Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuvā beigusies balsošana prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā

© Scanpix

Lietuvā oficiāli beigusies balsošana prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā spēkiem mērojās pašreizējā valsts vadītāja Daļa Grībauskaite un sociāldemokrātu kandidāts, EP deputāts Zigmants Balčītis. Pirmie provizoriskie rezultāti gaidāmi tuvāko stundu laikā.

Kā paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija, vēlētāju aktivitāte otrajā kārtā, kas norisinājās reizē ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām, bijusi zemāka nekā pirmajā - līdz plkst.19 bija nobalsojuši 37,11% vēlētāju, bet iepriekšējā balsošanā savu izvēli izdarījuši vēl 6,58%. Pirms divām nedēļām šie rādītāji bija attiecīgi 43,53% un 6,02%.

Tomēr CVK prognozē, ka galīgie aktivitātes rādītāji vēl augs, jo balsot atļauts visiem vēlētājiem, kuri iecirkņos ieradušies līdz to slēgšanai plkst.20, un saņemta informācija, ka vairākos iecirkņos izveidojušās rindas. Daļa vēlētāju acīmredzot tā arī nav paspējuši laikus tikt līdz iecirkņiem, jo pēc karstās nedēļas nogales uz autoceļiem ap Viļņu izveidojušies sastrēgumi.

CVK priekšsēdētājs Zenons Vaigausks prognozējis, ka kopējā aktivitāte varētu sasniegt 45-48%.

Jau ziņots, ka vēlēšanu pirmajā kārtā 11.maijā ar izteiktu pārsvaru uzvarēja Grībauskaite, kuru atbalstīja 45,89% vēlētāju, bet pašreizējais EP deputāts Balčītis ar 13,63% ierindojās otrajā vietā, atstājot aiz sevis vēl piecus kandidātus.