Zināšanas vīnā

Tauta par maz dzer. Krīze ierobežojusi alkohola patēriņu jauniešu, pusaudžu un zīdaiņu vidū. Daļa mājsaimniecību kontaktējas ar šņabja veikaliem vēl retāk nekā ar ārstiem. Neviena jauna alum veltīta dziesma pēdējā laikā nav kļuvusi par hitu.

Tas liecina par pagrimumu. Pat kārtīgās dzērāju ģimenēs, kuras agrāk labprāt dalījās ļergas malkā ar savām atvasēm, nu izplatās kautiņi šo pašu svētīgo malku dēļ. Plaukstošais kontrabandas alkohola un krutkas tirgus sasniedzis savu iespēju robežas, jo tam ceļā stāv nīkstošais legālā un tīrā alkohola tirgus. Tauta par maz dzer. Bet – tā palikt nevar! Kaut kas ir jādara. Saeima dara!

Neraugoties uz izciliem oficiāliem pūliņiem, tādas neoficiālas līksmību dienas kā Jāņi, 8. marts vai 9. maijs tomēr nav devušas gaidīto sociālekonomisko un morālpatriotisko rezultātu. Tās tomēr nav novedušas pie tik solidāras un totālas dzeršanas, lai alkohola tirgus apgrozījums sasniegtu savu iespējamo maksimumu. Proti – tādu apdzeršanās līmeni, kad maksimāli iespējamais dzērāju skaits ir ķēmā, bet – tajā pašā laikā – ir spējīgs nākamajā dienā atkal būt pilnvērtīgs un fanātisks alkohola patērētājs. Diemžēl jāteic, ka vidējā un vecākā patērētāju daļa nolietojas, iziet no ierindas straujāk nekā alkohola tirgum un varai to gribētos. Tāpēc jaunāko paaudžu mobilizācija tiešām ir valstiski svarīga problēma. Jaunatnes masu pasākumu rezultāts ir nepietiekams. Neraugoties uz to, ka šo pasākumu ar alkoholu piesātinātā perifērija, pateicoties oficiālai vēlībai kļuvusi par galveno, bet tas, kas notiek uz skatuves vai zālēs, par sekundāro. Tie tomēr ir tikai atsevišķi pasākumi, kuri nav spējuši piesaistīt jaunatni alkoholam tādā līmenī, kā oficiāli cerēts.

Cerēto nav devusi arī Zinību dienas sabiedriskajām iniciatīvām pievērstā mediju un amatpersonu uzmanība. Lai arī amatpersonas un mediji jau daudzus gadus priecīgi vēsta, ka 1. septembris top par skolu jaunatnes pārdzeršanās dienu, jaunatne nav šo aicinājumu sapratusi pietiekami pareizi.

Valstī 365 vai 366 dienas gadā, tostarp arī Zinību dienā, valda aizliegums pārdot alkoholu nepilngadīgajiem. Tātad – jāpieņem, ka līdz šim alkoholu skolēniem ij Zinību dienā, ij visās citās dienās pirkuši vecāki, onkuļi, tantes vai skolotāji. Bet – arī caur šo paaudžu vienotības sabiedrisko izpausmi acīmredzot nav panākts vēlamais rezultāts. Tam bijis tikai pašplūsmas efekts. Lai jaunatne sasniegtu vēlamo nodzeršanās kondīciju, sabiedriskajai iniciatīvai jāsniedz oficiāls atbalsts. Kas te var būt vēl labāks par Saeimas netiešo aicinājumu visām paaudzēm, patērētājiem un tirgotājiem vismaz vienu dienu gadā nenorobežoties citam no cita, saistībā ar alkoholu nestāvēt dažādās letes pusēs. Ciktāl tas skar vīnu, šņabi un alu, izslēgt savstarpējos materiālos norēķinus, bet kopīgi slavēt Bakhu.

Ja tu nopērc piena paku par dubultu cenu, tu dabū šajā dienā aliņu par brīvu. Nesatraucies, ja tu šai dienā ieraugi lielāku rēķinu par savu karbonādi vai cīsiņiem. Redzi, blakus tavam šķīvim stāv glāze vīna. Pilnīgi par brīvu. Izņēmums, protams, būs nelegālais tirgus, točkas, kurām, apzinoties valsts ekonomiskās grūtības, amatpersonas arī šajā dienā, tāpat kā visās citās, ļaus darboties pašām pēc saviem likumiem. Tām šie svētki ies secen. Bet, ja vien pie veikalu, skolu un kafejnīcu durvīm iepriekš būs izlikts sauklis – alkohols ir nāvīga manta!, visur citur līksmība varēs sist augstāku vilni nekā līdz šim. Šī diena kļūs par pasākumu, kurš veicinās demokrātiskākas attiecības starp skolu jaunatni, vecākām paaudzēm un alkohola tirgotājiem. Šajā dienā galvenais publiski noraidītais oficiālais signāls būs nevis "mācīties", bet "(ne)dzert". Taps nostiprināta nelegālā alkohola tirgus konkurētspēja.

Bet – ne tikai tas. Ar Saeimas gudru ziņu krogi gūst iespēju likt pamatus jaunai reliģijai. Katra reliģija, cik zināms, sākas ar ziedošanos. Viens no ziedošanās veidiem ir ziedojums. Ziedojums tiek dots, negaidot neko pretī. Taču gadās, ka augstākie spēki atalgo ziedotāju. Saeima veicinājusi vēlmi ziedot vīnam ik krogā. Līdzīgi kā baznīcās stāv svētītā ūdens trauki, Zinību dienā pie krogu durvīm, iespējams, stāvēs vīna trauki. Katrs varēs mērkt tajos savus pirkstus, slavēt Bakhu un ziedot Bakham. Beidzot arī šajā dienā skola kļūs sekundāra, bet krogs primārs. Kā to nupat vēlējās Saeima.

Svarīgākais