Lietuvas premjers sola šogad vairs nepalielināt minimālo algu

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kura vadītajai valdībai ceturtdien aprit simts dienas, solījis šogad vairs nepalielināt minimālo mēnešalgu neatkarīgi no koalīcijas partneru vēlmēm.

Par svarīgākajiem valdības uzdevumiem viņš nosaucis jaunu darba vietu radīšanu, nodarbinātības veicināšanu, kas nodrošinātu stabilu ekonomikas pieaugumu, darba tirgus attīstību un ģimeņu budžeta izdevumu samazināšanu.

Valdības preses konferencē premjers paudis viedokli, ka minimālās algas palielināšana būtu netaisnība pret kvalificēto darbaspēku, kura darbs šobrīd netiek pienācīgi apmaksāts, - piemēram, pret policistiem un kultūras darbiniekiem.

Butkeviča valdība no gadumijas jau paaugstināja minimālo bruto algu valstī līdz 1000 litiem (204 latiem). Iepriekšējo reizi minimālā alga Lietuvā tika celta augustā, vēl Andrjus Kubiļus ministru kabineta laikā - no 800 līdz 850 litiem (no 163 līdz 173 latiem).

"Piemēram, policijas sistēmā, bibliotēku, kultūras jomā darbinieku algas ir 1200 liti (245 lati). Ja mēs vēlreiz palielinātu minimālo algu, tas būtu ļoti netaisnīgi pret kvalificēto darbaspēku," sacījis Butkevičs. "Tālāki soļi tiks sperti, kad sāks augt vidējā darba samaksa, kad tiks radītas jaunas darba vietas, (..) kad pieaugs budžeta ieņēmumi."

Savās priekšvēlēšanu programmās minimālo algu solīja paaugstināt arī citas partijas, kas nāca pie varas pagājušā gada nogalē. Darba partija pauda apņemšanos to palielināt līdz 1509 litiem (gandrīz 308 latiem), Butkeviča sociāldemokrāti - līdz 1100 litiem (224 latiem), bet partija "Kārtība un taisnīgums" - pat līdz 1800 litiem (367 latiem), savukārt Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas līderis Valdemārs Tomaševskis nesen arī izteicies, ka minimālo algu varēs palielināt ne agrāk kā nākamgad.

Vidējā bruto darba samaksa Lietuvā šobrīd ir 2175 liti (444 lati).

Premjers preses konferencē atteicies konkrētāk runāt par to, kādas nodokļu likmes iesaka noteikt eksperti, vien norādījis, ka ierosinājumu ir daudz, tostarp attiecībā uz kapitāla aplikšanu ar nodokļiem, bet nekādi konkrēti lēmumi nav pieņemti.

Butkevičs vēlreiz apliecinājis gatavību pildīt solījumu, ko devis, stājoties amatā, proti - "nekādu revolūciju nebūs". "Šodien varu atkārtot - mēs noteikti neķersimies pie sasteigtiem, nepamatotiem pārkārtojumiem un necentīsimies kādu pārspēt ar izstrādāto likumprojektu skaitu," viņš izteicies, solot meklēt iespējas, kā atdzīvināt ekonomiku un veicināt uzņēmējdarbību.

Premjers solījis turpināt taupības politiku un īpašu uzmanību pievērst stratēģiskajiem enerģētikas projektiem, kuros būtu jāsadarbojas ar partneriem reģionā.

Svarīgākais