Ukrainas prezidents pozitīvi vērtē pirmo tikšanos ar Putinu

© Scanpix/AFP

Ukrainas jaunievēlētais prezidents Petro Porošenko pozitīvi vērtē pirmo tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Normandijā, vēsta BBC news.

Porošenko nosaucis tikšanos par Ukrainas austrumu krīzes risinājuma dialoga sākumu.

Sarunas starp Ukrainas un Krievijas līderiem paredzētas svētdien.

Putins jau esot izteicis pārliecību, ka līdz sarunu sākumam abām konfliktā iesaistītajām pusēm jāpasludina pamiers.

Taču Krievijas līderis brīdinājis Porošenko, ka Maskava "aizsargās savu ekonomiku, ja Ukraina parakstīs tirdzniecības vienošanos ar Eiropas Savienību.''

Kā ziņots, Ukraina jūnija sākumā  plānojusi ar Eiropas Savienību (ES) parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu. Pēc uzvaras vēlēšanās Porošenko solīja ieviest ES asociācijas līgumu un "īstenot ukraiņu Eiropas sapni". Taču viņš konkrēti nesolīja parakstīt padziļināto un visaptverošo brīvās tirdzniecības nolīgumu (DCFTA). Tas raisīja bažas, ka viņš varētu to izmantot, lai mēģinātu vienoties ar Krieviju. Ja Ukraina parakstīts DCFTA, tai joprojām varēs būs brīvās tirdzniecības sakari ar Krieviju, taču tā nedrīkstēs iestāties Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā.

Vakar pirms Normandijas desanta 70.gadadienas viesu kopīgajām pusdienām Ukrainas prezidentam Petro Porošenkobijusi īsa, aptuveni 15 minūtes ilga, saruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. 

Tikšanās, kuru sarīkoja Francijas prezidents Fransuā Olands, bija pirmā reize, kad Putins tikās ar Porošenko pēc viņa uzvaras 25.maijā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

Porošenko inaugurācija notiks šodien,7. jūnijā.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Svarīgākais