas for­mu­la, ja vien ru­na nav par no­piet­nām me­di­cī­nis­ki ri­si­nā­mām pro­blē­mām, ir ļo­ti vien­kār­ša: ēd ma­zāk un kus­ties vai­rāk! Vis­i to zi­na, un to­mēr dau­dziem ne­iz­do­das sa­sniegt ce­rē­to re­zul­tā­tu. Vai tie­šām at­kal ne­pie­pil­dī­sies ie­ce­re sa­gai­dīt va­sa­ru ja ne la­bā, tad vis­maz la­bā­kā for­mā ne­kā paš­laik?
28.mar 2018
«Dzī­vē viss rit diez­gan ātr­i, un dau­dzas lie­tas stei­gā no­tiek ne­ma­nā­mi. Vie­na no tā­dām ir lie­kā sva­ra pa­rā­dī­ša­nās un pār­vēr­ša­nās no­piet­nā pro­blē­mā, ko sauc par ap­tau­ko­ša­nos,» sa­ka di­ētas ārsts An­dis Brē­ma­nis. «Vie­na lie­ta ir ne­ap­mie­ri­nā­tī­ba ar sa­vu vi­zu­ālo tē­lu un to, ka vairs ne­der pie­ras­tais ap­ģēr­ba iz­mērs, bet pār­lie­ku liels svars ra­da arī pa­aug­sti­nā­tu ris­ku, ka va­rē­tu at­tīs­tī­ties tā­das kai­tes kā ot­rā ti­pa cu­ku­ra di­abēts, tau­kai­nā he­pa­to­ze (ak­nu ap­tau­ko­ša­nās), ho­les­te­rī­na un urīn­skā­bes viel­mai­ņas trau­cē­ju­mi. Var pa­rā­dī­ties sirds un sma­dze­ņu asins­va­du pro­blē­mas, kā arī pa­aug­sti­nāts asins­spie­diens.»
28.mar 2018
Vai jūs sekojat informācijai par dažādiem «superproduktiem»? Grūti pateikt, kādēļ tā vai cita ēdamlieta pēkšņi nonāk uzmanības centrā un tiek pasludināta par īpaši vērtīgu. Reizēm tas ir kaut kas eksotisks un nedzirdēts, reizēm labi pazīstams un šķietami necils, kādreiz teju vai pretīgs un līdz šim par ēdamu nemaz neuzskatīts, bet tik un tā tiek slavināts, un jāsāk domāt, ka varbūt tiešām šis produkts var dot kādu sevišķu labumu mūsu organismam, ja jau entuziasti tā apgalvo. Daži produkti un uztura tendences saglabājas apritē ilgāku laiku, citi kā atnāk, tā aiziet. Nevajadzētu šai modei akli sekot, tāpat arī cerēt uz brīnumiem, bet saprāta robežās vairumam no mums nenāk par ļaunu mazliet dažādot ēdienkarti.
26.mar 2018
Lai labi garšo!
22.mar 2018
Balstoties uz sporta zīmola 4F aptaujas datiem, 88% respondentu par veselīga dzīvesveida pamatu un neatņemamu sastāvdaļu uzskata tieši pareizu uzturu, taču vairāk nekā pusei aptaujāto (52%) šķiet, ka pareizs uzturs un fiziskās aktivitātes ir visai sarežģīta tēma. Taču pareizs uzturs var būt ne tikai ātri un viegli pagatavojams, bet arī finansiāli izdevīgs.
13.mar 2018
Pas­ti­lu uz­ska­ta par vie­nu no ve­se­lī­gā­ka­jiem sal­du­miem, jo ta­jā ir maz tau­ku. Ja sa­lī­dzi­na ar ze­fī­ru, tad pas­ti­lā ir di­vas rei­zes ma­zāk cu­ku­ra. Tai ir iz­teik­ta aug­ļu gar­ša un mai­gā­ka kon­sis­ten­ce.
12.mar 2018
Pavasari gaidot, viens no populārākajiem vārdiem ir detokss.
7.mar 2018
Cilvēki, kuri ēdienu mēdz burtiski aprīt, varētu kaut nedaudz notievēt, vienkārši sākot katru kumosu košļāt ilgāk un starp tiem ieturot pauzes. Ieteikums ēdienu kārtīgi sakošļāt nav jauns; tā jārīkojas gan labu manieru vārdā, gan tāpēc, lai kuņģis pagūtu aizsūtīt smadzenēm signālu, ka ir pilns.
21.feb 2018
Izsmiekla vērtā tendence fotografēt savas maltītes var palīdzēt svara samazināšanas procesā. To dažādās interneta vietnēs atzinuši vairāki cilvēki, kuriem izdevies iegrožot un sistematizēt savus ēšanas paradumus, kas traucējuši atbrīvoties no liekiem kilogramiem.
20.feb 2018
Kādu patiesības graudu var atrast arī popkultūras numeroloģijas testos. Kādas pārmērības ēšanas paradumos nevajadzētu pieļaut, kāpēc nesanāk ievērot ēšanas režīmu, un kāpēc kilogrami pielīp kā dadži?
4.feb 2018
Esi ne­at­lai­dīgs – tas ir gal­ve­nais, ko var ie­teikt cil­vē­kam, kurš pū­las nor­ma­li­zēt ķer­me­ņa ma­su. Ag­ri vai vē­lu nā­kas sa­prast, ka tā nav kam­pa­ņa, bet gan pa­sā­ku­mu kom­plekss, kur vie­na sa­stāv­da­ļa pa­pil­di­na ci­tas un kat­ra dod sa­vu ie­gul­dī­ju­mu ce­ļā uz mēr­ķi.
26.jan 2018
Tu tie­cies pēc ve­se­lī­ga uz­tu­ra, iz­mē­ģi­ni da­žā­dus po­pu­lā­rus ie­tei­ku­mus un ce­ri, ka drīz vien ju­tī­sies la­bāk, iz­ska­tī­sies la­bāk un tev iz­do­sies arī nor­ma­li­zēt ķer­me­ņa ma­su. No­lem­jot sākt jaun­u, skais­tu dzī­vi, no le­dus­skap­ja iz­vāk­ti ne­vē­la­mie pro­duk­ti un pus­fab­ri­kā­ti, kon­ser­vi no­bāz­ti tā­lā­ka­jā stū­rī, bet bur­ge­ru ēs­tu­ves rek­lā­mas ku­po­ni – ma­ku­la­tū­rā, jo tu bei­dzot ga­ta­vo mal­tī­tes mā­jās un esi pat sā­cis no rī­tiem skriet, do­dies nū­jot, var­būt ap­mek­lē spor­ta klu­bu vai ba­sei­nu.
8.jan 2018
No reimatoīdā artrīta, kas kādreiz bija tikai «omīšu un opīšu slimība», mūsdienās cieš gados arvien jaunāki cilvēki. Kāpēc? Tāpēc, ka dzīvojam un ēdam nepareizi.
7.jan 2018
Nacionālā Sirds, plaušu un asins izpētes institūta NIH (NHLBI) izvēlējušies pasaulē labāko diētu svara samazināšanai – DASH diēta.
6.jan 2018
Iz­pē­tīts, ka pat da­ļē­ja at­brī­vo­ša­nas no lie­kā sva­ra nāk par la­bu ve­se­lī­bai: sāk nor­ma­li­zē­ties asins­spie­diens, ho­les­te­rī­na un cu­ku­ra lī­me­nis asi­nīs, sa­ma­zi­nās žult­sce­ļu sli­mī­bu risks, vieg­lāk kļūst ak­nām, re­tāk se­vi liek ma­nīt at­viļ­ņa sli­mī­ba u.c.
5.jan 2018
Pēc svēt­kiem pa­ras­ti ak­tu­ālā­kā pro­blē­ma – cī­nī­ties ar pār­ēša­nās se­kām un kā­du lie­ku ki­lo­gra­mu.