Diēta

30.jun 2017
Jāņu atskaņas: kāds aizsākts vai neaizsākts siera ritulis, un varbūt ne viens vien, joprojām nobāzts ledusskapja tālākajā stūrī. Daudzās mājās, līgotājus uzņemot, ik gadu atkārtojas viens un tas pats scenārijs: saimnieki sagādā daudz siera, lai tā nepietrūktu, savukārt viesi atved vēl. Tu vari iepriekš klāstīt, ka siers taču būs – velti, atvedīs tik un tā. Mēģināsi vienoties, lai ciemakukulim izvēlas ko citu, – vēlmi uzklausīs, tomēr kāds «simbolisks» siera ritulis nāks bonusā, jo kā gan bez tā. Tagad nu jādomā, ko ar pārpalikumu iesākt.
22.jun 2017
Līgo nakts tradicionālā ēdienkarte, protams, paredz, ka šos svētkus nevar aizvadīt bez garda siera un putojoša alus. Tomēr Jāņu svinību galds noteikti var apliecināt arī saimnieces individualitāti, izdomu un gatavošanas prasmes, ja līgotājiem sarūpētais cienasts ir īpašs un tradicionālie ēdieni tiek papildināti ar interesantām garšu niansēm.
20.jun 2017
Ja nepieciešams samazināt vai noturēt zināmās robežās savu ķermeņa masu, parasti nākas īpaši sekot līdzi tam, ko ēdam, pētīt produktu sastāvu un enerģētisko vērtību, kontrolēt porciju lielumu. Par laimi, ir produkti, kurus var atļauties ēst pēc sirds patikas, jo kaloriju tajos nav daudz, toties ir augsts ūdens saturs, organismam vajadzīgie vitamīni un minerālvielas. Un ja vēl produktā ir daudz šķiedrvielu, tas palīdz justies paēdušam, negrēkojot ar pārmērīgu kaloriju patēriņu.
19.jun 2017
Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.
16.jun 2017
Visādas delikateses vai grilējamās gaļas kalnus gādājot, der paņemt arī dažas paciņas biezpiena. Pat ja tobrīd nav konkrētu nodomu no tā kaut ko gatavot, neliela rezerve ar labu derīguma termiņu noderēs, jo biezpiens viegli pārvēršams gan sāļos, gan saldos ēdienos.
11.jun 2017
Katrā jokā ir kāds patiesības grauds. Viegli jau pasmīnēt par tiem, kuriem liekā svara problēma ir nepārejoša aktualitāte, tomēr nezinātājam grūti saprast, kā tas ir, kad domas visu laiku ap ēdienu vien grozās. Katram ir savas gaidas saistībā ar tievēšanu, pamatotas un arī nepamatotas. Ne visi paņēmieni der visiem, tāpēc vislabāk būtu individuāli konsultēties ar diētas ārstu vai uztura speciālistu. Bet nebūs jau tā, ka viņš tikai sniegs priekšrakstus, kam akli sekot. Nāksies arī pašam domāt, analizēt, rēķināt, iedziļināties produktu sastāvā, pievērsties ēdienu gatavošanai, kaut ko mainīt savās ierastajās receptēs, ja nepieciešams – arī skatīt kalorijas un savu iespēju robežās censties būt fiziski aktīvam.
9.jun 2017
Ja gribat nobaudīt pašmāju redīsus to labākajā formā, svaigus, maigus un kraukšķīgus, tas jādara tagad. Redīsiem nav pa prātam vasaras vidus karstums un sausums, tad tie kļūst sīvāki un sīkstāki.
7.jun 2017
Nu tad ņe­mam gro­zi­ņu un ejam ze­me­nēs – uz dār­zu, uz tir­gu vai kur nu kat­ram ir tā­da iz­de­vī­ba. Tau­tā jo­pro­jām cir­ku­lē uz­skats, ka va­sa­ras se­zo­nā jā­ap­ēd vis­maz des­mit ki­lo­gra­mu ze­me­ņu. Nav ga­dī­jies at­rast pār­lie­ci­no­šu pa­ma­to­ju­mu, kā­pēc tie­ši tik, bet, ja nav aler­ģi­jas, ve­se­lī­bas pro­blē­mu vai ci­tu ap­stāk­ļu, kas lieg­tu to da­rīt, – kā­pēc gan ne?
6.jun 2017
Kamēr par liekā svara zaudēšanu sakām tikai «vajadzētu», nekas nemainās, līdz beidzot nāk kāds impulss, kas liek pāriet no vārdiem pie darbiem. Un arī tad viss nav tik vienkārši. No vienas puses, prātīgāk būtu konsultēties ar speciālistiem, visu laikus saplānot un bruņoties ar pacietību. No otras – gribas kalt dzelzi, kamēr karsta, tāpēc cilvēks sāk rīkoties pats pēc savas saprašanas vai arī izmēģina kādu no daudzajām diētām, par kurām dzirdējis vai lasījis. Var jau būt, ka viss izdodas, taču ko darīt, ja rezultāts liek vilties? Jācenšas saprast, kur ir kļūda, un, iespējams, jāpārstāj melot pašam sev. Te būs izplatītākās diētas kļūdas, kas traucē notievēt.
5.jun 2017
Diez vai būs viegli atrast cilvēku, kuram negaršo zemenes. Sen zināms, ka sezonas laikā zemenes jāēd pēc iespējas vairāk. Kamēr pašmāju dārzos saldās sārtvaidzes vēl tikai gatavojas, veikalu plauktos šīs ogas jau var atrast. Un, iespējams, izmantot formu slaidināšanai. Jo zemeņu diēta jau izsenis zināma kā viens no ātrākajiem, garšīgākajiem un arī ārstnieciskākajiem svara zaudēšanas veidiem.
31.mai 2017
Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai ikdienā justos labi un iegūtu ideālu formu, ir veselīgs uzturs. Kādas ir tipiskākās uztura kļūdas, kas traucē iegūt skaistu augumu, un kāds ir pareizais risinājums, stāsta uztura speciāliste Guna Rijkure.
26.mai 2017
Vasaru mēdz dēvēt par grilēšanas sezonu, taču tas ir visai nosacīti, jo lielākie grilēšanas entuziasti to nepārtrauc nevienā gadalaikā, savukārt citiem sezona sākas un beidzas ar vienu pikniku. Grilētu produktu cienītāji apgalvo, ka šis ēdienu gatavošanas veids esot veselīgāks nekā cepšana uz pannas, jo grilējot produktu poras noslēdzas un tie patur sevī visas vērtīgās vielas. Nereti grilēšana prasa arī īsāku laiku nekā citi ēdiena gatavošanas veidi.
24.mai 2017
Kā ap­mie­ri­nāt iz­sal­ku­mu kar­stā lai­kā? Ar auk­sto zu­pu, jo tā ir gan pa­tī­ka­mi at­vē­si­nošs dzē­riens, gan gards un sā­tīgs pa­mat­ēdiens. Auk­stā zu­pa pa­kļau­jas pār­vēr­tī­bām un va­ri­āci­jām, tā­pēc ik­viens var ļau­ties im­pro­vi­zā­ci­jai un iz­do­māt pats sa­vu re­cep­ti.
21.mai 2017
Vieglu kūku ar maigu maskarpones siera krēmu un svaigām avenēm piedāvā Sanda Vendta no Cepu tortes.
16.mai 2017
Kamēr vieni, gatavojoties pludmales sezonai, domā, kā atbrīvoties no ziemā uzkrātajiem liekajiem kilogramiem, citiem aktuāls ir jautājums, kā pieņemties svarā, lai neizskatītos pēc kaulu kambara.
15.mai 2017
Lai arī pavasaris šogad nāk ļoti negribīgi, tam noteikti jau pavisam drīz sekos pludmales sezona. Un šis nudien ir pēdējais brīdis darīt visu iespējamo, lai vasarā izskatītos perfekti.
13.mai 2017
Lai labi garšo!
12.mai 2017
Dārzos šajā aukstajā pavasarī viss aizkavējies, tomēr skābeņu lapiņas daudzviet jau ēdamā lielumā.
10.mai 2017
Kas ar cilvēka organismu notiek pavasarī? Kāpēc ir vājums, sagurums, nespēks, negribēšana un nevarēšana? Kā to mainīt? Kā pavasarī atjaunot enerģiju un uzlabot savas dzīves kvalitāti, lai mundri un žirgti varētu sagaidīt vasaru?
10.mai 2017
Jau šo svētdien, 14. maijā, Rīgā norisināsies Lattelecom Rīgas maratons - skriešanas svētki, kam gatavojas arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) 255 skrējēju lielā komanda. Tajā startēs gan vietējie, gan ārvalstu studenti, kā arī RSU darbinieki un mācībspēki. Viņu vidū būs arī studiju programmas Uzturs 4. kursa studente, skriešanas entuziaste Dārta Tene, kas dalās pieredzē un zināšanās par ieteicamo ēdienkarti pirms un pēc garām distancēm.