Pieaug aizdomas par Lietuvas cietumnieku balsu pirkšanu Darba partijas labā

Apkopojot Lietuvā notikušo Seima vēlēšanu rezultātus, pieaugušas jau pirmdien izteiktās aizdomas, ka visvairāk mandātu ieguvusī kreisi populistiskā Darba partija, ko vada Krievijā dzimušais biznesmenis Viktors Uspaskihs, masveidā pirkusi cietumnieku balsis.

Jau ziņots, ka portāls "Delfi.lt" pēc vēlēšanām vēstīja par diviem slepeniem videoierakstiem, kuros fiksētas sarunas par iespējamu vērienīgu cietumnieku balsu "iepirkumu" diviem konkrētiem šīs partijas kandidātiem - Viļņas mēra vietniekam Jonam Pinskum un viņa sievai Živilei.

Šajās sarunās spriests par konkrētām ieslodzījuma vietām, iespējamo balsu skaitu, kas sākotnēji lēsts trīs tūkstošos, un summām. "Balsu pārdevējs", cita starpā, norādījis, ka "visiem netiks maksāts, zonās visiem nekad netiek maksāts, (..) pietiks jau ar to, ka nesit".

Kā tagad liecina oficiālie Centrālās vēlēšanu komisijas dati, tajos vēlēšanu iecirkņos, kur rezultātos ieskaitītas arī ieslodzīto balsis, Darba partijas popularitāte daudzviet jūtami pārsniedz attiecīgā vēlēšanu apgabala un visas Lietuvas vidējos rādītājus.

Otrdien "Delfi.lt" veicis šo vēlēšanu apriņķu rezultātu analīzi gan daudzmandātu, gan vienmandāta vēlēšanu apgabalos, un šāda tendence izteiktāk vai mazāk izteikti iezīmējusies gandrīz visur.

Īpaši lielas vēlētāju "simpātijas" Darba partijai jūtamas iecirkņos, kur atrodas Pravienišķu un Alītas kolonijās.

Pirmajā no tiem šo partiju atbalstījuši 42% vēlētāju, un tā vairāk nekā divas reizes apsteigusi pat savus potenciālos koalīcijas partnerus - sociāldemokrātus. Savukārt visā vēlēšanu apgabalā kopumā ar 25% balsu pārliecinoši uzvarējuši sociāldemokrāti.

Arī iecirknī, kuram pieskaitītas Alītas kolonijas balsis, Darba partiju atbalstījuši teju 40% vēlētāju, turpretī kopējos Alītas vēlēšanu apgabala rezultātos viņu guvums ir daudz pieticīgāks - 25%. Līdzīga tendence vērojama arī iecirkņos, kur atrodas Marijampoles un Panevēžas labošanas darbu iestādes, tiesa gan, Panevēžas sieviešu cietuma statistika kopējo ainu ietekmējusi visai nebūtiski.

Visā Kauņā pirmajā vietā ir vai nu valdošā Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti, vai arī jaunizveidotā partija "Drosmes ceļš". Darba partija ar nelielu pārsvaru uzvarējusi vienīgi tajā Kauņas iecirknī, kur ieskaitītas izmeklēšanas izolatora ieslodzīto balsis.

Tas pats sakāms par daudziem vienmandāta vēlēšanu apgabaliem, kuros savas kandidatūras bija izvirzījuši Darba partijas politiķi.

Izņēmums no šīs kopējās tendences fiksēts tikai divos Viļņas vēlēšanu iecirkņos, kuros balsojuši Luķišķu cietuma un Viļņas labošanas darbu iestādes ieslodzītie, - tur, tāpat kā galvaspilsētā kopumā, uzvarējuši "tēvzemieši".

Jau ziņots, ka Lietuvas vēlētāji svētdien notikušajās Lietuvas Seima vēlēšanās izrādījuši lielu uzticēšanos Darba partijai un tās līderim Uspaskiham, ko jau vairākus gadus tiek mēģināts saukt pie atbildības partijas "melnās grāmatvedības" lietā.

Saskaņā ar apsūdzībām, kas izvirzītas Darba partijai kā juridiskajai personai, kā arī pašam Uspaskiham un vairākiem viņa partijas biedriem, partija laikā no 2004. līdz 2006.gadam nav iekļāvusi oficiālajos grāmatvedības datos ieņēmumus aptuveni 25 miljonu litu (piecu miljonu latu) apmērā un izdevumus aptuveni 23 miljonu litu apmērā un nav samaksājusi nodokļos aptuveni četrus miljonus litu. Tiesā šī lieta nonāca jau pirms četriem gadiem, bet tās izskatīšana pēc būtības un pirmo liecinieku nopratināšana sākās tikai pagājušā gada nogalē.

Mēģinājumi saukt pie atbildības pašu Uspaskihu turpinās kopš 2006.gada, un šai laikā viņš vairākkārt zaudējis, bet vienmēr atkal atguvis tiesisko imunitāti, kandidējot dažādās vēlēšanās un tiekot ievēlēts gan pašvaldības padomē, gan Eiropas Parlamentā.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem Uspaskiha partija vēlēšanās ieguvusi 17 mandātus, lai gan galīgais mandātu skaits kļūs zināms pēc otrās kārtas.

Svarīgākais