Zinātnieki aicina cilvēkus ikdienā maltītes gatavot, izmantojot olīveļļu, nevis sviestu, ja vēlaties dzīvot garāku mūžu, raksta "The Sun".
Jaunā pētījumā tika noskaidrots, ka tie cilvēki, kuri uzturā vairāk patērē augu taukus nekā dzīvnieku taukus, dzīvo garāku mūžu.
Zinātnieki norāda, ka mazas izmaiņas diētā var būtiski ietekmēt dzīvi.
Zinātnieki pētījumu veica 30 gadus, apkopojot 200 000 cilvēku datus. Gadu gadiem ilgajā pētījumā tika noskaidrots, ka tiem cilvēkiem, kuri maltītes gatavo, izmantojot eļļu, ir par 17% mazāks risks mirt jauniem, nekā tiem, kuri izmanto sviestu. Cilvēkiem, kas uzturā lieto sviestu, pastāv lielāks sirds slimību, vēža risks.
Gan eļļa, gan sviests ir tauku veidi, taču veids, kā organisms tos sagremo, atšķiras.
Dzīvnieku tauki, tostarp cūku tauki un gī sviests, ir piesātinātie tauki, kas nozīmē, ka tie ir lēnāk sagremojamas un, visticamāk, paaugstina sliktā holesterīna līmeni vai uzkrājas kā tauku šūnas. Eļļas ir nepiesātinātas taukskābes, un tās ātrāk uzsūcas organismā un, visticamāk, paaugstina labā holesterīna līmeni.
Pētījuma līdzautors Daniels Vangs izceļ: "Vienkārša uztura maiņa - sviesta aizstāšana ar olīveļļu - var radīt ievērojamus ilgtermiņa ieguvumus veselībai. Pat neliela sviesta samazināšana un vairāk augu eļļu iekļaušana ikdienas uzturā var sniegt nozīmīgus ilgtermiņa ieguvumus veselībai."
Pētījums tika publicēts žurnālā JAMA Internal Medicine.