Ārsts brīdina, ka arbūzs var būt bīstams veselībai; iemeslu ir daudz

© Ģirts Ozoliņš/MN

Arbūzs ir vasaras neatņemama sastāvdaļa daudzu uzturā. Ārsti gan brīdina, ka arbūzu ēšanai ir daudz blakusparādību, kurām vajadzētu pievērst uzmanību.

Lai gan daudziem no mums patīk baudīt saldo arbūzu, šī oga ne vienmēr ir veselīga. Sertificēta uztura speciāliste un fizioterapeite Nilofara Pendari stāsta par arbūzu iespējamām blakusparādībām.

Ir dažas lietas, kas jāzina, pirms ēdam arbūzu. Pirmkārt, šī oga satur lielu daudzumu ūdens, uzturvielu un minerālvielu, jo īpaši kāliju, vitamīnus, īpaši A, B6 un C.

Tomēr, ja arbūzu ēdat katru dienu un lielos daudzumos, tas var izraisīt veselības problēmas.

Kāpēc arbūzs ir kaitīgs?


Arbūzs satur dažas sastāvdaļas, kas var izraisīt blakusparādības. Šeit ir galvenās arbūzu kaitīgās īpašības:

Zarnu trakta traucējumi - arbūzi satur daudz likopēna, tāpēc šo sulīgo ogu lietot lielos daudzumos nav ieteicams. Tas var izraisīt vēdera uzpūšanos, caureju, vemšanu, gāzes, grēmas un gremošanas traucējumus. Gados vecākiem cilvēkiem šie simptomi var būt vēl izteiktāki, jo gremošanas sistēma pavājinās līdz ar vecumu.

Problēmas ar sirdi un asinsvadiem - arbūzi satur kāliju, un, ēdot lielu daudzumu pārtikas ar šo minerālu, parādās sirds un asinsvadu slimības, vājš pulss, neregulāra sirdsdarbība un pat sirdsdarbības apstāšanās. Pārmērīgs kālija daudzums ietekmē arī nervu sistēmu.

Paaugstināts cukura līmenis - kad cilvēkam ir insulīna rezistence (diabēts), cukurs nenonāk organisma šūnās, bet paliek asinīs. Ja šūnām nav pietiekami daudz glikozes, tās sāk ražot pārmērīgu insulīna daudzumu. Arbūzs ir pilns ar dabīgo cukuru, tāpēc tā ēšana var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Asinsspiediena pazemināšanās - tas var notikt pārmērīga arbūzu patēriņa dēļ un negatīvi ietekmē organismu, ja cilvēkam ir zems asinsspiediens.

Alerģiskas reakcijas - tās var būt viegli vai smagi izsitumi, sejas pietūkums, anafilakse. Pēdējo bieži pavada arī galvassāpes, mēles nieze un reibonis.

Kaitīgs grūtniecēm - gestācijas diabēts ir nopietna problēma, kas satrauc daudzas grūtnieces. Liela daudzuma arbūzu ēšana palielina cukura līmeni organismā, kas var izraisīt gestācijas diabētu.

Nieru problēmas - tās var rasties arī pārmērīga arbūzu daudzuma patēriņa dēļ.

Impotence - lai gan ir pierādīts arbūza ieguvums vīriešiem, pārmērīgs patēriņš rada problēmas ar erektilām funkcijām.

Noguruma sajūta - arbūzs palīdz cīnīties ar dehidratāciju, bet, patērējot lielu daudzumu, organismā rodas vairāk ūdens. Ja cilvēks neaiziet uz tualeti, viņš var justies noguris, izsmelts. Veidosies tūska.

Svarīgākais