Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Petraviča iesniedz priekšlikumu aizliegt tirgot un lietot cigaretes bērniem, kas dzimuši pēc 2009.gada

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Saeimas Sociālo lietu komisijas deputāte Ramona Petraviča iesniegusi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko un to šķidrumu aprites likumam grozījumus, kas paredz sekot Jaunzēlandes piemēram un aizliegt pilnībā tirgot un lietot tabakas cigaretes personām, kas dzimušas pēc 2009.gada. Petraviča norāda, ka šāds radikāls solis pilnībā izskaus veselībai kaitīgo cigarešu lietošanu starp nākamajām paaudzēm un vienlaikus nākotnē būtiski samazinās onkoloģisko un citu saslimstību riskus, kas Latvijā lielā smēķētāju īpatsvara dēļ ir augsts.

Šo un citus likumprojekta priekšlikumus atbildīgā Saeimas Sociālo lietu komisija skatīs jau nākamajā nedēļā.

“Pasaulē ir pierādīts, ka klasiskās cigaretes spēj nogalināt gan tās lietotāju, gan citus, kas pašiem pret savu gribu kļuvuši par pasīvajiem smēķētājiem. Pēdējo 15 gadu laikā mūsu atbildīgajiem dienestiem un politikas veidotājiem nav izdevies būtiski samazināt iedzīvotāju atkarību no klasiskajām cigaretēm, kā rezultātā saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām saglabājas ļoti augsta. Ja vēlamies lauzt šīs lietošanas un saslimstības līknes, tad mums ir jābūt drosmīgiem pieņemt radikālus lēmumus - neļaut nākamajām paaudzēm nemaz uzsākt smēķēt klasiskās cigaretes un būt atkarīgiem no tām,” norāda Saeimas Sociālo lietu komisijas deputāte Ramona Petraviča.

Petraviča atzīst, ka Latvija nebūs unikāla valsts ar šādu ierosinājumu - pirms neilga laika Jaunzēlande apstiprināja likumu, kas paredz mazināt pieejamību klasiskajām cigaretēm, aizliedzot iegādāties smēķējamās tabakas produktus personas, kas dzimušas pēc 2008.gada.

Saskaņā ar Slimību Profilakses un kontroles centra Pētījuma centra datiem, 2022. gadā tabakas cigaretes ar dažādu regularitāti smēķējuši 72% iedzīvotāju vecumā no 18 - 75 gadiem.

SPKC arī norāda, ka Latvijā ir viens no augstākajiem ikdienā smēķējošiem iedzīvotāju īpatsvariem Eiropas valstu vidū. Augstākais (tradicionālo) tabakas izstrādājumu smēķētāju īpatsvars iedzīvotājiem vecuma grupā 15+ 2020. gadā bija Grieķijā (42%), Bulgārijā (38 %), Ungārijā (36%) un Latvijā (32%). Salīdzinot ar 2017. gada pētījuma datiem tabakas izstrādājumu smēķētāju īpatsvars Latvijā nav izmainījies .