Kurkuma ir viena no vērtīgākajām garšvielām, ko plaši izmanto ne tikai ēdiena gatavošanā, bet arī medicīnā.
Tā satur B vitamīnus, askorbīnskābi, kalciju, dzelzi, fosforu, jodu, ēteriskās eļļas un citas labvēlīgas vielas. Viena ēdamkarote kurkumas nodrošina 26% no mangāna dienas devas, 16% dzelzs, 5% kālija un 3% C vitamīna.
Katru rītu dzerot siltu ūdeni ar kurkumu, ir spēcīga pretiekaisuma un antioksidanta iedarbība. Šis dzēriens palīdz cīnīties ar hronisku iekaisumu, kas bieži vien ir sirds un asinsvadu slimību, vielmaiņas traucējumu un pat vēža cēlonis.
Kurkuma uzlabo asinsvadu veselību, padarot tos stiprākus un elastīgākus, kā arī pazemina "sliktā" holesterīna līmeni, novēršot aterosklerozes attīstību.
Daži pētījumi liecina, ka regulāra kurkumas lietošana var samazināt Alcheimera slimības risku, palīdzot saglabāt garīgo skaidrību vecumdienās.
Vēža profilakse. Pateicoties antioksidanta īpašībām, kurkuma palīdz samazināt ļaundabīgo šūnu risku.
Antidiabēta iedarbība. Kurkuma uzlabo glikozes uzsūkšanos un atbalsta aizkuņģa dziedzera darbību.
Uzlabota vielmaiņa. Dzerot ūdeni ar kurkumu trīs nedēļas, var samazināties svars un ķermeņa apkārtmēri, jo garšviela stimulē žults sekrēciju un paātrina gremošanu.
Antidepresanta iedarbība. Dzēriens palīdz uzlabot emocionālo labsajūtu un mazināt stresa līmeni, lai gan tas neaizstāj medicīnisku depresijas ārstēšanu.
Lai uzlabotu kurkumīna uzsūkšanos, dzērienam ieteicams pievienot šķipsniņu melno piparu, jo piperīns 20 reizes palielina kurkumas aktīvās vielas biopieejamību.
Katru rītu izdzert glāzi silta ūdens ar kurkumu var kļūt par vienkāršu un labvēlīgu ieradumu veselības uzturēšanai, taču pirms regulāras lietošanas konsultējieties ar ārstu.