Šīs 5 Eiropas pilsētas gatavas maksāt par dzīvi tajās - piedāvājumi līdz pat 30 tūkstošiem eiro

© Pixabay.com

Ir vairākas Eiropas valstis, kas ir gatavas uzņemt jaunus iedzīvotājus un pat maksāt tiem, kas ir ar mieru tur pārvākties. No kalnu reģiona Itālijā līdz mazai pilsētai Šveicē - daudzas vietas Eiropā piedāvā līdz pat 32 000 eiro, lai piesaistītu cilvēkus dzīvot savā pilsētā, vēsta “Business Insider”.

Šīs programmas parasti ir paredzētas nepietiekami apdzīvotu kopienu attīstības veicināšanai - piemēram, Toskānā ar 3 miljonu ASV dolāru lielu fondu, kura mērķis ir mudināt cilvēkus pārcelties uz dzīvi ārā no blīvi apdzīvotām vietām un palīdzēt atjaunot pamestās mājas.

“Programmas mērķis ir radīt labvēlīgus apstākļus un veicināt kalnu apvidu apdzīvošanu un to sociālo un ekonomisko atdzīvināšanu," teikts programmas tīmekļa vietnē.

Ne visiem ir līdzekļi, lai pārceltos uz šīm vietām, turklāt lielākajai daļai programmu ir arī noteiktas prasības, piemēram, jābūt jaunākam par noteiktu vecumu vai noteiktu laiku jādzīvo jaunajā vietā. Ārzemniekiem joprojām ir jāsaņem vīza, kas var būt diezgan dārgs un sarežģīts process.

“Business Insider” atklāja piecas Eiropas programmas, kas piedāvā naudu un citus labumus cilvēkiem, kuri nolēmuši pārcelties.

Albinena, Šveice

Lai palielinātu iedzīvotāju skaitu, Albinena piedāvā pārcelties uz attālo Alpu reģionu, piedāvājot 25 000 franku (apmēram 26 000 eiro) par pieaugušo un 10 000 franku (apmēram 10 400 eiro) par bērnu.

Albinenas pārvietošanas programma tika sākta īstenot 2017. gadā, pēc tam, kad mazā ciematā, kurā ir mazāk nekā 300 cilvēku, tika zaudēti daudzi jaunieši un viņu ģimenes. Šveices ciemats, kas atrodas Valē rajonā, ir klusas dzīves oāze. Tajā nav ne bankas, ne pasta, un tikai viens krogs.

Pretendentiem jābūt jaunākiem par 45 gadiem, spējīgiem iegādāties māju ciematā par vairāk nekā 200 tūkst. franku (apmēram 207 tūkst. eiro), jābūt gatavam nodzīvot Albinenā vismaz 10 gadus un kļūt par Šveices pilsoni.

Pagājušajā gadā Albinenas transfēru programma kļuva neticami populāra, saņemot aptuveni 100 pieprasījumus dienā.

Antikitera, Grieķija

Antikiteras sala Egejas jūrā meklē ģimenes un ir gatava maksāt, lai tās pārceltos uz šejieni. Šo grieķu paradīzi klāj kristālzils ūdens, klintis un liels vēsturiskais šarms. 2019. gadā vietējās amatpersonas uzsāka programmu, kuras ietvaros ģimenes ar trim un vairāk bērniem var pārcelties uz pastāvīgu dzīvi uz salu un saņemt ikmēneša stipendiju 500 eiro apmērā, bezmaksas izmitināšanu un bezmaksas ēdināšanu. Salā, kas atrodas starp Krētu un kontinentālo Grieķiju, iedzīvotāju skaits ir samazinājies tikai līdz 24, un tās jaunākie iedzīvotāji 2019. gadā aizceļoja, meklējot labākas ekonomiskās iespējas. Vietējā Grieķijas amatpersona medijiem stāsta, ka uz salas īpaši gaidīti zvejnieki, maiznieki, celtnieki un zemnieki.

Ponga, Spānija

Gleznainā Pongas pilsētiņa, kas atrodas Spānijas ziemeļu kalnos, piedāvā 2000 eiro par katru cilvēku, kurš pārcelsies uz mazāk nekā 600 cilvēku lielo ciematu. Šīs programmas mērķis ir stimulēt vietējo ekonomiku. Ģimenes, kas pārcēlušies uz dzīvi pilsētā, var saņemt līdz 3 tūkstošiem eiro, un tie, kuriem mazulis piedzimst, dzīvojot ciematā, var saņemt vēl 3,5 tūkstošus eiro.

Kandidātiem jāapņemas Pongā uzturēties vismaz piecus gadus. Pārceļoties uz šejieni, jaunajiem iedzīvotājiem noteikti būs daudz, ko darīt, jo tuvumā ir pārgājienu takas, pludmales un lielākas pilsētas.

Sardīnija, Itālija

Itālijai piederošā Sardīnijas sala, kas atrodas Vidusjūrā, ir gatava maksāt 15 tūkstošus eiro cilvēkiem, kuri vēlas tur dzīvot - Sardīnijas valdība piešķīrusi 45 miljonus eiro stipendijām. Sardīnijas salā dzīvo vairāk nekā 1,6 miljoni cilvēku iedzīvotāju, bet programmas pretendentiem ir jāpārceļas uz Sardīnijas pilsētu, kurā ir mazāk nekā 3000 iedzīvotāju, lai tur dzīvotu pastāvīgi, un uz 18 mēnešiem tai jākļūst par viņu vienīgo dzīvesvietu Sardīnijā. Mājas remontam tiks atvēlēti 15 tūkstoši eiro.

Toskāna, Itālija

Pagājušajā mēnesī kāda amatpersona arī Toskānā uzsāka rezidences programmu, kas maksās cilvēkiem, lai viņi dzīvotu Itālijas laukos.

Saskaņā ar 2,7 miljonu eiro lielo stimulēšanas programmu, kas ir daļa no Itālijas centieniem stabilizēt iedzīvotāju skaita samazināšanos, tā piedāvā cilvēkiem finansiālu atbalstu veco māju remontam kalnu reģionā.

Programma segs 50 procentus no mājas renovācijas izmaksām kādā no 76 Toskānas pilsētām. Jūs varat izvēlēties no vairākām vietām, tostarp Capraia Isola salu vai kūrortpilsētu San Casciano dei Bagnio.

Svarīgākais