Vienotība aizkombinējusies

Vienotība uzsākusi ļoti riskantu spēli. Premjerministrs Valdis Dombrovskis LNT raidījumā 900 sekundes asi kritizēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un tās vadītāja Vjačeslava Dombrovska darbu, apgalvojot, ka tik smagas problēmas kā tagad ar IZM līdz šim nav bijis ne ar šo, ne ar kādu citu ministriju.

Ņemot vērā jau agrākās domstarpības starp abiem Dombrovskiem, ir pamats domāt, ka tik asa retorika nav izvēlēta nejauši.

Skaidrs, ka šobrīd dienaskārtību gan valdībā, gan koalīcijā pilnībā nosaka Vienotība. Līdz ar to abi pārējie koalīcijas partneri Reformu partija (RP) un Nacionālā apvienība (NA) var tikai reflektējoši atsisties. Ko Vienotība un premjers vēlas panākt, asi uzbrūkot RP ministram Vjačeslavam Dombrovskim? Sevišķi jau pēc tam, kad visai brutālā veidā tika atlaista NA pārstāvošā kultūras mininistre Žaneta Jaunzeme-Grende. Vienotība acīmredzami pati šūpo savu valdību, par spīti nemitīgajiem apgalvojumiem par tās stabilitāti. Ar kādu mērķi?

Vispirms tiek pārbaudīts RP pacietības slieksnis. Ja RP ieraus asti kājstarpē un nostāsies padevīgā pozā, tad reformisti bez liela trokšņa būs nolikti pie vietas un turpmāk varēs pasīvi tipināt nopakaļ valdības ratiem. Ja viņi valdības sēdēs, koalīcijas padomē un medijos turpinās čiepstēt, tad tiks pieprasīta Vjačeslava Dombrovska, kurš no premjera saņēmis melno zīmi, demisija. Tad atkal iespējami divi risinājumi. Ja Vjačeslavs Dombrovskis atkāpjas un tiek izvirzīts jauns ministrs, tad stāviet pie ratiem un netraucējiet važonim uz bukas (tas ir – Vienotībai un premjeram Dombrovskim). Ja RP sāk sprēgāt, tad premjers var kā uzņēmuma vadītājs krīzes laikā teikt – tur ir durvis, un pie vārtiem jau stāv rinda ar gribētājiem! Tā kā reformistiem ar viņu reitingu ne pie kāda cita salikuma nekas pat tuvumā līdzvērtīgs pašreizējiem pieciem ministriem nespīd, tad variantu nav daudz.

Tomēr RP ir niecīgs salmiņš, pie kā pieķerties. Paliekot valdībā un paciešot visus pazemojumus līdz nākamajām vēlēšanām, vēl gadu var turpināt urkšķēt pie siles, taču pēc tam viss... Vakars pie ezera bez tiesībām uz bļodiņu viras. Taču ar augsti paceltu galvu, skaļi aizcērtot valdības durvis un pārmetot Vienotībai vecos Tautas partijas, Latvijas ceļa un tamlīdzīgu varas partiju stiķus un niķus, var mēģināt vēlreiz nodziedāt kādreiz jau tik efektīgi nostrādājušo «oligarhu» āriju un tikt arī nākamajā Saeimā. Te gan vietā senais teiciens, ka vienā upē divreiz neiekāpt, un diez vai reformistu krekšķīgās balsis spēs vēl kādus aizkustināt.

Vienotību apmierina abi varianti, jo vairākas pazīmes liecina – partijas stratēģi izskaitļojuši, ka tā tikai iegūtu, ja valdību gāztu ar citu rokām. Šī stratēģija balstās uz pārliecību, ka esošā situācija koalīcijā ir pārāk pretrunīga, traucē saprātīgi rīkoties un atrašanās kašķīgā valdībā mazina partijas popularitāti. Vēl gadu vienā laivā kopā ar kašķīgiem diletantiem var beigties ar peldi ledainā ūdenī nākamā gada 5. oktobra rītā. Līdz ar to Vienotībai nebūtu iebildumu pret jaunu valdību, jo pašreizējā situācijā bez tās citu valdību grūti iedomāties. Taču šī stratēģija nozīmē staigāšanu pa plānu ledu.

Ja patiešām šī Dombrovska valdība krīt un izveidojas nākamā, jau ceturtā Dombrovska valdība, tad tai vairs nebūs tik lielas vilkmes kā pašreizējās valdības sākumā, kad sorosiskie mediji un politiskie vērotāji uz to raudzījās ar neslēptu sajūsmu. Kā lai neatceras Ivetas Kažokas atklātības uzplūdā pasprukušo: «Beidzot varu naktīs gulēt mierīgi.» Diez vai tagad, skatoties uz šīs valdības nebeidzamo plūkšanos, Kažoka nenožēlo savu bērnišķīgo jūsmu. Šobrīd noguris izskatās ne tikai pats Dombrovskis, bet arī viņa apjūsmotāji. Vēl jau viņam ir samērā liels atbalstītāju skaits, taču būtiski ir mazinājusies atbalstītāju aizrautība. Uguni acīs neredz nedz pašam Dombrovskim, nedz viņa apjūsmotājiem.

Pastāv arī versija, ka Dombrovskis cenšas izkombinēt valdības krišanu, lai varētu pa kluso tikt vaļā no premjera krēsla un bez pārmetumiem dezertēšanā aizlaisties uz Briseli. Taču arī šī kombinācija Vienotībai neko dižu nesola, jo partijā nav izaudzināts cienīgs Dombrovska aizvietotājs. Tā ka aizkombinējušies.