Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Uzzini, kuri ir galvenie klupšanas akmeņi ceļā uz labu figūru

© depositphotos.com

Ja cilvēks apņēmies normalizēt savu ķermeņa masu un patiešām cenšas savu nodomu īstenot, racionālāk ēdot un vairāk vingrojot, tad gribas cerēt uz panākumiem. Un var saprast, cik milzīga ir vilšanās, ja tie tomēr izpaliek. Kas tur varētu būt par vainu?

Uzskats, ka notievēšanai jāēd bioloģiskās lauksaimniecības produkti. Cilvēks nomaina surogātus pret īstu mantu, kam, kā tiek apgalvots, ir pavisam cita garša un smarža, un ir gatavs maksāt par to krietnu cenu. Šie produkti ir veselīgi, un tomēr kalorijas paliek kalorijas - tās joprojām ir jāskaita, ja vēlas zaudēt svaru.

Aizraušanās ar speciālajiem diētas produktiem - dažādiem batoniņiem, sausiņiem, plāksnītēm un ēdienreizi aizstājošiem «pulverīšiem». Tie bieži vien nedod ne sātu, ne gandarījumu, nenodrošina visas vajadzīgās uzturvielas, un izsalkums ar laiku kļūst neizturams. Labāk atļauties svaigus dārzeņus un augļus.

Par daudz riekstu. Kad teju vai katrā veselīga uztura topā minēti valrieksti, mandeles, lazdu rieksti un citi, kas bagāti ar vērtīgām nepiesātinātām taukskābēm un šķiedrvielām, rodas iespaids - jo vairāk tos apēd, jo labāk. Tomēr, ņemot vērā riekstu augsto enerģētisko vērtību, tos vēlams uzēst tikai nedaudz, turklāt izvēlēties neceptus, negrauzdētus, nesālītus un necukurotus.

Nepietiekama izgulēšanās. Varētu domāt - kāds tam sakars ar lieko svaru, bet izrādās, ka cilvēkam, kurš atrodas miega badā, ir tendence dienā uzņemt 500 lieku kilokaloriju. Starp tiem, kuri spiesti strādāt naktīs, ir vairāk liekā svara kandidātu.

Nevingrošana vai pārmērīga vingrošana. Protams, ir jāvingro, jo tas vajadzīgs ne jau tikai svara zaudēšanai. Taču vislabāk lūgt kompetentu speciālistu palīdzību, lai izvēlētos vispiemērotāko slodzi, kura nav ne par mazu, ne par lielu. Daļa tievētāju domā, ka tad, ja viņi vingro, drīkst ēst visu, ko vien vēlas. Otra daļa nodara sev pāri, pieņemot, ka, jo vairāk vingros, jo vairāk svara zaudēs. Kad izrādās, ka tā nav, vilšanās var būt tik liela, ka cilvēks atmet labajiem nodomiem ar roku.

Nekritiska attieksme pret salātiņiem. Salāti jāizvēlas pārdomāti. Ja ir runa par zaļajiem lapu salātiem, tad tie bieži vien nesniedz ēdājam sāta sajūtu un liek uzdarboties izsalkuma hormoniem. Tad jau labāk tiem pievienot nedaudz vārītu brūno rīsu, lēcu vai aunazirņu. Savukārt sātīgie salāti, kuros ir siers, majonēze un citas kalorijām bagātas sastāvdaļas, ir pārāk barojoši.

Izmisīgas pūles neēst pēc sešiem vakarā. «Brokastis apēd pats, pusdienās dalies ar draugu, bet vakariņas atdod ienaidniekam» - tā ir kopš vecmāmiņu laikiem iegājusies un atmiņā labi paliekoša klišeja. Neēšana pēc sešiem varētu darboties, ja cilvēks dotos pie miera deviņos. Ja viņš paliek nomodā līdz vienpadsmitiem vakarā vai līdz pusnaktij, tad vakariņas tomēr ir jāēd, citādi rodas tieksme naktī lavīties pie ledusskapja, un visa tievēšana vējā. Cits jautājums, ka vakariņām vajadzētu būt vieglām, ne vairāk par 30% no diennakts kaloriju devas. Un vēl: tievētājam ir ļoti ieteicams ēst brokastis, jo statistika liecina, ka tad svara zaudēšana veicas sekmīgāk.

Kaloriju dzeršana. Saprotot, ka jālieto pietiekami daudz šķidruma, cilvēks to arī dara, taču dod priekšroku dažādiem saldinātiem dzērieniem vai augļu sulām, bet to enerģētiskā vērtība ir krietni augstāka nekā ūdenim. Kādā pētījumā ticis konstatēts, ka, pirms ēšanas izdzerot divas glāzes ūdens, maltītē tiek uzņemts par 90 kcal mazāk nekā tad, ja uzreiz ķeras pie ēdiena.

Retas ēdienreizes. Lai uzturētu vielmaiņu aktīvu, vairākumam cilvēku ieteicams ēst ik pēc trim četrām stundām un nenotiesāt pārāk lielas ēdienu porcijas. Daudzi šo nosacījumu neievēro un ietur vienu ļoti apjomīgu maltīti vakarā, pārnākuši no darba.

Ēdiena negatavošana mājās. Cilvēki, kuri galvenokārt ietur maltītes sabiedriskajā ēdināšanā, pērk gatavus produktus vai pusfabrikātus, riskē uzņemt krietni vairāk kaloriju, nereti arī vairāk sāls, cukura, piesātināto tauku un dažādas nevēlamas piedevas.

Atbalsta trūkums. Cīņa ar lieko svaru sokas labāk, ja cilvēks jūt ģimenes, draugu un citu apkārtējo cilvēku atbalstu, jo sevišķi tas attiecas uz sievietēm. Lieliski, ja svara zaudēšana notiek uztura speciālista vadībā, kurš palīdz ar padomu un iedvesmo. Arī kontakts ar domubiedriem sociālajos tīklos var būt labs atspaids.