Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Kļūdas vakcinācijas datos: sapotēti desmit 121 gadu veci cilvēki

© Dmitrijs Suļžics/F64

Lai gan vecākais Latvijas iedzīvotājs 2021. gada sākumā bija kāds 1898. gadā dzimis kungs un tāds bija tikai viens, kas sasniedzis tik pieklājīgu vecumu, publiski pieejamais vakcinācijas pārskats liecina, ka Latvijā vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši 10 cilvēki, kuru vecums ir 121 gads, turklāt, viņi esot strādājoši cilvēki.

Katru veikto poti vakcinētāji reģistrē "e-veselības" sistēmā. Balstoties uz šiem datiem, tiek veidots Covid-19 vakcinācijas pārskats, kas ir publiski pieejams. Tajā kopumā jau ir vairāk nekā miljons ierakstu, vēsta lsm.lv

Šajā pārsaktā var uzzināt faktus par katru izlietoto vakcīnas devu, kā arī tās saņēmēja vecumu, dzimumu un pamatojumu potes saņemšanai. Tomēr sarakstā atrodamas arī vairākas neloģiskas kļūdas un neatbilstības.

Vakcinācijas pārskatā atrodamās kļūdas

No saraksta, piemēram, secināms, ka valstī vakcinēti desmit 121 gadu veci seniori, lai gan Iedzīvotāju reģistrs neuzrāda nevienu šāda vecuma ilgdzīvotāju Latvijā. Gadās, ka tiek uzrādīti arī neeksistējoši vakcīnas sērijas numuri, secinājis LTV žurnālists Guntis Ščerbinskis.

Vairāk nekā 300 vakcinācijas ierakstos gados jaunāki cilvēki pieskaitīti 60+ senioriem. Tas piesaista uzmanību: jo, piemēram, ģimenes ārstu prakse, potējot cilvēku virs 60 gadiem, saņem paaugstinātu atlīdzību - 12,6 eiro, kas ir gandrīz par pieciem eiro vairāk, nekā vakcinējot citus.

Vakcinācijā iesaistītie gan šādu iespēju noraida. Lai saņemtu atlīdzību par sniegto pakalpojumu, nepietiek ar potes reģistrāciju "e-veselībā". Norēķini balstās citos datos. Praksē daļai ārstu tas nozīmē, ka ar roku jāaizpilda vēl arī īpašs talons.

Ģimenes ārste Inguna Riževa sacīja: "Šeit talonā viss var būt pareizi. Var būt tā, ka ir iedots vienam [datus] ievadīt, viņš savada, bet viņam vienalga."

Savukārt Morozs norādīja: "Un NVD redz, pārbaudes laikā viņi redzēs, ka pacientam ir 25 [gadi], bet viņš atzīmēts kā pacients, kuram ir "60 plus" kategorija. Viņi vienkārši nesamaksās."

Nacionālais veselības dienests (NVD) skaidroja, ka abas informācijas sistēmas sadaļas tiek salīdzinātas un uzieto kļūdu labošanai ārstniecības iestādēm dots mēnesis. Vakcinācijas pārskats rāda, ka daļa no kļūdām patiešām izlabo, tomēr citas saglabājas ilgstoši.

Ārstniecības iestādes par sniegto datu kvalitātes uzlabošanu līdz šim saņēmušas ieteikumus un norādes.

NVD uzsver: datiem jābūt precīziem

Šobrīd mēs tuvojamies pirmajām sankcijām, jo mēs esam devuši gan tos periodus labošanai, gan atkārtoti - novēršanai. Jo mūsu galvenais princips ir, ka datiem ir jābūt korektiem un precīziem.

NVD vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala pauda: "Šobrīd mēs tuvojamies pirmajām sankcijām, jo mēs esam devuši gan tos periodus labošanai, gan atkārtoti - novēršanai. Jo mūsu galvenais princips ir, ka datiem ir jābūt korektiem un precīziem."

Ja vakcinācijas dati ir kļūdaini, cilvēkam var rasties problēmas, veidojot vakcinācijas sertifikātu. Tādā gadījumā jāvēršas ārstniecības iestādē, kur saņemta pote, lai informāciju precizētu. Uzticamiem datiem būtiska loma ir arī kopējā procesa analīzē un pārrraudzībā.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs sacīja: "Ja mēs gribam, lai raiti visi dati tiek uzskaitīti un mēs izmantojam šos datus, tad arī sistēmām jābūt tādām, kas ir drošticamas un attiecīgi var šos datus ģenerēt."

Bet Gaigala norādīja: "Protams, ka šīs kļūmes ir, bet mēs varam viennozīmīgi teikt, ka 1,5 miljonos šo kļūmju skaits nav tik būtisks, lai mēs kopumā nevarētu monitorēt, sekot procesiem, būt pārliecinātiem par tiem procesiem. Tie ir vairāk tomēr atsevišķi gadījumi."

Vakcinācijas reģistrācijas dati ļāvuši atklāt arī, piemēram, jauniešu potēšanu ar neatbilstošu vakcīnu. Daļā gadījumu bija sniegti nepareizi dati par izmantoto vakcīnu, bet citos - apstiprinājās neatbilstošas vakcīnas lietošana.