Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Zvaigznes

Kaupers vārdadienu atzīmē kopā ar Šveiku

© Inga Nestere

Pēdējā laikā redzēt visus grupas «Prāta vētra» dalībniekus vienkopus – tas ir liels retums.

Taču uz Teātra muzeja rīkoto «Šveika vasaras dārzu» atnāca (arī uzspēlēja un uzdziedāja) visi, pat neraugoties uz to, ka akurāt tajā dienā grupas vokālistam Renāram Kauperam bija vārdadiena.

Sagaidot lielā teātra meistara Eduarda Smiļģa 125 gadu jubileju, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra muzejs Āgenskalnā 30. jūlijā aicināja uz «Šveika vasaras dārzu», kurā ļāva iejusties tajā gaisotnē, kas lika Smiļģim 1928. un 1961. gadā iestudēt čehu rakstnieka Jaroslava Hašeka romāna par krietno kareivi Šveiku dramatizējumus. Gaisotne tiešām bija lieliska, tāpēc nav brīnums, ka te atbrīvoti jutās gan skatītāji, gan aktieri, gan arī «Prāta vētras» mūziķi, kuri 1998. gadā piedalījās Kārļa Auškāpa režisētajā skatuviskajā lugas variantā. Ieradās visi pieci – pat uz ilgu laiku Āfrikas plašumos nozudušais Kaspars Roga un sabiedriskajām norisēm pēdējā laikā līkumu metošais Renārs Kaupers, kam turklāt vēl šajā datumā bija vārdadiena.

PAT HAŠEKAM PATIKTU

Par koncerta naglu kļuva grupas «Prāta vētra» atbrīvotā uzstāšanās, ko bagātināja aktiera Artūra Skrastiņa kāpšana uz skatuves – viņam bija tas gods tēlot Šveiku 1998. gadā, kad aktieru lomās bija arī «prātnieki». Abi ar Renāru Kauperu tā iekarsa, ka drīz vien metās dejās. Lieki piebilst, ka klātesošie bija sajūsmā.

CILVĒKS, KURU GAIDA

«Prātnieki» uz pasākumu ieradās pa vienam, un beigu galā izrādījās, ka ieradušies visi (no kreisās: basģitārists Ingars Viļums, taustiņnieks Māris Mihelsons, menedžere Aija Auškāpa, ģitārists Jānis Jubalts, bundzinieks Kaspars Roga) un trūkst tikai paša jubilāra – Renāra Kaupera. Taču drīz vien arī viņš bija klāt un varēja sākties vārdadienas kliņģera griešana un notiesāšana.

ŠVEIKS, ŠVEICIENE UN ŠVEICĒNI

Aktieris Artūrs Skrastiņš uz pasākumu ieradās kopā ar sievu Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un abu dvīņiem. Kamēr vīrs uz skatuves izklaidēja skatītājus kopā ar «Prāta vētru», aktrise visā šajā jandāliņā noraudzījās ar smaidu, bet, kad neviens nebija aizņemts, pāris uzraudzīja savu jaunāko paaudzi. Kā novēroja »VZ«, Ķuzule lielākoties uzmanīja dēliņu Maratu, savukārt Skrastiņam vairāk bija uzticēts meitiņas Emīlijas uzmanīšanas process. Jebkurā gadījumā – labi atpūtās visi četri.

SAGAIDĪJA, UZMANĪJA, APSVEICA

No «prātniekiem» pati pirmā ieradās, visus savējos sagaidīja un ziedus Kaupera sveikšanai no savas automašīnas veikli izdabūja grupas menedžmenta vadītāja Aija Auškāpa. «Jā, būs visi! Spēj noticēt?!» uz »VZ« neticīgo vaicājumu par iespējām šādā pasākumā savākt visus «Prāta vētras» mūziķus, pati pat nedaudz izbrīnīta, atbildēja Aija. Solīts makā krīt: vispirms klāt bija Jānis Jubalts, bet pēc tam arī visi pārējie.

LAUVU NEAPĒSTAIS

Ilgu laiku pat kolēģi grupā nezināja, kuros Āfrikas plašumos ganās bundzinieks Kaspars Roga un kad (un vai vispār) viņš būs atpakaļ. «Viss kārtībā!» »VZ« ziņoja smaidīgais Roga.

VĒSTURISKS ŠVEIKS

Pasākumā aktīvi piedalījās arī aktieris Gunārs Placēns, kas ir Šveiks ar stāžu – viņš šajā lomā bija 1961. gadā, kad romānu dramatizēja Valdis Grēviņš.

LABA DAUDZ NEVAJAG

Lai gan Teātra muzeja dārzā bija sapulcējušies tikai kāds simts cilvēku, šī varētu būt viena no sirsnīgākajām «Prāta vētras» uzstāšanās reizēm. Šķiet, ka patika visiem – arī Renāram Kauperam.