Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

TOP 10 iemeslu cukura patēriņa samazināšanai

© congerdesign/pixabay.com

Mūsu senči, pirms iepazina cukura saldo garšu, ēda medu, dateles un citus saldus ēdienus. Salda garša ir pirmā, ko izjūt mazulis, tāpēc ir tik nozīmīga. Bet ne viss, kas iepriecina garšas kārpiņas, iepriecina arī ķermeni, tāpēc salduma daudzums ir jākontrolē.

10 iemeslu, kāpēc uzturā vajadzētu lietot mazāk cukura, to saturošus produktus, uzskaita pieredzējusī uztura speciāliste Inga Pūce. Viņa norāda, ka tas neprasa lielas pārmaiņas cilvēka ikdienas ēšanas paradumos, tomēr ilgtermiņā spēj būtiski ietekmēt veselību.

1. LAI SAMAZINĀTU LIEKO SVARU

Viens no iemesliem ir vienkāršo cukuru klātbūtne ikdienas uzturā, kas neiet labumā, bet gan resnumā. Šie produkti ir ar ļoti zemu bioloģisko uzturvērtību, un, kā zināms, tieši fruktoze, kas dod saldo garšu, palielina taukaudu apjomu, īpaši, ja tā tiek uzņemta vēlu vakarā.

2. LAI LĪDZSVAROTU GARASTĀVOKLI UN ENERĢIJU

Vieglie cukuri ļoti ātri tiek sagremoti, izsaucot vētrainu insulīna reakciju, kas sniedz ātru baudījumu. Likumsakarīgs ir tikpat ātrs insulīna kritums, kas izraisa stresu un pastiprinātu vēlmi ēst atkal. Tā mēs uzņemam daudz tukšas enerģijas un nonākam slikta garastāvokļa varā, kas izpaužas kā niķošanās, pēkšņs vājums, spēcīgs izsalkums vai vitālās enerģijas iztrūkums.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā