Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 330. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:16]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:16. Ungārija bloķējusi 500 miljonu eiro piešķiršanu Ukrainai no Eiropas Miera fonda, kas paredzēta militārai palīdzībai. Par to Polijas izdevumam RMF FM ceturtdien pastāstīja augsta ranga ES diplomāts, raksta " European Truth ".

20:38. Iespējamie eskalācijas riski, ko varētu radīt Rietumu kaujas tanku piegādes Ukrainai, ir vadāmi, uzskata NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ASV ģenerālis Kristofers Kavoli.

19:08. Krievijas armija šodien, 19.janvārī, veica raķešu triecienus civilajai infrastruktūrai Zaporižjas reģionā, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

18:30. Baltijas valstu, Polijas un Lielbritānijas aizsardzības ministri aicinās sabiedrotos steidzami palielināt atbalstu Ukrainai.

18:00. Polija varētu nodot Ukrainai tankus "Leopard", nesagaidot Vācijas piekrišanu, intervijā telekanālam "Polsat News" sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. "Vācijas piekrišana ir otršķirīga. Vai nu mēs saņemsim šo piekrišanu, vai arī mēs paši rīkosimies pareizi. Šeit pats svarīgākais ir, lai vācieši, dāņi, somi, francūži un citas tautas pēc iespējas drīzāk piedāvā savus modernos tankus un smago tehniku. No tā var būt atkarīgas spējas aizstāvēt brīvību Ukrainā un tātad arī visas Eiropas drošību," sacīja premjers.

17:03. Tribunāls par kara noziegumiem pret Ukrainu jāveido nekavējoties, akcentē Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV). Kā aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa, pēc eiroparlamentārietes paustā, agresija pret suverēnu valsti ir visbriesmīgākais noziegums, tāpēc Krievijas vadītājiem ir jāatbild par Ukrainā īstenoto agresiju un šajā karā pastrādātajām zvērībām, terora aktiem, nogalinātiem civiliedzīvotājiem, bēgļu miljoniem, izpostītām pilsētām, ekoloģisko katastrofu un izlaupītām kultūras vērtībām.

16:14. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien pieņemtajā rezolūcijā prasa Krievijas politisko un militāro vadību saukt pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš. EP norāda, ka Krievijas spēku pastrādātās zvērības Bučā, Irpinā un daudzās citās Ukrainas pilsētās liecina par Krievijas brutalitāti un uzsver, cik svarīga ir koordinēta starptautiska rīcība, lai vainīgos sauktu pie atbildības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. EP deputāti prasa Eiropas Savienībai (ES) ciešā sadarbībā ar Ukrainu un starptautisko sabiedrību mudināt veidot īpašu starptautisku tribunālu, lai sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību un tās sabiedrotos. EP deputāti apgalvo, ka tribunāla izveide aizpildītu vakuumu starptautiskajā krimināltiesiskumā un palīdzētu Starptautiskās Krimināltiesas izmeklēšanai, jo patlaban tai nav jurisdikcijas attiecībā uz agresijas noziegumiem pret Ukrainu.

15:14 Ukraina aicina Izraēlas varas iestādes un ebreju organizācijas pasaulē reaģēt uz Lavrova paziņojumu, kurā krievi tika salīdzināti ar ebrejiem, kurus nacistiskā Vācija iznīcināja Otrā pasaules kara laikā

14:45 Vācijas Bundestāgā notikušas intensīvas diskusijas par iespējamo kaujas tanku Leopard piegādi Ukrainai. Par to ziņo "Spiegel". Opozīcijā esošās Kristīgi demokrātiskās savienības frakcijas vadītāja vietnieks Johans Vadefuls aicināja valdību piegādāt Ukrainai smagos kaujas tankus. Pēc viņa teiktā, "Leopard 1" un "Leopard 2" būtu steidzami jāpiegādā Kijevai, jo Krievija gatavojoties jaunai lielai ofensīvai.

14:00 Uz laiku okupētajā Zaporižjes apgabala Kirilivkā partizāni likvidēja krievu karavīru grupu

13:49 Eiropas Parlaments ceturtdien nobalsoja par rezolūciju, kas aicina izveidot īpašu starptautisku tribunālu, lai ierosinātu kriminālvajāšanu par Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu.

12.46. Ukrainai ir jāsniedz nepārtraukts visa veida, it sevišķi militārs, atbalsts, jo tā cīnās ne tikai par savu brīvību, bet visas Eiropas vērtībām un demokrātisko valstu aizsardzību, uzskata Valsts prezidents Egils Levits.

12.40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Pasaules ekonomikas forumā Davosā kritizējis Vācijas vilcināšanos piegādāt Ukrainai tankus "Leopard". Atsaucoties uz avotu Vācijas valdībā, ziņu aģentūrai "Reuters" vēsta, ka Berlīne nosūtīs Vācijā ražotos tankus Ukrainai tikai tādā gadījumā, ja ASV rīkosies līdzīgi. "Ir brīži, kad mums nevajadzētu vilcināties vai salīdzināt," sacīja Zelenskis, uzrunājot Pasaules ekonomikas foruma dalībniekus ar video zvana starpniecību.

11.34. Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs atkārtoti izteicis draudus, ka Krievijas sakāve konvencionālajā karā var izraisīt kodolkara sākšanos, ziņo pravda.com.ua.

10.15. ASV gatavo Ukrainai militāro palīdzību 2,5 miljardu dolāru apmērā, pirmo reizi ietverot arī kājnieku kaujas mašīnas "Stryker", atsaucoties uz diviem avotiem, vēsta telekanāls CNN. Palīdzības pakete vēl nav gatava, bet var tikt pabeigta līdz nedēļas beigām, norādījis viens no avotiem. Tā ietvers arī kaujas mašīnas "Bradley" un smagās bruņumašīnas MRAP, atklājuši avoti.

Taču jaunajā ASV palīdzības paketē, domājams, nebūs iekļauti smagie tanki un tālas darbības raķetes, ko vairākkārt lūgusi Ukraina.

09.26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 118 530 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 760 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3136 tankus, 6235 bruņutransportierus, 2122 lielgabalus, 442 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 287 lidmašīnas, 277 helikopterus, 1882 bezpilota lidaparātus, 749 spārnotās raķetes, 4896 automobiļus un autocisternas, 17 kuģus un ātrlaivas, kā arī 190 specializētās tehnikas vienības.

08.46. Berlīne nosūtīs Vācijā ražotos tankus Ukrainai tikai tādā gadījumā, ja ASV rīkosies līdzīgi, ziņu aģentūrai "Reuters" atklājis avots Vācijas valdībā. Vācijā ražotos tankus "Leopard" eksperti uzskata par vispiemērotākajiem Ukrainai, taču Vācijai kā ražotājai ir tiesības aizliegt citām valstīm eksportēt šos tankus, kas atrodas daudzu Eiropas valstu armiju bruņojumā.

07.12. Lielbritānija nosūtīs Ukrainai vēl vairāk nekā 200 bruņutehnikas vienības papildus 14 tankiem "Challenger 2", paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs kopīgā preses konferencē ar savu Kanādas kolēģi Melāniju Žolī.

"Lielbritānija ir nolēmusi iet tālāk un ātrāk jautājumā par palīdzību Ukrainai un piegādāt mūsu draugiem kaujas tankus "Challenger 2", smago artilēriju un vairāk nekā 200 citas bruņutehnikas vienības," sacīja Kleverlijs.

04.53. Spānijas premjerministrs Pedro Sančess trešdien Pasaules ekonomikas forumā Davosā aicināja uz sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par kara izbeigšanu Ukrainā. "Ir svarīgi, lai mēs uzturētu kontaktu arī ar Putinu," sacīja Sančess. "Es, piemēram, stingri atbalstu to, ka Francijas valdība un Vācijas valdība (..) uzņemtos vadošo lomu šajā ziņā."

03.03. Čehijā ir sākta izmeklēšana par masveidā izsūtītām īsziņām, kurās it kā prezidenta kandidāta Petra Pavela vārdā ir pausts aicinājums doties karot Ukrainā, vēstīja Čehijas ziņu medijs "iDNES".

01.59. Eiropas Parlaments (EP) šodien balsos par rezolūciju, ar kuru aicinās Eiropas Savienību spert visus nepieciešamos soļus Krievijas kara noziedznieku kriminālvajāšanai, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

00.10 Ceturtdien, 19.janvārī, Zviedrijas valdība varētu apstiprināt lēmumu par motorizētās artilērijas sistēmu "Archer" nodošanu Ukrainai.