Ukrainas kara 566. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40 Dānijas Finanšu ministrija paziņoja, ka Dānijas valdība apstiprinājusi jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 5,8 miljardu kronu (777 miljonu eiro) apmērā.

Lielākā daļa šīs summas - 576 miljoni eiro - tiks iztērēta līdz 2023.gada beigām, vēl 187 miljoni eiro tiks piešķirti 2024.gadā, bet septiņi miljoni eiro - 2025.gadā.

Jaunajā palīdzības paketē ietilpst "tanki, kājnieku kaujas mašīnas, munīcija tankiem un pretgaisa aizsardzības ieroči", teikts ministrijas paziņojumā.

Valdība norāda, ka šī ir 12. un lielākā Dānijas palīdzības pakete Ukrainai, kas nosūtīta kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma.

Dānija apsolījusi piegādāt Kijivai 19 iznīcinātājus F-16, tostarp pirmos sešus jau šogad. Šogad Dānija Ukrainai nodeva arī tankus "Leopard 2".

21:40 Rumānija otrdien pavēstīja, ka līdzās robežai ar Ukrainu ir sākusi būvēt bumbu patvertnes, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc drona atlūzu atrašanas robežas tuvumā aizvadītajā nedēļā.

50 Rumānijas karavīri otrdien sāka būvēt divas patvertnes, pavēstīja Aizsardzības ministrija.

Patvertnes tiek būvētas, lai aizsargātu Plauru iedzīvotājus. Tās tiks nodotas vietējo varasiestāžu rīcībā, tiklīdz būs pabeigtas, teikts paziņojumā.

Plauru apkaimē nesen tika uzietas drona atlūzas.

Rumānijas Nacionālā ārkārtas situāciju komiteja pieņēmusi lēmumu "īstenot aizsardzības pasākumus valsts teritorijā tiešā Ukrainas konflikta zonas tuvumā".

Rumāņi, kas dzīvo netālu no Ukrainas ostām Reni un Izmailijas, saņems brīdinājumus savos telefonos ar karu saistītu risku gadījumā.

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss un NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs sestdien paziņoja, ka viņi telefonsarunā pārrunājuši dronu atlūzu atrašanu.

Stoltenbergs pavēstīja, ka nav "nekādu pazīmju, kas liecinātu par nodomu uzbrukt NATO, taču šie triecieni ir destabilizējoši".

Viņš arī pauda gandarījumu par ASV lēmumu NATO gaisa telpas patrulēšanai izvietot vairāk iznīcinātāju F-16.

Kā paziņoja Johanniss, atlūzu atrašana liecina, ka "ir noticis absolūti nepieņemams Rumānijas suverēnās gaisa telpas pārkāpums".

Rumānija ir aktivizējusi pasākumus, lai pastiprinātu uzraudzību un gaisa telpas drošību pēc atkārtotiem Krievijas uzbrukumiem pāri robežai Donavas ostām un infrastruktūrai.

20:59 Šodien Ukrainas aizsargi veica veiksmīgu uzbrukumu Krievijas pozīcijām, kā rezultātā guva daļējus panākumus Doņeckas apgabala Kleščejevkas un Zaporižjes apgabala Rabotino apgabalos. Ukrainas bruņotie spēki tagad izspiež ienaidnieku un iekaro savu vietu.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā frontē notikušas vairāk nekā 20 militāras sadursmes ar ienaidnieku.

Tādējādi Bahmutas virzienā Ukrainas karaspēks veiksmīgi aiztur krievus Doņeckas apgabala Orehovas-Vasiļevkas apgabalā. Turklāt Avdijevskas virzienā Ukrainas bruņotie spēki atvairīja aptuveni 10 ienaidnieka uzbrukumus Doņeckas apgabala Avdejevkas apgabalā un Marinskas virzienā - vairāk nekā 10 uzbrukumus Marinkas apgabalā.

20:09 Uz laiku okupētajā Krimā, Kačas militārajā lidlaukā pussalas ziemeļos atklāta krievu armijas helikopteru bāze.

Tiek atzīmēts, ka publiskotajos kadros redzams helikopteru laukums ar iebrucēju aprīkojumu.

"Tas ir neliels fragments no mūsu speciālistu lielā darba. Atzīmējam, ka helikopteru paliek arvien mazāk! Informācija ir nodota pareizajās rokās," norādīja partizāni, raksta unian.net

19:05. Ir jāuzmanās no tādiem risinājumiem miera panākšanai Krievijas-Ukrainas karā, kuriem "miers" ir tikai nosaukumā, Berlīnē uzrunā Svētā Egidija kopienas rīkotajā sanāksmē brīdināja Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska plānu viņš atzina par taisnīgu un reālistisku. Zelenska piedāvātās miera formulas centrālā prasība ir visu Krievijas karavīru izvešana no Ukrainas. Tajā ņemtas vērā visu konflikta pušu intereses, un tās Ukrainai ir labas izredzes mieram, norādīja kanclers.

17:47. "Karš Ukrainā beigsies ne tikai tad, kad Krievija pārtrauks karadarbību, bet kad tiks atgrieztas visas okupētās teritorijas, pilnībā tiks novērstas Krievijas agresijas sekas un tās upuri panāks taisnīgumu. Pirmais nozīmīgais solis ir sperts, izveidojot starptautisku zaudējumu reģistru kā daļu no visaptverošas atbildības sistēmas par starptautisko tiesību pārkāpumiem, kas radušies Krievijas agresijas rezultātā," sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 12.septembrī, atklājot Zaudējumu reģistra dalībvalstu otro konferenci.

16:42. Krievijā bijušos ieslodzītos, kas līdz šim bija algotņu grupējuma "Vagner" sastāvā, sākuši uzņemt Nacionālās gvardes rindās, vēsta tīmekļa medijs "Važnije Istorii", atsaucoties uz algotņu radiniekiem.

15:52. Valdība otrdien atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) un Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) sagatavoto ierosinājumu veikt finansējuma pārdali līdz 784 433 eiro, lai sabiedriskie mediji varētu veidot kultūrorientāciju un iekļaušanos veicinošu saturu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kā arī nodrošinātu papildu saturu par Krievijas izraisīto karu Ukrainā.

SEPLP normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sagatavos un iesniegs Finanšu ministrijā pieprasījumu līdzekļu piešķiršanai no valsts budžeta programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" atbilstoši faktiski nepieciešamajam apmēram šogad.

15:16. Valdība otrdien atļāva iekšlietu resoram nodot Ukrainas likumsargiem 12 dronus.

Ukrainas Valsts policijai plānots nodot Latvijas policijas grāmatvedības uzskaitē esošos četrus bezpilota gaisa kuģus un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) uzskaitē esošos astoņus dronus.

14:08. Lietuvas militārās palīdzības Ukrainai vērtība šogad sasniegusi 250 miljonus eiro, un apmēram piektdaļa no šīs summas piešķirta tieši no valsts budžeta, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Runājot par pašreizējo gadu, kopējā Ukrainai sniegtā palīdzība sasniedz 250 miljonus eiro," ministrs sacīja televīzijas kanālam "TV3", piebilstot, ka apmēram piektdaļa no šīs summas jeb vairāk nekā 50 miljoni eiro ir finanšu līdzekļi.

Tikai daļa no militārās palīdzības pasūtījumiem tiek finansēti tieši no valsts budžeta, un kopējā palīdzība ietver arī aprīkojumu no Lietuvas militārajiem krājumiem, kas ir noplicināti, klāstīja Anušausks.

Pusotra gada laikā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākumā Lietuva Ukrainai sniegusi palīdzību vismaz 471 miljona eiro vērtībā, viņš piebilda.

12.52. Ukrainas Elektroniskās drošības un kiberdrošības direktorāta vadītājs Ivans Pavļenko ieteicis ukraiņiem nelietot vietni "Telegram" savos viedtālruņos, brīdinot par pieaugošo hakeru aktivitāti, raksta pravda.com.ua.

12.04. Krievijas prezidents Vladimirs Putins komplimentē un slavē amerikāņu miljardieri, "Tesla" un "SpaceX" dibinātāju Īlonu Masku. Viņš miljardieri nosaucis par talantīgu un izcilu cilvēku, vēsta pravda.com.ua.

11.05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 269 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 550 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4568 tankus, 8778 bruņutransportierus, 5872 lielgabalus, 764 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 515 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4645 bezpilota lidaparātus, 1455 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8413 automobiļus un autocisternas, kā arī 881 specializētās tehnikas vienību.

10.35. Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Krievija ir "pārkalibrējusi" savu pretgaisa aizsardzību Maskavas apkaimē, jo pilsēta gandrīz katru dienu saskaras ar bezpilota lidaparātu uzbrukumiem, vēsta pravda.com.ua.

09.05. Bijusī Austrijas ārlietu ministre Kārina Kneisla, kura ieguva pastiprinātu mediju uzmanību pēc tam, kad savās kāzās dejoja ar Vladimiru Putinu, paziņojusi, ka pārceļas uz Sanktpēterburgu, ziņo pravda.com.ua.

07.11. Ziemeļkorejas bruņuvilciens, kurā atrodas šīs valsts līderis Kims Čenuns, iebraucis Krievijā, otrdien vēsta Krievijas mediji.Vilciens šķērsoja abu valstu robežu Krievijas Piejūras novadā, ziņoja aģentūra "Ria Novosti" un publicēja fotogrāfijas, kurās redzams bruņuvilciens.

05.43. Ukrainas Bruņotie spēki ar dronu palīdzību nedēļas laikā ir iznīcinājuši 201 Krievijas tehnikas vienību, lietotnē "Telegram" paziņoja Ukrainas vicepremjers Mihailo Fedorovs.

Viņš informēja, ka Ukrainas aizstāvji, pateicoties droniem, no 4. līdz 11.septembrim iznīcinājuši 35 tankus, 55 bruņumašīnas un 58 kravas automašīnas dažādos frontes virzienos.

04.33. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ar bruņuvilcienu ir izbraucis no Phenjanas uz Krieviju, otrdien apstiprināja Ziemeļkorejas valsts kontrolētā ziņu aģentūra KCNA. Kims devās ceļā svētdienas pēcpusdienā, un no viņa "sirsnīgi atvadījās augstākās amatpersonas un Phenjanas iedzīvotāji", ziņoja KCNA.

03.53. Karā Ukrainā kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma ir gājuši bojā 9614 civiliedzīvotāji, bet vēl 17 535 tikuši ievainoti, paziņoja ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos birojs (OHCHR).

OHCHR uzskata, ka reālais bojāgājušo vai ievainoto civiliedzīvotāju skaits ir ievērojami lielāks, jo daudziem ziņojumiem par viņu nāves vai ievainošanas gadījumiem vēl arvien ir vajadzīgs papildu apstiprinājums, savukārt informācijas iegūšana no vietām, kur turpinās karadarbība, notiek ar aizkavēšanos.

00.10. Rodions Kudrjašovs sacīja, ka atkarotās pozīcijas Bahmutas virzienā ir atslēgas tālākai aizsardzības spēku attīstībai.

"Bahmutas virzienā pamazām atbrīvojam metrus, kas uzlabo mūsu taktisko pozīciju frontes līnijā. Ir ārkārtīgi svarīgi virzīties uz priekšu un ne tikai izspiest ienaidnieku no pozīcijām, bet arī izdarīt spiedienu. Ja atkarotās pozīcijas atrodas apdzīvotās vietās, tad tiem nav nekā kopīga ar apdzīvotām vietām, jo tās ir noslaucītas no zemes virsas, tostarp Bahmuta,» telekanālā "Espresso" atzīmēja Kudrjašovs.

Pēc militārpersonas teiktā, atkarotās pozīcijas ir nopostīto māju drupas, kuras Ukrainas bruņotie spēki pielāgo nocietinājuma vajadzībām.