Mūsdienās lielveikalu plaukti ir pilni ar produktiem katrai gaumei – spilgtas etiķetes, ēstgribu rosinošas formas, pievilcīgas tekstūras. Taču iesapidīgais izskats bieži vien slēpj tehnoloģijas, par kurām pircēji pat nezina. Piemēram, daži ražotāji izmanto pārtikas "līmi" – transglutamināzi, vēsta Prozoro.
Runa nav par tehnisku vielu, bet gan īpašu piedevu, ko izmanto pārtikas rūpniecībā, lai uzlabotu produktu struktūru un izskatu.
Kas ir transglutamināze
Transglutamināze ir dabisks enzīms, kas atrodams cilvēku, dzīvnieku un augu organismos. Cilvēka organismā tā ir iesaistīta audu dzīšanā, asins recēšanā, kā arī ādas un matu stiprināšanā.
Pārtikas ražošanā šis enzīms veic stabilizējošu funkciju - tas "salīmē" olbaltumvielas, palīdzot savienot mazus gaļas vai zivju gabaliņus viendabīgā masā. To pievieno arī piena produktiem, lai padarītu konsistenci blīvāku un vienmērīgāku.
Kādi produkti satur "līmi"?
Visbiežāk transglutamināzi izmanto desu, šķiņķa, gaļas rullīšu un pusfabrikātu ražošanā. Ar tās palīdzību ražotāji panāk ideālu formu un vienmērīgu tekstūru.
Šo enzīmu pievieno arī jogurtiem, cietajiem un kausētajiem sieriem - lai padarītu to struktūru blīvāku un stabilāku. Transglutamināzi var atrast arī makaronos.
Pateicoties saistošajām īpašībām, transglutamināze ir kļuvusi par alternatīvu glutēnam bezglutēna cepumu ražošanā - tā palīdz veidot mīklu bez glutēna.
Eksperti uzsver: transglutamināze nav toksiska viela un ir apstiprināta lietošanai lielākajā daļā valstu. Tomēr cilvēkiem ar alerģijām vai paaugstinātu jutību pret pārtiku rūpīgi jāizpēta produktu sastāvs.