Eksperta padomi: Kā efektīvāk atteikties no nevēlamiem produktiem uzturā?

© Aivars Ķesteris/F64Photo Agency

Uztura speciāliste, veselības zinātņu maģistre uzturzinātnē Liene Sondore uzsver: izvērtē rūpīgi, kas ir tās lietas, no kurām plāno atteikties. Vēlies mazāk ēst cukuru, miltu produktus, saldumus, nelietot alkoholu?  Kā to izdarīt? Sastādi sarakstu ar lietām, ko vēlies mainīt. Piemēram, neēst kviešu miltus un bulciņas. Uzraksti uz lapas, kā rīkosies, ja būs nepārvarama kāre pēc šiem produktiem. Ar ko Tu tos aizstāsi. Kā tu pateiksi sev nē?

Ja nolem no ēdienkartes izslēgt kādus produktus, piemēram, neēst gaļu, piena produktus, izvērtē, kāds būs ēšanas plāns, lai netrūktu tik vērtīgo olbaltumvielu. Mācies gatavot dažādas zupas, ēdienus ar pupiņām, zirņiem, lēcām, tofu, graudiem un dārzeņiem. Atceries - olbaltumvielas saturošie produkti ir jāuzņem 1 gramu uz 1 ķermeņa masas kilogramu ik dienas. Olbaltumvielas ir organisma galvenais būvmateriāls.

Atceries par pilngraudu produktiem - tie ir organisma galvenā enerģija, B grupas vitamīnu un šķiedrvielu lādiņš. Ēd neapstrādātus graudus kopā ar saknēm. Izbaudi, kā garšo grūbas, mieži, kvinoja, amarants, prosa, griķi ar sēnēm, riekstiem, saknēm. Tas noteikti ir svarīgi, ja esi pieradis ikdienā ēst saldumus - organisms prasīs vienkāršos ogļhidrātus vēl vairāk, bet dod tam saliktos, vērtīgākos. Tādējādi arī sāta sajūta būs ilgāka. Papildini ēdienu ar augstas kvalitātes taukvielām - labu olīveļļu, avokado, riekstiem, sēklām.

Izmanto ēdienos garšvielas! Tev nav jāēd bezgaršīgs ēdiens! Tvaicē, sutini, cep cepeškrāsnī, mācies kombinēt tik dažādās garšvielas, un šķietami vienkāršie ēdieni būs izcili!

Atceries padzerties. Nav jādzer litriem, bet izdzer dienas laikā vismaz 1,5 l ūdens. Pavasarī dzer bērzu sulas!

Uzturs

Veikalos pieejami dažādi produkti, kuri vēsta, ka tie ir diētiski un labi figūrai, ja vēlaties zaudēt svaru. Dietologi norāda ar kuriem it kā diētiskiem produktiem nevajadzētu pārlieku aizrauties, ja jūsu mērķis ir zaudēt svaru, jo tie var apgrūtināt šo procesu.

Svarīgākais