Latvijas iedzīvotāja kaķa ārstēšanai iztērē 20 000 eiro, bet kaites nav

© Dmitrijs Suļžics / F64

Jautājumus par veterinārajiem pakalpojumiem un to cenām pētīja LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens”, kāda no sižetiem atklāj gadījumu, kad par neesošu sirdskaiti kaķa saimniece iztērējusi 20 000 eiro.

Kaķim Lācim ilgstoši ārstēta sirdskaite, vairāku gadu laikā ārstēšanai, zālēm un īpašam diētām iztērējot teju 20 tūkstošus eiro. Vēlāk cits arsts pateicis, ka kaķim kaķim sirdskaites nav.

Pēdējos desmit gadus kaķim nācies piedzīvot klīnikas apmeklējumu aiz apmeklējuma. Kaķa saimniece Diāna rēķina, ka kopā Lāča ārstēšanā un īpašās diētās iztērēti aptuveni 20 tūkstoši eiro, raksta lsm.lv.

Šis īpaši dārgais stāsts sākās pirms vairāk nekā 10 gadiem, kad Lācis jau dzīvoja pie Diānas: “Lācim bija gads. Un bija ļoti, ļoti karsta vasara - vidēji 34 grādi, un līdz ar to Lācim sākās ļoti stingra elsošana. Nu, un mēs aizbraucām pie daktera Beinarta uz klīniku, un dakteris Beinarts pateica, ka ir vajadzīga kardiologa obligāta konsultācija. Uz to brīdi bija vēl dzīvs profesors Jelgavas Jemeļjanovs - kardiologs. Viņš pieņēma divreiz nedēļā pie daktera Beinerta klīnikā. Un dakteris Jemeļjanovs norīkoja Lācim digoksīna pilienus, sirds pilienus, jo tiešām Lācim kaut kas tur nebija riktīgi ar to sirsniņu.”

2015. gadā kaķis piedzīvoja krīzi - pārstāja ēst un dzert, kļuva vājāks, apātiskāks. Cerības, ka Lācis izdzīvos, ārsts nedeva, bet tobrīd tomēr viss beidzās labi. Klīnikā lika sistēmas, mājās deva vitamīnus. Diāna darbā ņēmusi slimības lapu, lai Lācim varētu pasēdēt klāt.

Un šādas krīzes atkārtojās un atkārtojās. “Kā es redzu, ka viņš jau kļūst tāds slābans, es jau saprotu, ka viņam atkal nāk virsū šī krīze. Es jau laikus skrienu pie ārsta. Attiecīgi viņam tiek nozīmēti vitamīni mājās ar sistēmām,” pastāstīja Diāna.

Bet tad sekoja negaidīts pavērsiens turpat klīnikā. “Jauna dakterīte man tieši gāja taisīt to sistēmu, un viņa man saka: [..] ja kaķim jau tik ilgu laiku ir sirds problēmas, vai tiešām jūs nevarat uztaisīt ehokardiogrammu, kas ir kompjūterā. Viņam ir taisītas visādas ultrasonogrāfijas, visi kaut kādi izmeklējumi, asins. Pati galvenā pārbaude, kā teikt, viņam nav bijusi. Nu, un es pierakstījos pie Ditas Staltes uz “PetCity” uz kardioloģiju. Es arī pateicu dakterim Beinartam, ka to domāju darīt. Dakteris Beinarts pateica: jūs neko jaunu neīsti neuzzināsiet, jums neko jaunu nepateiks,” atceras kaķa saimniece.

Bet jaunums bija, ka ehokardiogramma nekādas sirds problēmas neuzrādīja. To apstiprināja arī kardioloģe.

“Kad viņa ieraudzīja viņa stāvokli un uzzināja, kādus preparātus viņš lieto, viņa momentā pateica, ka viss ir jāņem nost pilnībā. [..] Daktere pateica, ka rentgenā nevar parādīt īsto situāciju, īsto bildi tāpēc, ka cilvēks, kad iet uz rentgenu, viņš aiztur elpu, dzīvnieks to nespēj izdarīt, un tā sirsniņa var saslīdēt,” pastāstīja Diāna.

Svarīgākais