Kā­rum­nie­ka gar­dums – ābo­lu pī­rāgs ar kļa­vu sī­ru­pu

© F64

Brī­dī, kad no vir­tu­ves sāk nākt un pa­kā­pe­nis­ki vi­su mā­ju pār­ņem ne ar ko ne­sa­lī­dzi­nāms, kār­di­nošs un pa­ve­di­nošs kaut kā garš­īga aro­māts, pat pa­ši zvē­ri­nā­tā­kie vi­sā­du naš­ķu un kā­ru­mu no­lie­dzē­ji sa­lūst, jo ābo­lu pī­rā­gam ar kļa­vu sī­ru­pu pre­to­ties ne­spēj ne­viens. Ne­viens pats!

SA­STĀV­DA­ĻAS: (4333) 6 olas 180 g cu­ku­ra 350 g mil­tu 200 g svies­ta 1 cit­rons 2 tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra 5 skā­be­ni ābo­li (ja ābo­li sal­di, cu­ku­ra dau­dzu­mu sa­ma­zi­na) ka­nē­lis ap­tu­ve­ni 80 g kļa­vu sī­ru­pa, pū­der­cu­kurs ga­ta­va pī­rā­ga pār­kai­sī­ša­nai

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

  1. Pirms pī­rā­ga mīk­las ga­ta­vo­ša­nas veic vi­sus priekš­dar­bus:

ce­pa­mo veid­ni iz­klāj ar ce­pam­pa­pī­ru, tās ma­las ie­ziež ar svies­tu, at­se­viš­ķā trau­kā iz­kau­sē svies­tu, cit­ro­nam no­rī­vē mi­zi­ņu un iz­spiež su­lu, mil­tus sa­jauc ar ce­pa­mo pul­ve­ri. Uz 180 grā­diem ie­slēdz ce­peš­krās­ni, plā­nās šķē­lī­tēs sa­griež ne­mi­zo­tus ābo­lus (lai tie ne­ok­si­dē­jas un ne­pa­liek tum­ši, ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu).

  1. Ga­ta­vo pī­rā­ga mīk­lu: trau­kā ie­sit olas, pie­vie­no cu­ku­ru un rī­vē­tu cit­ro­na mi­zi­ņu (4338). Pu­to, ka­mēr ma­sa kļūst pa­vi­sam gai­ša un vai­rā­kas rei­zes ir pa­lie­li­nā­ju­si ap­jo­mu. Ma­sai pie­vie­no iz­kau­sē­tu svies­tu (4351). Lē­ni tur­pi­not pu­tot, pa­kā­pe­nis­ki ie­si­jā mil­tus, kas ie­priekš sa­jauk­ti ar ce­pa­mo pul­ve­ri (4352). Ma­su sa­mai­sa, lai vei­do­tos vien­da­bī­ga, krē­mī­ga mīk­la.
  2. Veid­nē ie­lej ap­tu­ve­ni ½ pus­i mīk­las (4361), uz tās kār­to ābo­lu šķē­lī­tes. Ābo­lus vieg­li pār­kai­sa ar ka­nē­li (4365). Vir­sū lej at­li­ku­šo mīk­las da­ļu (4367). At­kal iz­kār­to ābo­lu šķē­lī­tes, tās pār­kai­sa ar ka­nē­li.
  3. 180 grā­dos cep ap­tu­ve­ni vie­nu stun­du. Pī­rā­ga ga­ta­vī­bu pār­bau­da ar ko­ka ie­smi­ņu - dzi­ļā­ka­jā vie­tā ie­du­rot, tam ār­ā jā­nāk tī­ram un sau­sam, ja ap­li­pis ar mīk­lu - vēl ne­daudz jā­pa­cep.
  4. Cep­ša­nas bei­gās pī­rā­gu vien­mē­rī­gi pār­lej ar kļa­vu sī­ru­pu un vēl uz piec­ām mi­nū­tēm liek ce­peš­krās­nī (94378).
  5. At­dzi­su­šam pī­rā­gam pirms gal­dā cel­ša­nas vieg­li pār­kai­sa pū­der­cu­ku­ru.
  6. Ābo­lu pī­rā­ga ne­daudz mik­lā, po­rai­nā struk­tū­ra ar me­dai­ni sal­do kļa­vu sī­ru­pa pēc­gar­šu pa­ti kūst mu­tē. Kad viens ga­ba­liņš pa­zu­dis kā ne­bi­jis, ro­ka jau snie­dzas pēc nā­ka­mā...

Pa­doms

  1. Kad pī­rāgs ga­tavs, tam vis­maz 10 mi­nū­tes vēl jā­pas­tāv sil­tā ce­peš­krās­nī un jā­at­pū­šas.
  2. Pī­rā­gu, pro­tams, var cept arī bez kļa­vu sī­ru­pa, ti­kai tad vi­si bau­dīs pa­ras­tu ābo­lu pī­rā­gu. Jā, kļa­vu sī­rups nav lēts, bet rei­zēm sko­pu­mu no­dzīt nav ne­maz tik slik­ti...
  3. Ābo­lu vie­tā var mē­ģi­nāt iz­man­tot bum­bie­rus vai plū­mes - kas ne­ek­spe­ri­men­tē, tas ne­kad ne­at­klāj jaun­as garš­as ni­an­ses!

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais