Aptauja atklāj, ko eiropieši patiesībā domā par kara iznākumu Ukrainā

© Pixabay.com

Tikai katrs desmitais eiropietis uzskata, ka Ukraina var sakaut Krieviju, liecina ES mēroga aptauja, raksta "euronews.com".

Aptauja, kas veikta 12 ES valstīs, tostarp Francijā, Vācijā, Ungārijā, Itālijā, Nīderlandē, Polijā, Spānijā un Zviedrijā, atklāja, ka pesimismu par kara iznākumu veicinājusi Ukrainas neveiksmīgā pretuzbrukuma darbība, iespējamā ASV politikas maiņa un iespēja, ka Donalds Tramps atgriezīsies Baltajā namā.

Ziņojumā ar nosaukumu "Kari un vēlēšanas: kā Eiropas līderi var saglabāt sabiedrības atbalstu Ukrainai" tika atklāts, ka 20% aptaujāto prognozēja Krievijas uzvaru.

Lai gan eiropiešu atbalsts Ukrainai joprojām ir augsts, dažus "kompromisa izlīguma veidus" aptaujātie uzskata par visticamāko kara risinājumu.

Tas iezīmē noskaņojuma maiņu, jo vēl tikai pirms gada lielākā daļa eiropiešu uzskatīja, ka Ukrainai ir jāatgūst visas zaudētās teritorijas.

"Lai turpinātu Eiropas atbalstu Ukrainai, ES vadītājiem būs jāmaina tas, kā viņi runā par karu," sacīja pētījuma līdzautors Marks Leonards no Eiropadomes Ārlietu padomes, kas pasūtīja aptauju.

Vairums eiropiešu "izmisīgi vēlas novērst Krievijas uzvaru", taču netic, ka Kijiva var uzvarēt militāri, viņš turpināja.

Sastopoties ar arvien sabiedrības skepsi, Leonards paskaidroja, ka argumentiem par lielāku palīdzību jākoncentrējas uz to, kā tas "varētu novest pie ilgtspējīga, sarunās panākta miera, kas ir labvēlīgs Kijivai, nevis Putina uzvarai".

Saskaņā ar aptauju datiem, ukraiņi lielākoties joprojām ir pret jebkuru risinājumu, kas paredz atdot teritorijas Krievijai.

Daži eksperti apgalvo, ka miera līgums, kas paredz atdot Ukrainas zemi, varētu iedrošināt Kremli, iespējams, izraisot lielāku konfliktu nākotnē. Citi uzskata, ka asinsizliešanas izbeigšanai ir jābūt vissvarīgākajam argumentam.

Par miera izlīgumu visdedzīgāk balsoja Ungārija (64%), Grieķija (59%) un Itālija (52%), savukārt atbalsts Ukrainas teritoriju atgūšanai visspēcīgākais bija Zviedrijā (50%) un Portugālē (48%) un Polijā (47%).