Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Vecāki Preiļos ceļ trauksmi! Pasargājiet mūsu bērnus no šīs skolotājas!

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Preiļos skolēni un viņu vecāki neapmierināti ar mūzikas skolotājas mācīšanas metodēm, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Uzskata, ka skolotāja neievēro valstī noteikto mācību programmas standartu.

“Mūsu bērni negrib iet uz skolu mūzikas stundas dēļ! Skolotāja no mūsu bērniem vēlas izveidot brīnumbērnus mūzikā! Jau no 2. klases skolēniem jādzied dziesmas no galvas. Ne ar vārdiem, bet ar nošu nosaukumiem! Viņas prasībām var atbilst tikai bērns, kas apmeklē mūzikas skolu.

Pārmērīgo prasību dēļ mūsu bērniem jau no mazotnes veidojas nepilnvērtības komplekss. Mājasdarbu tik daudz, ka bērnam mājās bez maz jāmācās tikai mūziku! Lūdzam pasargāt mūsu bērnus no šīs “brīnumskolotājas”!” Tā “Bez Tabu” redakcijai vēstulē stāsta Preiļu 1. pamatskolas otrklasnieka mamma, kura, kā pati stāsta, tādējādi pauž neviena vien skolēna vecāku viedokli.

Komentējot mazāko skolēnu vecāku pārmetumus, mūzikas skolotāja Ilze Rožinska teic, ka “daudzus gadus šajā skolā [Preiļu 1. pamatskolā] tas [mūzikas nodarbības] palaistas pašplūsmā. Diemžēl vecāki uzskata, ka mūzika ir tas priekšmets, ko nevajadzētu mācīt. Bērnam ir jābūt uzmanīgam, un tas ir jādara.”


Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka, beidzot 3. klasi, skolēniem jāprot dziedāt no galvas 16 dziesmas ar vārdiem. Savukārt vecāku vēstulē pausts, ka jau otrajā klasē skolotāja liek dziesmas dziedāt no galvas ar nošu nosaukumiem. Mūzikas skolotāja Ilze Rožinska to komentē šādi:

“Tas nenozīmē, ka tagad man būtu, kā saka, jāatceļ visi šie darbi, kas paredzēti un ka tie nebūtu jādara. Ja viņi [skolēni] nevēlas, viņi to var nedarīt, bet man ir jānovērtē viņu darbs.”


Skolotāja Ilze Rožinska mūziku māca arī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā. Tur pirmie sastaptie skolēni sakās, ka arī nav sajūsmā par pedagoga mācību metodēm:

“Viņa ļoti daudz uzdod. Ļoti daudz! Kad vajag mūzikā mācīties katru dienu lielu tekstu, tas nav jautri!

Mēs nemācāmies slikti citos priekšmetos, bet brīžiem sajūta, ka galvenais priekšmets ir mūzika. Viņa grib, lai visi iet korī un labi dzied. It kā mūzika attīsta, bet ne tādā veidā.

Ja neej uz kori, liek zemākas atzīmes. Bieži ir tā, ka skolēni ir nesekmīgi. Pagājušogad gandrīz visa klase bija nesekmīga. Mēs piekrītam mācīties, bet ne tik ļoti, kā viņa to grib.”

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts teic, ka pamatskolas skolēnu vecāku sūdzība saņemta arī IKVD, tāpēc tikšot veikta pārbaude.