Ukrainas kara 898. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:00]

© Ekrānuzņēmums

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 10. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:00. Hersonā to apdzīvoto vietu (mikrorajonu) saraksts, kurās izsludināta obligāta bērnu un viņu ģimeņu evakuācija, ir paplašināts līdz 50, ziņo pravda.com.ua.

19:41. Sociālajos tīklos sestdien publicēti videomateriāli, kas varētu liecināt, ka Ukrainas spēki ir iegājuši Porozas ciemā Krievijā, tādējādi ukraiņu spēki varētu būt šķērsojuši robežu arī Belgorodas apgabalā.

18:41. Kijevā munīcijas detonācijas dēļ gājis bojā vīrietis un ievainots bērns, ziņo pravda.com.ua.

17:22. Ukrainas armija uzbrukusi gāzes platformai Melnajā jūrā, kur atradās okupanti, vēsta pravda.com.ua.

16:06. Hersonā 10. augustā Krievijas armijas apšaudes laikā tika ievainoti pieci civiliedzīvotāji, raksta pravda.com.ua.

15:00. Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu pastiprināt bruņoto spēku klātbūtni Ukrainas robežas tuvumā, atsaucoties uz Baltkrievijas aizsardzības ministru Viktoru Hreņinu, vēsta valsts propagandas aģentūra "Belta". Speciālo operāciju spēku militārās vienības, sauszemes spēki, raķešu spēki, tostarp raķešu sistēmas "Polonez" un "Iskander" kompleksi, saņēma uzdevumus veikt gājienus uz norādītajām vietām," viņš sacīja.

13:45. Krievu apšaudes dēļ Hersonas apkaimē izcēlies vērienīgs ugunsgrēks, visa pilsēta dūmos, ziņo pravda.com.ua.

12:55. Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sacīja, ka virs valsts tika notriekti "vairāki mērķi", kas nāca no Ukrainas. "Ukrainas bruņotie spēki pārkāpa Baltkrievijas Republikas gaisa telpu. Tāpēc pretgaisa aizsardzības spēki bija pilnā kaujas gatavībā, lai pārtvertu mērķus. Viņu bija apmēram ducis."

11:28. Pagaidām Krievijas militārie komandieri paļaujas uz esošajām vienībām, kas izvietotas pie starptautiskās robežas, un viegli pieejamajiem spēkiem aizmugurē, kuru sastāvā lielākoties ir jauniesauktie un neregulārie spēki, lai pretotos Ukrainas iebrukumam Kurskas apgabalā, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. ISW analīze liecina, ka Krievija pašlaik nevēlas pārvietot spēkus no austrumiem, lai nepieļautu, ka Ukraina traucē Krievijas ofensīvu šajā frontes posmā.

10:28. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 589 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

09:15. Irāna drīzumā varētu piegādās Krievijai simtiem ballistisko raķešu, atsaucoties uz diviem avotiem Eiropas izlūkdienestos, vēsta aģentūra "Reuters". Maskavai ir savas ballistiskās raķetes, taču "Fath-360" piegāde varētu ļaut Krievijai izmantot lielāku daļu sava arsenāla mērķiem dziļāk aiz frontes līnijas, vienlaikus izmantojot Irānas kaujas galviņas tuvākiem mērķiem, "Reuters" skaidroja militārais eksperts.

08:29. Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, neveiks spēku pārdislocēšanu, lai notikumi Kurskas apgabalā neizjauktu Krievijas uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumos, atsaucoties uz ASV Kara institūtu, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas karavīri publicējuši video no Krievijas Kurskas apgabala, tostarp Sudžas pilsētas.

Piektdienas vakarā sociālajos tīklos tika izplatīts video, kurā redzama Ukrainas karavīru grupa ar karogu pie "Gazprom" filiāles durvīm Sudžā.

"Pilsētu kontrolē Ukrainas bruņotie spēki. Pilsētā ir mierīgi, visas mājas ir veselas. Stratēģisko objektu - "Gazprom" filiāli Sudžas pilsētā - kontrolē 61. atsevišķās brigādes 99. mehanizētais bataljons," ziņo viens no karavīriem, acīmredzot vienības komandieris.

Videomateriālā nav dzirdama ne apšaude, ne sprādzieni, ne citas kara skaņas.

"Gazprom" birojs atrodas Sudžas pilsētas ziemeļu nomalē, taču daži Krievijas propagandas "Telegram" kanāli apgalvo, ka pilsētas austrumu daļa joprojām atrodas Krievijas kontrolē.

Otrā video, kas piektdien parādījās internetā, redzams, kā Ukrainas karavīrs pilnīgā klusumā no zilas un dzeltenas līmlentes veido Ukrainas karogu uz zīmes pie iebrauktuves Ļubimovkas ciematā.

Ciemats atrodas 20 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Sudžas, 10 kilometrus uz dienvidiem no blakus esošā rajona centra Koreņevas un astoņus kilometrus no tuvākā Ukrainas robežas punkta.

Trešajā videoierakstā, kas uzņemts no automašīnas, redzama iebraukšana Kurskas apgabalā no Ukrainas.

Automašīna brauc pa laukā ar karodziņiem iezīmētu zemes ceļu un pabrauc garām sadauzītai bruņumašīnai un betona "pūķa zobiem", kas, visticamāk, ir daļa no Krievijas būvētās aizsardzības līnijas.