Rudens vētras, ilgstošs lietus, sniegs; laikapstākļi oktobrī biedē

© Dmitrijs Suļžics/MN

Dabas vērotājs Vilis Bukšs prognozē, kāds laiks gaidāms oktobrī.

Kā savā blogā raksta Bukšs, oktobris rādās būt tuvu ilggadējiem vidējiem šī mēneša temperatūru rādījumiem.

Laikapstākļi augusta (16.augusts) un septembra (6., 8., 21.septembris) nozīmīgajās dienās norāda, ka oktobris būs ar mainīgiem laikapstākļiem.

Mēneša pirmajā pusē, līdz Vecmiķelim (12.oktobris), saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, kas atnesīs īslaicīgu lietu un reizēm arī krusu. Dažviet lietus var būt ilgstošs. Temperatūra dienas laikā pārsvarā plus 9, plus 15 grādi. Skaidrās bezvēja naktīs dažviet nelielas rudens salnas. Līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris) laikapstākļi būtiski neatšķirsies no oktobra pirmās puses vidējiem rādījumiem.

Mēneša vidū (ap 14.oktobri) mainīgi laikapstākļi. Pastiprināsies vējš un tuvāk jūrai iespējamas rudens vētras. Nokrišņi īslaicīgi. Pārsvarā lietus. Temperatūra šajā laikā robežās no plus 10 līdz plus 15 grādiem.

Oktobra otrajā pusē mākoņainas dienas mīsies ar saulainākām un temperatūras jau rudenīgi vēsas. Dienas laikā robežās no plus 5 līdz plus 10 grādi. Naktīs jau daudzviet nelielas rudens salnas, kas nokodīs pēdējos vasaras ziedus. Laikā ap 20., 23. oktobri vairāk dienu ar brāzmainiem vējiem, vairāk nokrišņu, kas var būt gan krusa gan slapjš sniegs un temperatūra dienas laikā no plus 3 līdz plus 8 grādiem. Šajā laikā ziemeļrietumu vējiem pierimstot un debesīm skaidrojoties naktīs iespējams sals līdz mīnus 5 grādiem. Vēlāk, laikā pēc 25. oktobra un mēneša beigās laikapstākļi varētu uzlaboties, kad temperatūra dienas laikā paaugstinātos līdz plus 8, 12 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi.

Pagājušais siltais augusts norāda uz vējainu un pat vētrainu Lietus mēnesi. Kopumā, sekojot norādēm dabā un nozīmīgajās laika zīmju dienās, oktobris rādās būt tuvu ilggadējiem vidējiem šī mēneša temperatūru rādījumiem. Tuvāk jūrai - siltāks. Latvijas austrumos, kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet caurmērā tuvu normai.

Citi

Alkohola reibumā un ar ieroci rokās gar mācību iestādēm Ventspilī staigājis kāds aizdomīgs vīrietis. Pamanot šo cilvēku, apkārtējie uzreiz par redzēto ziņojuši likumsargiem, kas operatīvi reaģēja un vīrieti aizturēja. Tomēr skolēnu vidū joprojām jūtams satraukums par iepriekšējā dienā piedzīvoto, vēsta "Degpunktā".

Svarīgākais