Kapēc šašliku nevajadzētu ēst kopā ar alu?

© F64

Grilētas gaļas ēšana kopā ar alkoholu var izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, akūtu pankreatītu. Par to runā gastroenteroloģe Natālija Paņina, vēsta Medikforum.

Pēc viņas teiktā, akūts pankreatīts var attīstīties, izdzerot 50-80 gramus tīra etanola.

"Tas ir, piemēram, 150 ml degvīna, nedaudz vairāk par 1 litru alus, puspudele vīna. Jo lielāka deva, jo lielāks risks iegut veselības problēmas,” viņa saka.

Kāpēc tas var notikt? Alkohols traucē asins piegādi aizkuņģa dziedzerim un spazmo sfinkterus, caur kuriem dziedzeris un žultspūslis izdala enzīmus un žulti. Enzīmi un žults tiek aktīvi izdalīti, reaģējot uz taukainas gaļas uzņemšanu.

Augstās enzīmu koncentrācijas un nespējas tos atbrīvot dēļ, tiek bojātas pašas aizkuņģa dziedzera šūnas. Var rasties pat nekroze.

Par īpaši kaitīgu tiek uzskatīts gāzes saturošs alkohols (šampanietis, alus), jauktie dzērieni, alkohols ar lielu cukura daudzumu (stiprinātie vīni), uzsvēra ārste.

Dzīvesstils

Šī zivs, kas ir plaši izplatīta, bet tajā pašā laikā nenovērtēta, var kļūt par īstu superēdienu uzturā. Tā ir pieejama, viegli pagatavojama un tai ir labvēlīga ietekme uz veselību, kas neatpaliek no dārgā laša. Runa ir par sardīnēm – un lūk, kāpēc tās jāiekļauj ikdienas ēdienkartē.

Svarīgākais