Svētki un brīvdienas – bez nevēlamas pēcgaršas

Pavasarī daudzi sasparojas aktīvākai viesību rīkošanai, atklāj grila sezonu, biežāk aicina kopā radus un draugus, un šādās reizēs pieņemts iebaudīt bagātīgas maltītes, nereti atļaujoties gastronomiskas pārmērības.

Taču neizbēgama ir arī zināma svētku pēcgarša – reakcija uz pārslodzi gremošanas traktam un arī citām organisma sistēmām.

Lai pēc svētkiem nenomāktu liekā svara pieaugums, smaguma un dedzināšanas sajūta vēderā vai gremošanas traucējumi, ir vērts zināt un likt lietā dažus vienkāršus un efektīvus paņēmienus, kuri palīdz organismam labāk pārstrādāt uzņemtās uzturvielas un atbrīvoties no toksīniem.

Kā liecina SAN HUNTERS RĪGA socioloģisko pētījumu dati, Latvijā teju puse jeb 46% respondentu atzīst, ka pēc vairākām svētku brīvdienām viņi ir izjutuši smaguma sajūtu kuņģī, bet 21% jeb katrs piektais iedzīvotājs pēcsvētku laikā ir bijis spiests cīnīties ar gremošanas traucējumiem, ko izraisījusi pārēšanās.

Dietologi iesaka svētku laikā ievērot dažus vienkāršus priekšnoteikumus, bet pēc garākām svētku brīvdienām veltīt dienu atslodzei un organisma attīrīšanai, taču brīdina atturēties no radikālām diētām. No svētku priekiem nav jāatsakās, tomēr nevajadzētu ēst tik daudz, ka, šķiet – vēders plīst pušu. Taču pēc svētkiem gan ir vēlams, ilgi negaidot, ļaut organismam atpūsties, ievērojot atslodzes un attīrīšanās dienas.

Lai pēc ēšanas nemāktu nepatīkamas sajūtas, mielojoties jāpaseko porciju lielumam, īpaši, ja galds bagātīgs. Prātīgi būtu ievērot mēra izjūtu, ļoti svarīgi ir arī ēdienu izbaudīt, nevis notiesāt to steigā. Lai pieradinātos ēst lēnāk, pēc katra kumosa ieteicams nolikt dakšiņu un nazi uz šķīvja un rūpīgi sakošļāt apēsto. Ļoti labi, ja viesības nesastāv tikai no nepārtrauktas sēdēšanas un ēšanas, tāpēc jāpadomā par to, lai starp ēdieniem būtu lielāki pārtraukumi, kuru laikā var nedaudz izkustēties svaigā gaisā vai, piemēram, iet rotaļās.

Ļoti svarīgs mūsu veselības un labsajūtas priekšnoteikums ir pietiekams uzņemtā šķidruma daudzums. Tam ir būtiska nozīme ikdienā, jo šķidruma trūkums bieži ir atbildīgs par sliktu pašsajūtu, galvassāpēm, koncentrēšanās grūtībām. Pēc svētkiem un brīvdienām, kuru laikā cilvēki par daudz ļāvušies vēderpriekiem, šīs parādības ir izteiktas vēl jo vairāk. Tādā gadījumā īpaši ieteicams kvalitatīvs minerālūdens. Diskomforta un smaguma sajūtu kuņģī efektīvi novērst palīdz sārmaini minerālūdeņi. Šāds ūdens ir, piemēram, Borjomi, kas ir dabīgs un piesātināts ar vulkāniskās izcelsmes minerālvielām. Boržomi ūdenī ir augsta bikarbonātu koncentrācija – līdz 4209 mg/l. Dzerot šo ūdeni, jūs samazināsiet smaguma sajūtu vēderā un kļūsiet mundrāki.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Borjomi

Veselība

Ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērna izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, jo vecāki ir tie, kuri rāda bērnam piemēru un iemāca uztura pamatvērtības. Jaunākās aptaujas dati atklāj, ka lielākie izaicinājumi veselīga uztura ievērošanā Latvijas ģimenēs ir saistīti ar laika trūkumu.

Svarīgākais