"Nākotnes Latvijai jābūt stiprai un gudrai." Levita un Muižnieces apsveikumi jaunajā mācību gadā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Nākotnes Latvijai jābūt stiprai, gudrai, latviskai un modernai, apsveikumā Zinību dienā novēlēja Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informē Valsts prezidenta kancelejā, valsts pirmā persona uzsvēra, ka skola ir ceļš, kas ved uz lielākām iespējām dzīvē, piebilstot, ka ejot pa šo izglītošanās un pilnveidošanās ceļu, ir izveidojusies latviešu nācija un Latvijas valsts.

Levits skolēniem un studentiem novēlēja skaistu atkalredzēšanās prieku, sekmes un aizraujošu skolas laiku, savukārt skolotājiem un universitāšu, augstskolu mācībspēkiem Valsts prezidents pateicās par ieguldīto darbu, kopjot Latvijas jaunos talantus. Tāpat Levits novēlēja arī spēku un radošu enerģiju jaunajā darba cēlienā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K), sveicot visus Zinību dienā, novēl ikvienā dzīves situācijā spēt saskatīt ko vērtīgu un pozitīvu, kā arī būt par labiem līdzcilvēkiem saviem apkārtējiem.

Ministre kā pozitīvu izceļ iespēju atgriezties mācībās klātienē. "Ar atbildīgo rīcību pret savu un līdzcilvēku veselību, ar neatlaidību, pārliecinot, ka skolām ir [jāstrādā] un tās var strādāt arī laikā, kad pasaulē plosās vīruss, visi kopā esam pierādījuši, ka skolām būs būt atvērtām," norāda politiķe.

Sākot jauno mācību gadu šajā trauksmainajā laikā, Muižniece novēl visiem vispirms spēju ikvienā dzīves situācijā saskatīt ko vērtīgu un pozitīvu, kā arī būt labiem līdzcilvēkiem pret apkārtējiem, atbalstīt vienam otru un ik dienu domāt par to, ko mēs katrs varam darīt savas valsts labā.

Muižniece aicina cienīt savu valsti, valsts valodu, līdzcilvēkus un būt drosmīgiem savos darbos. Viņasprāt, ir svarīgi, lai zināšanas, ko apgūst skolēni un skolotāji, kalpo par labākas ikdienas veidotāju.

Ministre skaidro, ka arī ministrijā ir daudz darāmā, lai mācīšanās bērniem un mācīšana skolotājiem kļūtu arvien kvalitatīvāka un iekļaujošāka. Soli pa solim ministrija veido kvalitatīvu izglītības sistēmu, kurā skolotāji ir motivēti mācīt, bet skolēni - mācīties.

Noslēgumā ministre atgādina, ka aizvien turpinās Eiropas Jaunatnes gads, tāpēc viņa aicina ikvienu būt aktīvam, līdzdarbojoties ne tikai skolas dzīvē, bet arī pilsētas, reģiona un visas valsts līmenī.

Muižniece novēl izbaudīt šo svētku dienu un gūt daudz panākumu jaunajā mācību gadā.

Kā ziņots, šodien, Zinību dienā, jaunam mācību cēlienam durvis ver 568 izglītības iestādes un skolas solos sēžas vairāk nekā 219 000 skolēnu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotā informācija. Dati par izglītojamo skaitu gan var tikt precizēti pēc 5.septembra, kad skolas būs ievadījušas jaunāko informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.