Igaunijā ieviesīs pacientu apdrošināšanas sistēmu

© unsplash.com

No 1.novembra Igaunijā tiks ieviesta pacientu apdrošināšanas sistēma, paredz Rīgikogu šonedēļ pieņemtie likumu grozījumi.

Visiem veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem 30 dienu laikā pēc jaunā regulējuma stāšanās spēkā, tas ir, līdz 2024.gada 1.decembrim, būs jānoslēdz obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums.

Igaunijas Apdrošinātāju asociācijas valdes loceklis Andress Pīrsalu sacīja, ka apdrošinātāji BTA, PZU un "Seesam" piedāvās obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem Igaunijā.

"Ir svarīgi atcerēties, ka apdrošināšana segs tikai tos medicīnisko kļūdu gadījumus, kas notiks pēc likuma stāšanās spēkā. Pacientam, kurš cietis pirms tam notikušās medicīniskās kļūdas dēļ, jāpieprasa kompensācija no attiecīgā veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēja, un, ja pacients vēlas, viņš var arī lūgt veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes ekspertu komisijas novērtējumu," paskaidroja Pīrsalu.

Sociālo lietu ministrijas Veselības aprūpes tīkla vadītāja Heli Paluste sacīja, ka pacientu apdrošināšanas ieviešana veselības aprūpes speciālistiem sniedz pārliecību, ka pastāv ārpustiesas kompensāciju sistēma netīšu kļūdu radītā kaitējuma atlīdzināšanai, kas novērš nepieciešamību iesaistīt tiesu.

Maksimālā kompensējamā summa ir līdz 100 000 eiro vienam pacientam, 300 000 eiro vienam gadījumam un trīs miljoni eiro par visu 12 mēnešu apdrošināšanas periodu. Atkarībā no nodarītā kaitējuma smaguma noteikti arī apakšlimiti nemateriālajam kaitējumam.

Svarīgākais