Sacensties godīgumā

Nupat notikušās Saeimas vēlēšanas pierādījušas, ka tautu visvairāk interesē morāles jautājumi. Cilvēki ir gatavi samierināties ar cietāku maizes garoziņu, ja vien redz, ka viss notiek atbilstoši godīguma un taisnīguma principiem. Ja vēlēšanas parāda, ko vēlas sabiedrība, tad atliek vien izdarīt to, par ko runā jau gadiem – samazināt plaisu starp varu un tautu.

To izdarīt var pavisam vienkārši – politiķiem ik soli jāseko pašiem sev līdzi un jārīkojas atbilstoši godaprāta un tiesiskuma principiem. Ja katrs politiķis šādi rīkosies, tad nav ne mazāko šaubu – tauta uzgavilēs un plaisa starp varu un sabiedrību samazināsies. Vēl vairāk. Varētu pienākt laiki, kad partijas sava starpā sacentīsies, kura ir godīgāka un principiālāka. Kura nepieļaus ne mazākās atkāpes no labas politiskās prakses standartiem. Apmēram tā kā Skandināvijā. Apmēram tā kā autovadītāji pie gājēju pārejām. To vajadzētu izvirzīt par mērķi, uz ko tiekties.

Šajās vēlēšanās labus rezultātus guva Zatlera Reformu partija. Šī partija nevar lepoties ar atpazīstamiem cilvēkiem, kuri ieguvuši autoritāti iepriekšējos darbos. Šīs partijas galvenais resurss ir tās principiālais uzstādījums par tiesiskumu un godaprātu politikā. Nav nozīmes, vai šis uzstādījums ir patiess vai iluzors. Tas reāli darbojas gan partijas retorikā, gan sabiedrības masu apziņā. Tātad reāli pastāv. Taču šis resurs ir nemitīgi uzturams un atjaunojams, jo citādi to ļoti ātri var nodeldēt un palikt pie sasistas siles.

Latvijas realitāte ir sabiedrības politiskās pārstāvniecības nosacītais dalījums pēc ģimenē lietotās sarunvalodas. Atšķiras šo sabiedrības daļu politiskais pieprasījums. Ja Saskaņas centra galvenais nākotnes uzdevums ir nepazaudēt krievvalodīgo aizstāvju karogu, tad latviskajā spārnā galvenā cīņa gaidāma par to, kurš turēs augstāk paceltu tiesiskuma un godīguma karogu. Pēc grandiozās uzvaras pērnajās vēlēšanās Vienotība šim karogam ļāva izšļukt no savām rokām, un tas viņiem maksāja 13 zaudētu deputātu vietu šajās vēlēšanās.

Atsevišķu kādreizējo Vienotības līderu noslīdēšana sarakstu lejasgalā liecina, ka vēlētājs principiālas atkāpes no nospraustajiem uzstādījumiem vairs nepiedod. Taču Vienotībai viss vēl nav zaudēts. Vēlētāji tai ir kredītā dāvājuši iespēju sākt visu no sākuma, un tagad atliek rūpīgi sekot, kā viņi šo iespēju izmantos. Vai atkal jau neparādīsies vecie niķi un stiķi ar plēšanos par krēsliem (Ģirts Valdis Kristovskis), savējo likšanu amatos bez attiecīga profesionāla pamatojuma (Iveta Blaua) vai savējo piesegšanu (Linda Mūrniece un Artis Kampars)? Jādomā, ka Vienotība secinājumus būs izdarījusi un diez vai daudzi gribēs nākotnē izbaudīt Kristovska un Štokenberga pēcvēlēšanu sajūtas.

Taču Zatlera partija šādu mācību vēl nav guvusi. Viņu līderiem jūra rādās līdz ceļiem un visas atklāsmes vēl priekšā. Viņiem joprojām šķiet, ka pret viņiem tiek organizētas melnās PR kampaņas, viņi teiekot apmeloti un gan jau «tauta sapratīs» viņu cēlos nodomus. Sociālajos tīklos jau klīst simboliski derību piedāvājumi par to, vai zatlerieši nākamajās vēlēšanās spēs pārvarēt 5% barjeru. Atsaucība no pretējās puses, kas nešaubītos par Zatlera partijas triumfālo uzvaras gājienu, nav liela. Tam ir acīm redzams pamats.

Starppartiju sarunās Zatlera partiju pārstāv vēlētāju uzticību neguvusī Sandra Sondore Kukule. Nav svarīgi, vai viņai ir kādi grēki vai nav. Zatlers vienmēr ir skandējis, ka vēlētētāji izšķir visu. Zatlera partijas vēlētāji savas gribas pārstāvniecību ir uzticējuši 22 deputātiem. Starp šiem 22 minētās kundzes nav. Tad nu, lūdzu, atbilstoši partijas līdera postulētajiem principiem pakāpies maliņā. Dod vietu tiem, kuriem vēlētājs uzticas. Lai cik augsta būtu Sondores Kukules profesionālā kvalifikācija un Zatlera personiskā pieķeršanās, viņas atrašanās partijas «kodolā» ir spļāviens sejā tiem, kuri vēl tic godīgas politikas iespējamībai Latvijā.

Portāls pietiek.com publicējis faktus par partijas dibinātāja Klāva Olšteina saistību ar ofšoros reģistrētu kompāniju juridisko nodrošinājumu. No likumu viedokļa, visticamāk, pārkāpumu nav, taču Zatlers agrāk nosodoši pieminējis šādas darbības. Olšteina jautājumu sākotnēji bija paredzēts izskatīt partijas ētikas komisijā, taču vēlāk komisija nolēmusi to vispār neizskatīt, jo «tai nav pamata vērtēt Olšteina kunga privāto e-pasta saraksti». Tieši tāpat pirms gada Vienotība atteicās vērtēt Lolitas Čigānes un Silvas Bendrātes ētiskos pārkāpumus. Vēlētājs gan tos novērtēja. Vienotība ir guvusi nepatīkamu pieredzi, un tieši šī pieredze ļauj prognozēt Vienotībai uzvaru gaidāmajā sacensībā par godīgumu.

Svarīgākais