Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Vērts izmēģināt! Rūgtās un veselīgās pīlādžogas

© Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo Agency

Ne tikai ar plūdiem dāsnais rudens, kad ne tikai cilvēkam, bet arī dabai kājas ik pa laikam mirkst ūdenī, mudina meklēt «augstāk mītošas» alternatīvas, arī dabas māte ar bagātīgo pīlādžu ražu aicina uzmanību pievērst spilgtajām, rūgtajām un ļoti veselīgajām ogām, kuru šogad pietiks gan putniem, gan cilvēkiem.

Ir dažādi mīti, teiksmas un leģendas par pīlādzi - skandināvi to uzskata par pirmā svētā koka uz zemes pēcteci, kristiešiem ir versija, ka krusts, pie kā tika krustā sists Jēzus Kristus, esot bijis darināts no pīlādža, citi to dēvē par raganu koku, citi to joprojām vasaras saulgriežos piestiprina pie savas mājas durvīm, lai pasargātu savu saimi no ļaunas acs un cilvēkiem. Ekstrasensi apgalvo, ka nav ieteicams pārāk ilgi uzturēties šā koka tuvumā, jo tā aura ir ļoti skaudra, līdzīga rentgena stariem. Iespējams, ekstrasensu teiktajā meklējama atbilde, kāpēc senatnē uzskatīja, ka pīlādzis «spēj izdzīt slimību».

Reinis Hofmanis, F64 Photo Agency

Lai nu kā ir ar dzīves mistisko pusi, jau sen zināms, ka cilvēka veselībai pīlādži var būt itin noderīgi. Jau 18. gadsimtā rakstītajos avotos minēts, ka šī sarkanā un visai rūgtā rudens oga ir derīga cilvēka organismam gan kā vispārēji stiprinošs, gan kā urīndzenošs un vēdera izeju veicinošs, gan asinis atjaunojošs līdzeklis. Ne velti dabas māte šīs ogas īpaši dāsni pasniedz tajos gados, kad tiek apgalvots, ka gaidāma barga ziema, it kā tādējādi pasniedzot vitamīnu pilnas riekšavas tiem, kas tos vēlas.

Pīlādžogas var pievienot dažādiem ievārījumiem, gatavot želeju, kaltēt, saldēt, spiets sulu - kā nu katram sirds kāro. Tautas medicīna apgalvo, ka rūgtenās ogas palīdz cīņā ar aterosklerozi, normalizē holesterīna daudzumu asinīs, palīdz cīņā ar nieru, aknu, locītavu, kuņģa un zarnu trakta slimībām, mazasinību, diabētu, kā arī gremošanas traucējumiem. Un nav mazsvarīgi, ka tie palīdz arī attīrīt organismu. Lai vai kādā veidā izvēlētos uzturā lietot pīlādžus, ir skaidrs, ka tos nevajadzētu pārmērīgi iekļaut savā ēdienkartē, jo ogu rūgtums un sīvums vien norāda, ka tās nav paredzēts lietot vairumā. Tiem, kas nav draugos ar receptēm, der zināt vienkāršu formulu - desmit pīlādžogu dienā (vislabāk - tukšā dūšā) būs labs palīgs cīņā un profilaksē ar daudzām kaitēm, to skaitā - galvassāpēm, redzes un dzirdes problēmām, augsta asinsspiediena, pat bezmiega. Protams, pīlādžoga nav brīnumlīdzeklis, turklāt daudziem ar to jābūt piesardzīgiem, jo īpaši tiem, kas sirgst ar zemu asinsspiedienu, trombofiliju, kuriem ir nosliece uz alerģiju, kā arī tiem, kuri pārcietuši infarktu, insultu.

Mūsdienās daudziem īpaši svarīgi ir tas, ka pīlādžogas var izmantot arī kā svara samazināšanas līdzekli, jo tās ne tikai darbojas kā taukus dedzinošs līdzeklis, bet arī samazina apetīti, turklāt 100 gramos ir tikai 49 kalorijas.

Pīlādžogu diēta

Tās princips ir ļoti vienkāršs - apmēram pusstundu pirms ēdienreizes jāizdzer pīlādžogu morss, kompots, svaiga sula ar ūdeni (cukuru gan nav ieteicams pievienot, bet var izmantot nedaudz dabiska medus), un tad organismam būs iespēja veiklāk apstrādāt apēsto.

Tiem, kas nav draugos ar receptēm, der zināt vienkāršu formulu - desmit pīlādžogu dienā (vislabāk - tukšā dūšā)