Igaunija ar Zviedrijas palīdzību gatavojas kodolreaktora izveidei

© pexels.com

Kompānija "Fermi Energia", kas Igaunijā plāno attīstīt mazo modulāro kodolreaktoru, un Zviedrijas "Karnkraftsakerhet och Utbildning" (KSU) parakstījusi nodomu protokolu par personālu apmācību organizēšanu.

KSU apmāca visu Zviedrijas atomelektrostaciju (AES) operatoru un apkopju personālu.

Igaunijas uzņēmums informēja, ka ar KSU sadarbojas jau trīs gadus. KSU ir arī ASV un Japānas kompānijas "GE Hitachi" sadarbības partneris reaktoru "BWRX-300" apmācību programmā.

Zviedrijas uzņēmums plāno atbalstīt "Fermi Energia" apmācību kursu organizēšanā un simulatoru tehnoloģiju un citu mācību instrumentu izveidē, sagatavojoties kodolreaktora izveidei Igaunijā.

Nodomu protokolā ir noteiktas abpusējas intereses kompetenču attīstībā kodolenerģijas nozarē, koncentrējoties uz apmācību un kvalifikācijas shēmu, programmu, personāla kvalifikācijas sistēmu izstrādi, prasmju pārbaudi un apmācību programmu ieviešanu.

Trešdien Igaunijas parlamentā notiks seminārs par kodolenerģijas attīstību.

Igaunijā ir izveidota kodolenerģijas darba grupa, pēc kuras ziņojuma sagatavošana parlamentam būs jālemj, vai kodolenerģijai Igaunijā ir nākotne.

Iepriekš amatpersonas pieļāvušas, ka Igaunija varētu apsvērt nelielu AES ar vienu reaktoru, kura jauda nepārsniegtu 300 megavatus (MW).

2019.gadā izveidotais "Fermi Energia" ir Igaunijas jaunās paaudzes kodolenerģijas uzņēmums, kas koncentrējas uz mazo modulāro reaktoru izstrādi un ieviešanu. Uzņēmuma mērķis ir nodrošināt iespēju Baltijas patērētājiem sasniegt oglekļa neitralitāti, garantējot uzticamību un cenu pieejamību.

Pērn "Fermi Energia" no trim piedāvājumiem izvēlējās ASV un Japānas kompānijas "GE Hitachi" tehnoloģisko risinājumu mazjaudas modulārajam reaktoram "BWRX-300".

Zviedrijas valsts enerģētikas grupas "Vattenfall" uzņēmums KSU apmāca vietējo ARS operatorus un citu personālu.

Svarīgākais