Pirmā prognoze Jāņiem un Līgo sola stipru lietu

© F64

Dabas vērotājs Vilis Bukšs dalījies ar progozi par to, kādi laikapstākļi varētu būt jūnijā.

Savā blogā Bukšs raksta, ka atbilstoši pagājušā gada decembra nozīmīgajām dienām un šā gada 13. janvārim, kas paredz jūniju, pirmais vasaras mēnesis rādās būt mēreni silts un ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu, bet kopumā tuvu vidējam. Pagājušajos Jurģos (23. aprīlis) Latvijas austrumos sniga slapjš sniegs dienvidrietumu, dienvidu vējā. Tādi laika apstākļi paredz lielākoties mitru jūniju, ar saulainām, mēreni siltām dienām un dzestrām naktīm. Rudzu ziedā, mēneša pirmajā pusē, ap 10., 12. jūniju, salnu vietās zāles augstumā iespējamas arī naktssalnas.

Jūnija pirmā puse, iespējams, būs drusciņ vēsāka kā parasti, kad saulainas dienas mīsies ar mākoņainām un šajā laikā arī nokrišņu vairāk. Starp saulainām dienām naktīs dažviet iespējamas arī naktssalnas. Pēc vēsām naktīm īslaicīgi nokrišņi un iespējama arī krusa. Temperatūras svārstīgas un dienas laikā pārsvarā no plus 17 līdz plus 22 grādiem. Daždien zem mākoņainām debesīm plus 14, plus 19 grādi. Naktīs no plus 6 līdz plus 12 grādiem.

Jūnija vidū un laikā ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) vairāk saules, siltuma un sausāks. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 19 līdz plus 24 grādiem. Dažās dienās un vietām temperatūra var paaugstināties līdz plus 27 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi un iespējami arī pērkona negaisi.

Jūnija otrajā pusē laikapstākļi mainīgi. Temperatūra lielākoties robežās no plus 18 līdz plus 23. Naktīs plus 9, 14 grādi. Nokrišņi īslaicīgi, bet tie var būt ļoti stipri, arī pērkona lietusgāzes un krusa.

Jāņu vakarā daudzviet bez nokrišņiem, bet Jāņu dienās varētu sagaidīt arī stipru lietu.

Temperatūra Jāņu naktī plus 10, plus 15 grādi, savukārt dienas laikā no plus 20 līdz plus 25 grādiem. Mēneša beigās, laikā pēc Pēteriem (29. jūnijs), temperatūra robežās no plus 18 līdz plus 23 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi un tie var būt kā pārejošas lietus brāzmas. Naktis pārsvarā sausas un dzestras.