Ukrainas parlaments ciešāk sadarbosies ar NATO

© scanpix

Ukrainas parlaments otrdien nobalsojis par ciešāku sadarbību ar NATO un atteikšanos no neitralitātes statusa, vēsta BBC News.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šo Ukrainas soli jau nosaucis par „kontrproduktīvu” un paudis, ka tas tikai palielinās spriedzi. BBC norāda, ka patlaban nav skaidrs, kad Ukraina oficiāli pieteiks savu kandidatūru NATO. Tomēr daudzas amatpersonas to redz, kā tālāku soli.

Arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko sadarbību ar NATO redz kā atbalstu attiecībās ar Krieviju un tās kaujiniekiem Ukrainas austrumos.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins pirms balsojuma Augstākajā Radā, kurš valsts jauno, stratēģisko virzienu, pārliecinoši atbalstījis, uzsvēris, ka Ukraina turpina ceļu pretī Rietumiem un Eiropai. „Tas mūs vedīs pretī integrācijai Eiropā un Eiroatlantiskajā telpā,” viņš teica.

Ukraina neitralitātes statusu pieņēma 2010. gadā pēc Krievijas spiediena. Tas nozīmē, ka Ukrainai nebija tiesību un iespēju iesaistīties militārās aktivitātēs.

Vēl pirmdienas vakarā Porošenko ārvalstu vēstniekiem Ukrainā pauda, ka Ukraina „cīnās par savu neatkarību, teritoriālo integritāti un vienotību, un cīņa ir kļuvusi par noteicošo faktoru mūsu attiecībās ar pasauli”.

Tikmēr Krievija nekad nav slēpusi savu nepatiku pret Ukrainas vēlmi tuvināties Rietumiem. Bez Lavrova kritiku paudis arī Krievijas pārstāvis Andrejs Keļins Eiropas drošības un sadarbības organizācijā. „Tas ir mums nedraudzīgs solis,” viņš paudis.

Savukārt Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs savā „Facebook” kontrā brīdinājis, ka šis Ukrainas parlamenta balsojums radīs „negatīvas sekas”. „Būtībā Ukrainas pieteikums dalībai NATO padarīs Ukrainu par Krievijas militāro oponentu,” akcentēja Medvedevs.

NATO gan norādījusi, ka Ukrainas iespējamā pievienošanās NATO būtu gadiem ilgs process.

Ukrainas ārpolitika un iekšpolitika ievērojami sāka mainīties līdz ar pagājušā gada novembri. Tad Kijevā sākās Maidana notikumi, kuru iznākumā amatu un valsti pameta toreizējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Savukārt Krievija uzreiz pēc ziemas olimpiskajām spēlēm iesūtīja savu karaspēku Krimā, kuru martā anektēja. Sākot ar aprīli, Ukrainas austrumos – Doņeckas un Luhanskas apgabalos – notiek kaujas starp Krieviju atbalstošajiem kaujiniekiem un Ukrainas armiju. Pēdējās nedēļās sadursmes gan ir rimušas.

Politika

Krievijas diktators Vladimirs Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu un tas nav iespējams bez Ukrainas tās sastāvā, tādu viedokli drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference" pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Svarīgākais