Uzzini, kā "uz­kur­bu­lēt" viel­mai­ņu, lai ne­vē­la­mie tau­ki ie­tu pro­jām ātr­āk

© depositphotos.com

Vai ie­spē­jams uz­kur­bu­lēt viel­mai­ņu, lai ne­vē­la­mie tau­ki ie­tu pro­jām ātr­āk? Ja gri­bi ti­kai ie­gro­žot sa­vu ēdien­kar­ti un nīkt dī­vā­nā, mo­ko­ties ar ener­ģi­jas trū­ku­mu, tad tas diez vai iz­do­sies. Pie­re­dze rā­da, ka šā­dā vei­dā no­mes­tie ki­lo­gra­mi tik­pat ātr­i at­grie­žas. Bet, ja esi ga­tavs būt fi­zis­ki ak­tīvs un vin­grot, tad, ie­spē­jams, ir vērts iz­mē­ģi­nāt di­vas la­bas lie­tas, kas vis­efek­tī­vāk dar­bo­jas abas ko­pā.

Rī­ta ros­me

Lai in­ten­si­fi­cē­tu viel­mai­ņu, rī­ta vin­gro­ša­nai jā­no­tiek tū­līt pēc pie­cel­ša­nās un jā­ilgst vis­maz pus­stun­du ar vi­dē­ju slo­dzi, ap­gal­vo liet­pra­tē­ji, ku­riem iz­de­vies se­vi pār­va­rēt un pār­lie­ci­nā­ties, ka šis prin­cips strā­dā. Arī pē­tī­ju­mos kon­sta­tēts, ka vin­gro­ša­na no rī­tiem pa­līdz tau­kus de­dzi­nāt pat līdz trim rei­zēm efek­tī­vāk ne­kā ci­tā lai­kā. Die­nas gai­tā or­ga­nis­ma gal­ve­nais ener­ģi­jas avots ir ar ēdie­nu uz­ņem­tie ogļ­hid­rā­ti. Nak­tī, kad cil­vēks guļ, or­ga­nisms jo­pro­jām tur­pi­na tē­rēt ener­ģi­ju da­žā­du fun­kci­ju no­dro­ši­nā­ša­nai, tā­pēc no rī­ta vairs nav vieg­li iz­man­to­ja­mo ogļ­hid­rā­tu un ener­ģi­jas ie­gū­ša­nai jā­sāk pār­strā­dāt tau­kus. Vin­gro­ša­nai jā­no­tiek pirms bro­kas­tīm, jo, tik­līdz cil­vēks ir pa­ēdis, or­ga­nis­ma rī­cī­bā ir no­nā­ku­ši jaun­i ogļ­hid­rā­ti, un tas sāk iz­man­tot šos ogļ­hid­rā­tus, ne­vis tau­kus, no ku­riem vē­la­mies šķir­ties. Fi­zis­ka slo­dze arī pa­ti par se­vi uz­la­bo viel­mai­ņu un liek tē­rēt ka­lo­ri­jas, tā­pēc no rī­ta ros­mes sva­ra zau­dē­tā­jiem ir div­kāršs la­bums. Arī va­ka­rā vin­gro­jot, ka­lo­ri­jas tiek tē­rē­tas ak­tī­vāk, ne­kā sē­žot dī­vā­nā, ta­ču - ti­kai tik il­gi, ka­mēr tur­pi­nās fi­zis­kā slo­dze. Aiz­ejot gu­lēt, viel­mai­ņa at­kal kļūst lē­nā­ka. Rī­ta vin­gro­ša­nai ir arī ci­ti plu­si: tā dod mo­žu­mu un ma­zi­na stre­sa lī­me­ni.

Lai zau­dē­tu vēl vai­rāk tau­ku, fi­zis­ki ak­tī­vi cil­vē­ki var vin­grot vēl­reiz četr­as se­šas stun­das pēc rī­ta ros­mes. Ja ir ie­spē­ja ap­mek­lēt spor­ta klu­bu, tad no rī­ta ie­tei­cams iz­vē­lē­ties kar­di­ot­re­na­žie­ri, bet ot­rā rei­zē ci­lāt sva­rus. Mus­ku­ļu ma­sas pie­au­gums pats par se­vi sek­mē tau­ku la­bā­ku sa­de­dzi­nā­ša­nu.

Bro­kas­tis

Pēc rī­ta ros­mes bro­kas­tis ir go­dam pel­nī­tas un tās no­teik­ti va­jag ēst. Mal­tī­te dod viel­mai­ņai dar­bu un sti­mu­lē to čak­li strā­dāt. Nav ie­tei­cams cies­ties līdz pus­die­nām, do­mā­jot, ka tas pa­lī­dzēs zau­dēt vēl vai­rāk tau­ku. Glu­ži ot­rā­di - ja pār­trau­ku­mi starp ēdien­rei­zēm ir pā­rāk il­gi, viel­mai­ņa at­kal pa­lē­ni­nās un tau­ki tiek tē­rē­ti lē­nāk. Bro­kas­tu ēša­na pa­līdz la­bāk sta­bi­li­zēt cu­ku­ra lī­me­ni asi­nīs vis­as die­nas ga­ru­mā un cil­vē­kam ir vieg­lāk pār­va­rēt kā­ri pēc ne­ve­se­lī­giem sal­du­miem un ātr­ajiem ēdie­niem. Ir arī kriet­ni vieg­lāk at­tu­rē­ties no pār­ēša­nās, kas ne­iz­bē­ga­mi at­ga­dās, kad stip­ri iz­sal­ku­šais cil­vēks bei­dzot tiek pie ēdie­na. Bro­kas­tis sniedz gan fi­zis­kam, gan ga­rī­gam dar­bam ne­pie­cie­ša­mo ener­ģi­ju, tur­klāt nor­mā­li pa­ēdis cil­vēks la­bāk tiek ga­lā ar sprie­dzes si­tu­āci­jām.

Lai tik­tu va­ļā no tau­ku uz­krā­ju­miem vēl efek­tī­vāk, die­nā ie­tei­ca­mas ne­vis di­vas lie­las, bet četr­as pie­cas ne­lie­las ēdien­rei­zes, starp ku­rām ir di­vas trīs stun­das. Viel­mai­ņu var tē­lai­ni sa­lī­dzi­nāt ar krās­ni­ņu: ja grib, lai tā vien­mē­rī­gi sil­dī­tu vis­as die­nas ga­ru­mā, lai­ku pa lai­kam jā­pie­met zi­nāms dau­dzums mal­kas, kas ne­drīkst būt ne pā­rāk liels, ne pā­rāk mazs.

Tau­tā ir ļo­ti po­pu­lārs uz­skats, ka ne­va­ja­got ēst pēc se­šiem va­ka­rā. Tas ir vieg­li ie­gau­mē­jams, ta­ču vien­kār­šots prin­cips, ku­ru lie­lā­kā da­ļa cil­vē­ku tur­klāt ig­no­rē. Tie, ku­ri iz­mi­sī­gi cen­šas šo no­sa­cī­ju­mu ie­vē­rot, no­mo­kās ar iz­sal­ku­mu, slik­ti guļ un nak­tī jūt vē­lē­ša­nos zag­ties pie le­dus­skap­ja. Ne­ēst pēc se­šiem var ti­kai tie, ku­ri iet gu­lēt ap de­vi­ņiem, un tā­du cil­vē­ku šo­dien ir ļo­ti maz. Pā­rē­jiem vien­kār­ši der at­ce­rē­ties, ka pē­dē­jai ēdien­rei­zei va­ka­rā va­ja­dzē­tu būt di­vas trīs stun­das pirms gu­lēt­ie­ša­nas, lai gre­mo­ša­nas sis­tē­ma pa­gū­tu sa­vu dar­bu pa­da­rīt.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais