Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Cik kaloriju tu dedzini miegā?

© depositphotos.com

Arī miegā organisms turpina izmantot uzņemtās kalorijas. Grūti ir precīzi aprēķināt, cik daudz kaloriju tiek sadedzināts miegā, jo jāņem vērā gan miega fāzes, gan konkrētā cilvēka aktivitāte dienā, gan ģenētiski faktori.

Aptuveni 20% no dienā uzņemto kaloriju daudzuma izmanto smadzenes, kas turpina darboties arī miegā. Taču pastāv aptuvena formula, kas ļauj šo patēriņu izskaitļot, vēsta Men’sHealth.

Vispirms jānoskaidro pamata vielmaiņas ātrums - kāds tas ir, atrodoties miera stāvoklī, bet ne miegā. Vidēji tas ir 45 kcal stundā, bet, ja grib aprēķināt precīzāk, ņemot vērā savu ķermeņa masu, augumu un vecumu, jāmeklē speciāls kalkulators internetā.

Salīdzinot ar vienkāršu atpūtu miera stāvoklī, miegā organisms darbojas ar 95% jaudu. Tātad, lai noskaidrotu, cik kaloriju patērējam miegā, jāņem 95% no pamata vielmaiņas ātruma stundā un jāreizina ar miegā pavadīto stundu skaitu. Ja pieņemam, ka miega ilgums ir astoņas stundas, tad 45x0,95x8=342 kcal. Vairāk kaloriju tiek sadedzināts miega fāzē ar ātrajām acu kustībām (REM fāzē). Miega fāzes secīgi mainās vairākas reizes naktsmiera laikā aptuveni ik pēc 90 minūtēm. Būtisks nosacījums kaloriju dedzināšanai ir pietiekams miega ilgums. Ja cilvēks guļ par maz, organisms tērē kalorijas lēnāk, lai taupītu enerģiju, turklāt miega bads traucē sāta un izsalkuma hormonu līdzsvaru, pastiprinot izsalkumu. Vēl viena iespēja nedaudz palielināt kaloriju dedzināšanu miegā ir vēsa guļamtelpa, jo tajā organismam jātērē vairāk enerģijas, lai uzturētu siltumu.