VAKARA ZIŅAS: Kā izauguši "Putnu Balles" dalībnieki?

Valters Frīdenbergs nu jau vairākus gadus uzskatāms par pilntiesīgu grupas «Tumsa» dalībnieku. © f64

Pirms 13 gadiem izveidotā bērnu ansambļa «Putnu balle» tolaik pavisam jauniņie «putnēni» tagad kļuvuši pieauguši un aizlidojuši kur nu kurais.

Politiķis Kārlis Būmeisters II

Dzejnieka Guntara Rača 50 gadu jubilejas koncertā «Arēnā Rīga» savulaik sešu cilvēku lielais «Putnu balles» kolektīvs uz skatuves kāpa četratā, turklāt līdz šim nekad neredzētā sastāvā: Kārlis Būmeisters jeb Kaža, Līva Kalniņa un Kristiāna Stirāne, kā arī Gints Stankevičs, kurš gan vairāk pazīstams kā producents un dziesmu autors.

Izrādās, arī Kažas (28) parādīšanās koncertos tagad nav nemaz tik viegli noorganizējama, jo nu jau pusgadu viņa darbavieta ir Eiropas Parlaments Briselē. Mūziķis ir eiroparlamentārieša Roberta Zīles palīgs, tāpēc uz šo pusi attraukties sanāk retāk. Pats mūziķis savu jauno darbavietu cenšas īpaši neafišēt, arī politisko karjeru veidot pagaidām negrasās. «Nekur nevajag sasteigt, visu lēnām un pamatīgi,» sev raksturīgajā prātīgajā balsī »Vakara Ziņām« bilda Kaža. Augstskolā viņš studējis starptautisko ekonomiku un politiku, bet Briselē Kažas darbības profils ir publiskā komunikācija, visbiežāk saistībā ar transporta, enerģētikas un ekonomikas jomām. Interesanti, ka Kažas vecvectēvs, arī Kārlis Būmeisters, bija 1., 2. un 3. Saeimas deputāts, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas biedrs.

Uz deputāta krēslu netēmē

Līdz šim politikai tuvāk it kā atradās Kažas kolēģis un dueta partneris Valters Frīdenbergs (27), kurš pat kandidēja 11. Saeimas vēlēšanās nu jau pajukušās Zatlera Reformu partijas sastāvā. «Nē, ar politiku pagaidām man nav nekāda sakara, šobrīd mana profesionālā darbība saistās tikai ar mūziku un TV,» »Vakara Ziņām« apliecināja Valters. Arī Rača jubilejas koncertā viņš nevarēja uzstāties savas profesionālās darbības dēļ, proti, tieši tajās dienās Valteram kopā ar grupu «Tumsa» (kā zināms, viņš tajā stājies pie mikrofona sava darbaudzinātāja Mārtiņa Freimaņa vietā) bija akustiskais koncerts uz prāmja Rīga–Stokholma. «Tas bija pirmais šāds akustiskais koncerts uz prāmja, taču būs vēl – gan mums, gan arī citiem izpildītājiem,» zināja stāstīt Valters. «Tumsa» pašlaik paklusām studijā gatavojoties jauniem ierakstiem, tā ka varbūt drīz būs jaunumi arī albuma sakarā. Jāpiebilst, ka Valters vadītāja lomā redzams arī divās televīzijas spēlēs – «Radīti mūzikai» un «Gudrs, vēl gudrāks».

Paula un Elvijs Britu salās

Kad 2002. gadā sanāca kopā bijušie «dzeguzēni» Valters, Kaža, Līva, Kristiāna un Elvijs Bušs, vecākie bija abi pirmie, kuriem bija 14–15 gadu. Līvai un Kristiānai bija 11–12, bet Elvijam – tikai astoņi gadi. Par ansambļa sesto dalībnieci kļuva Paula Ķiete (viņai tagad ir 26), kura vienīgā iepriekš nebija darbojusies «Dzeguzītē» un varbūt tāpēc kļuva arī par pirmo, kas «dzeguzēnus» atstāja. Paula jau pirms vairāk nekā pieciem gadiem devās skoloties uz Londonas Mūsdienu mūzikas akadēmiju, 2001. gadā kā sveiciens no viņas Latvijā ienācās dziesma «Tas nav nekas jauns», kuras mūzikas autors bija viņas tēvs Normunds Ķietis (ansambļa «Lauku muzikanti» līderis), bet tekstu sacerējis Guntars Račs. Cik zināja stāstīt Valters, Paula arī šobrīd dzīvo un strādā Gilfordas pilsētā Lielbritānijā, viņa tur darbojas arī kādā muzikālajā kolektīvā, kas ik pa laikam uzstājas dažādos pasākumos.

Uz šo pašu akadēmiju skoloties nesen devies arī pats aktīvākais mūzikas fans «Putnu balles» rindās – Elvijs Bušs (23). «Viņš joprojām klausās ļoti daudzu un dažādu stilu mūziku, bet Anglijā – vienkārši mācās dziedāt!» stāstīja Valters. Latvijā Elvijam bija interesants rokmūzikas projekts (tam bija, šķiet, kādi trīs nosaukumi, bet mūzikas un mākslas festivālā «Bildes ‘2011» grupa uzstājās kā «Wildborn»), taču tas pajucis, tāpēc Elvijs esot nolēmis, ka pienācis īstais brīdis studijām ārzemēs.

Līva – Igaunijā, Kristiāna – Latvijā

Savs interesants projekts bija arī Līvai Kalniņai (24) – tas saucās «Zimbabw» un bija guvis ļoti labas atsauksmes eksperimentālās džeza mūzikas cienītāju aprindās, taču grupas līderis Krists Auznieks devās mācīties uz Hāgas Karalisko konservatoriju un, cik dzirdēts, esot jau «iesakņojies» Nīderlandē. Savukārt Līvas intereses šobrīd saistoties ar filmu režiju, scenāriju rakstīšanu un operatoru darba analīzi – viņa mācās Tallinas universitātes Baltijas Filmu un mediju skolā. Pati jaunākā «Putnu balles» dalībniece Kristiāna Stirāne (20) mūzikas jomā šajos gados bijusi pamanāma vismazāk – viņas niša ir ekonomika un diplomātija.

Punkts vēl nav pielikts

Vai tas nozīmē, ka «Putnu balle» savā oriģinālajā sastāvā nekad vairs neuzstāsies? «Neesam par to domājuši un runājuši, caur jokiem gan ir tādas domas pavīdējušas, taču bez konkrētiem plāniem,» atzīst Valters. Ja arī «Putnu balle» pulcētos uz kādu atjaunošanās pasākumu, tad droši vien piecatā, bez Paulas. Tiesa, reizi gadā «putnuballēni» tomēr ir pieejami latvju klausītājiem – tas parasti notiek decembrī, projekta «Tev tuvumā» ietvaros, kad grupa kopā ar citiem mūziķiem brauc tūrē pa dievnamiem. Pērn jūlijā «Putnu balle» kopā ar Renāru Kauperu, Igo, «PeR» un citiem piedalījās arī labdarības koncertā «Uzcel savu baznīcu!» Bruknā.

Svarīgākais