Ukrainas kara 658. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33. Latvija apņēmusies nākamgad turpināt Ukrainas karavīru apmācību un rehabilitāciju, uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš trešdien tikās ar Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, puses pārrunāja aktuālos Latvijas un Ukrainas divpusējās sadarbības jautājumus, tai skaitā Latvijas apņemšanos piedalīties Čerņihivas apgabala rekonstrukcijā.

Sarunā īpaša uzmanība tika pievērsta gaidāmajai Eiropadomes sanāksmei, kurā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis lems par Ukrainas turpmāko virzību uz integrāciju ES.

Kariņš izteica atzinību par Ukrainas parlamenta spēju efektīvi pieņemt lēmumus tālākai nepieciešamo reformu īstenošanai par spīti kara apstākļiem.

22:08. Bulgārija trešdien sāka demontēt pieminekli padomju armijas karavīriem, kas teju 70 gadus bija dominējis galvaspilsētas Sofijas siluetā un tika uzskatīts par Krievijas ietekmes simbolu.

Pieminekli nezināmi mākslinieki vairākkārt apkrāsojuši, pēdējā laikā tas bija apkrāsots Ukrainas karoga krāsās.

21:20. Cilvēktiesību principu aizsardzība ir mūsu drošības pamats, piedaloties Krimas platformas rīkotajā diskusijā "Krimas deokupācija un reģionālās drošības arhitektūra", sacīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Latvija joprojām ir apņēmības pilna turpināt aktīvi atbalstīt Ukrainu, piegādājot militāro ekipējumu, apmācot karavīrus, lai ziemas periodā stiprinātu Ukrainas iedzīvotājus cīņā pret agresorvalsti, akcentē Lībiņa-Egnere.

20:05. Neskatoties uz pastāvīgo Budapeštas kritiku par likuma varas pārkāpšanu, Eiropas Komisija (EK) trešdien atbloķējusi 10 miljardus eiro, kas Ungārijai pienākas no Eiropas Savienības (ES) fondiem.

Pagaidām nav skaidrs, vai daļējā līdzekļu atbloķēšana ietekmēs Orbānu, kurš paziņojis, ka uzliks veto ES iestāšanās sarunu uzsākšanai ar Ukrainu, par ko paredzēts lemt bloka samitā, kas sāksies ceturtdien.

19:00. Ziemeļvalstu līderu un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kopīgajā preses konferencē trešdien Oslo Dānijas premjerministre Mete Frederiksena apsolīja Ukrainai jaunu militāro palīdzību.

Dānijas valdība ceturtdien iesniegs parlamentā priekšlikumu par militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai teju miljarda eiro apjomā, sacīja premjere.

Palīdzības paketē būs iekļauts bruņojums, kas patlaban ir nepieciešams Ukrainai, tajā skaitā munīcija, tanki un lidroboti.

18:00 Dānijas premjerministre Mete Frederiksena sacīja, ka viņas valdība gatavo Ukrainai militāro palīdzību gandrīz 1 miljarda eiro vērtībā. Kā ziņo UNIAN korespondents, Frederiksens to paudis kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu un otrā Ukrainas un Ziemeļeiropas samita dalībniekiem.

"Mēs esam stingri Ukrainas pusē. Dānijā esam apņēmušies piešķirt vairāk nekā 8 miljardus eiro Ukrainas atbalstam, un mēs kopā ar saviem partneriem nodrošināsim F16," sacīja Frederiksens.

Vienlaikus Dānijas premjerministre norādīja, ka rīt, 14.decembrī, viņas valdība parlamentā prezentēs jaunu militāro paketi.

17:27 Saskaņā ar Ukrainas Jūras spēku teikto, Apvienotā Karaliste paziņoja par koalīcijas izveidi, lai attīstītu Ukrainas jūras spējas. Atbilstošajā ceremonijā piedalījās Ukrainas Jūras spēku delegācija, kuru vadīja valsts flotes komandieris viceadmirālis Aleksejs Neižpapa. Pasākumā piedalījās arī Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šaps, Norvēģijas aizsardzības ministrs Bjerns Arilds Grems, ASV Jūras spēku Eiropā komandieris admirālis Stjuarts Bendžamins Munšs, pirmais jūras lords admirālis sers Bens Kī un daudzu Eiropas valstu pārstāvji.

16:31 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis atzīmē, ka divu dienu vizītes laikā Amerikas Savienotajās Valstīs 11.-12.decembrī saņēmis pozitīvu signālu par turpmāku atbalstu Ukrainai.

Kā vēsta UNIAN korespondents, valsts vadītājs to teica kopīgā preses konferencē ar otrā Ukrainas un Ziemeļeiropas samita dalībniekiem (ar Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas, Somijas un Islandes līderiem).

Konkrēti, prezidentam tika jautāts, vai viņš tiešām nav saņēmis skaidrus solījumus vizītes laikā ASV.

15:38 Krievijas okupanti palaiž raķetes Ukrainā, mēģinot pārsteigt Ukrainas pretgaisa aizsardzību. Šiem nolūkiem iebrucēji izmanto ballistiskās raķetes, jo to lidojuma laiks ir ļoti īss.

14:51 Krievija mēneša laikā var saražot un saremontēt ap 100-150 tankiem un tas ir krietni vairāk, nekā to var izdarīt Eiropa, Rīgas Drošības foruma noslēguma pasākumā sacīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Viņš norādīja, ka, skatoties vēsturē, ir skaidri redzams, ka uzvar tā puse, kura spēj nodrošināt lielāku militārās tehnikas un ieroču kapacitāti. Tāpat ir jābūt loģistikai un tīklam, lai piegāžu ķēdes darbotos ātri un precīzi.

"Mēs varam palielināt karavīru skaitu, bet mums ir vajadzīgi arī ieroči, tanki un citas lietas, kurus pagaidām nav kam saražot tādā skaitā, lai nodrošinātu esošās vajadzības," sacīja

Garisons, papildinot, ka, lai uzvarētu karā ir jābūt militārai industriālai bāzei, kuru Eiropas Savienībā joprojām var palielināt.

Latvijas Ārpolitikas institūts piekto gadu rīko Rīgas Drošības Forumu, pulcējot starptautiska līmeņa ekspertus drošības, politikas, tehnoloģiju, izglītības un aizsardzības jautājumos.

13:52 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis vizītes laikā ASV izteica lūgumu nodrošināt Ukrainu ar lielāka darbības rādiusa ieročiem.

Ukrainas līderis, tiekoties ar Pārstāvju palātas (ASV Kongresa apakšpalāta) republikāņu spīkeru, izvirzīja jautājumu par nepieciešamību Amerikas pusei apgādāt Kijivu ar ATACMS taktiskajām ballistiskajām raķetēm, kurām ir liels darbības rādiuss. Politico raksta, atsaucoties uz avotiem.

"Zelenskis ... tikšanās laikā ar Džonsonu izvirzīja nepieciešamību piegādāt ... armijas taktisko raķešu sistēmas (ATACMS) lielāka darbības rādiusa versiju, saskaņā ar sarunu zinošu personu," teikts materiālā.

12:48. Eiropas Parlamenta deputātes Sandra Kalnietes (JV) ieskatā, visas pazīmes liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins plāno "ilgo karu" - Krievija ir palielinājusi izdevumus aizsardzībai līdz 30% no valsts budžeta un nākamgad Krievija militārajām vajadzībām tērēs vairāk, nekā pensijām.

11:54. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien ieradies Oslo uz tikšanos ar piecu Ziemeļvalstu līderiem, paziņojusi Norvēģijas valdība. Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre sirsnīgi uzņēma Zelenski vizītē un piebilda, ka Norvēģija "turpinās atbalstīt Ukrainas aizsardzību".Zelenskim vispirms paredzētas sarunas ar Stēri un pēc tam tikšanās ar Dānijas, Somijas, Islandes, Norvēģijas un Zviedrijas līderiem.

11:14. Latvijai saziņā arī ar globālo dienvidu valstīm ir jāatspēko Krievijas nepatiesie apgalvojumi par tās īstenoto karu Ukrainā un citām lietām, šodien Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē pauda ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

10:55. Krievijas armija naktī uz trešdienu ar "Shahed" bezpilota droniem uzbrukusi civilajai infrastruktūrai Odesas apgabalā. Visi deviņi Krievijas palaistie bezpilota lidaparāti tika notriekti. Krītošās atlūzas ievainojušas divus cilvēkus un nodarījušas smagus postījumus, ziņo pravda.com.ua.

09:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 341 500 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5682 tankus, 10 594 bruņutransportierus, 8076 lielgabalus, 919 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6173 bezpilota lidaparātus, 1596 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 662 automobiļus un autocisternas, kā arī 1176 specializētās tehnikas vienības.

09:01. Pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes Baltajā namā ASV prezidents Džo Baidens vēlreiz uzsvēris, ka Savienotajām Valstīm jāturpina palīdzēt Ukrainai. Baidens brīdināja, ka visas Rietumu demokrātijas būs apdraudētas, ja tiks pieļauta Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvara. Viņš sacīja, ka ASV turpinās piegādāt Ukrainai ieročus un aprīkojumu tik ilgi, cik spēs.

Baidens otrdien paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 200 miljonu dolāru (185 miljonu eiro) apmērā, kas ietvers artilērijas munīciju un pretgaisa aizsardzības sistēmas. Taču viņš brīdināja, ka bez papildus finansējuma iespējas palīdzēt Ukrainai izsīkst.

08:13. Jaunākā informācija liecina, ka palielinājies ievainoto skaits, kas cietuši Krievijas armija uzbrukumā Kijivai. Ievainoto skaits palielinājies no 45 līdz 51. Jau ziņojām, ka naktī uz trešdienu Krievija ar raķetēm apšaudīja Ukrainas galvaspilsētu Kijivu. Pilsētā bija dzirdami vairāki sprādzieni, kuriem drīz sekoja gaisa trauksmes sirēnas. Kara administrācija ziņo, ka četros Kijivas rajonos fiksēti aptuveni desmit raķešu atlūzu nogāšanās gadījumi, trijās vietās izcēlušies ugunsgrēki.

08:00. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītē ASV Kongresā gan republikāņu, gan demokrātu partiju pārstāvji apliecinājuši viņam stingru atbalstu Ukrainai karā ar Krieviju. "Es šodien daudz runāju ar abu partiju pārstāvjiem. Gan demokrāti, gan republikāņi apliecinājuši mums savu atbalstu," kopīgā preses konferencē ar ASV prezidentu Džo Baidenu sacīja Zelenskis. Viņš piebilda, ka Ukraina vienmēr ticējusi sava stratēģiskā partnera atbalstam.

07:07. Krievijas armija naktī uz trešdienu ar raķetēm apšaudīja Ukrainas galvaspilsētu Kijivu, ievainojot vismaz 45 cilvēkus, paziņoja Kijivas mērs Vitālijs Kličko. Pilsētā bija dzirdami vairāki sprādzieni, kuriem drīz sekoja gaisa trauksmes sirēnas.

Kličko sociālajos medijos paziņoja, ka atlūzas no pretgaisa aizsardzības pārtvertajām raķetēm nogāzušās galvaspilsētas Dņipro rajonā, ievainojot vismaz 45 cilvēkus. 18 cilvēki, ieskaitot divus bērnus, tika hospitalizēti, un 27 saņēma medicīnisko palīdzību uz vietas, norādīja Kličko.

00:10. Jau trešo dienu pēc kārtas Avdejevska virzienā ir “ļoti karsti”, ienaidnieks ar bruņumašīnu atbalstu spiež ar milzīgu spiedienu no desmitiem virzienu. Par to teletona laikā runāja Avdejevkas pilsētas militārās pārvaldes (GVA) priekšnieks Vitālijs Barabašs.

"Ir ļoti karsts. Patiesībā šodien ir vēl karstāks nekā vakar un aizvakar. Patiešām, ienaidnieks ir klāt. Dažu dienu laikā, kad bija pat neliels sals, augsnes nedaudz sasala un tehnika pārvietojās.Principā mūsu komandieri saprata un gaidīja, ka tas notiks un gatavojās tam. Rezultātā jau desmitiem ienaidnieka tehnikas vienību šajās divās dienās un šodien trešā ir notriektas un sadedzinātas mūsu virzienā.Tāpat ienaidnieks veic vidēji 30 līdz 40 masveida apšaudes dienā, pozīciju izteiksmē tas protams ir vairākas reizes vairāk un uzskatāms par simtiem.Pamatojoties uz aviobumbu triecieniem pilsētā pēdējās nedēļas laikā mēs katru dienu redzam kaut kur ap 6-8," sacīja Barabašs.

Viņš norādīja, ka ienaidnieks iebrūk Avdejevkā ar “masveida uzbrukumu” no desmitiem virzienu, bet Ukrainas aizsargi stingri turas pie aizsardzības līnijas.

Svarīgākais