Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Pamanīta mirdzaritmija ļauj novērst insultu

KOMANDA. Pārbaudot pulsu un noskaidrojot citu informāciju, kas saistīta ar sirds ritmu, var uzzināt mirdzaritmijas riskus. To palīdz izdarīt apmācīta Sirds ritma komanda © Publicitātes foto, Kaspars GARDA

Puse no visiem insulta gadījumiem Latvijā ir kardioemboliskie insulti, kurus lielākoties izraisījusi laikus neatpazīta un neārstēta sirds slimība – mirdzaritmija. Lai aicinātu pārbaudīt sirdi laikus, pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrību uzsāk kampaņu Atpazīsti mirdzaritimiju – izvairies no insulta!.

Saskaņā ar mirdzaritmijas izplatības datiem pasaulē, šī slimība skar vidēji divus procentus no populācijas, kas nozīmē, ka Latvijā varētu būt aptuveni 40 000 mirdzaritmijas pacientu, no kuriem lielākā daļa nav diagnosticēta un nesaņem atbilstošu ārstēšanu.

P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas klīnikas Insulta reģistra dati par 2016. un 2017. gadu liecina, ka gandrīz 50 procenti no visiem insulta gadījumiem Latvijā ir kardioemboliskie insulti, kurus lielākoties izraisījusi laikus neatpazīta un neārstēta mirdzaritmija. «Insulta reģistra dati apliecina, ka teju puse no mirdzaritmijas pacientiem nav lietojuši medikamentus, kas novērš trombu veidošanos un līdz ar to arī insultu,» uzsver Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs profesors Andrejs Millers. Pasaulē šis skaitlis ir gandrīz uz pusi mazāks, proti, aptuveni 25 līdz 30 procenti no visiem insulta pacientiem ir bijis kardioembolisks insults. «Tātad Latvijā saslimšana ar mirdzaritmiju ir krietni izplatītāka, un mums tai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Savlaicīga medikamentu lietošana kardiologu un ģimenes ārstu uzraudzībā var ievērojami samazināt insulta pacientu skaitu Latvijā,» saka A. Millers. Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrības prezidents kardiologs Kārlis Trušinskis norāda, ka pēdējos gados ir daudz izdarīts, lai uzlabotu ārstēšanās kvalitāti un pieejamību mirdzaritmijas pacientiem. Pēc ārsta teiktā, būtisku lēmumu pieņēmusi valsts, iekļaujot modernus asins šķīdinošus medikamentus zāļu kompensācijas sarakstā, taču ir jāturpina darbs - jāuzlabo slimības diagnostika, jo, atklājot šo aritmiju un laikus uzsākot ārstēšanu, iespējams pacientus pasargāt no smagām sekām, kas var izraisīt invaliditāti. «Jāturpina paplašināt pacientu loku, kas var saņemt valsts apmaksātus modernus medikamentus, kā arī svarīgi ir veicināt pacientu izpratni par slimību, simptomu atpazīšanu un aicināt laikus vērsties pie ārsta.»

ParSirdi.lv kampaņas ietvaros 6. decembrī izglītojošs pasākums notiks Jelgavā un 19. decembrī Valmierā. Sirds ritma komanda veiks bezmaksas mirdzaritmijas skrīningu, pārbaudot pulsu, nosakot iespējamos ritma traucējumus, arī pastāstot, kā pārbaudīt pulsu mājas apstākļos.

***

Kas ir mirdzaritmija?

Sirds ritma traucējums - viens no bīstamākajiem insulta riska faktoriem, kad sirds priekškambari nevis ritmiski saraujas, bet trīc jeb mirgo. Tā rezultātā sirdī asinis lēnāk nokļūst no priekškambariem kambaros, un tas var veicināt trombu veidošanos. Savukārt šie trombi var izkļūt ārā no sirds un nonākt smadzenēs, aizsprostot artērijas un pārtraukt asins apgādi smadzenēs, izraisot insultu. Mirdzaritmija, kas netiek ārstēta vai tiek nepietiekami ārstēta, palielina insulta risku pieckārt.

Avots: Parsirdi.lv