Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 471. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:49]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:49. Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzinis, ka ir sācies Ukrainas pretuzbrukums, vēsta pravda.com.ua.

20:44. ASV Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja par jaunas militārās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai 2,1 miljardu dolāru vērtībā, un tajā cita starpā iekļauti arī kritiski svarīgie pretgaisa aizsardzības līdzekļi un munīcija.

19:33. Islande piektdien paziņoja, ka ar 1.augsutu aptur savas vēstniecības darbu Krievijā, kļūstot par pirmo valsti, kas spērusi šādu soli.

18:27. Ukrainas karavīri Bahmutas virzienā veic aktīvas kauju darbības vairākos iecirkņos, pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. Visos frontes posmos situācija ir saspringta, bet epicentrs ir austrumi, viņa norādīja. "Pretinieks turpina koncentrēt galvenos pūliņus Limanas, Bahmutas, Avdijivkas un Marjinkas virzienos. Turpinās smagas kaujas. Visos virzienos ienaidnieks veic aviācijas triecienus un veic apšaudes ar artilēriju un mīnmetējiem. Tiesa gan, ienaidniekam neizdodas sasniegt savus mērķus. Mūsu aizstāvji atvaira uzbrukumus," sacīja Maļara.

16.39. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas sekas Ukrainai būs smagas, bet krieviem tās būs vienkārši katastrofālas, jo viņi par to visu atbildēs, intervijā Ukrainas Radio sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

"Es gribu teikt, ka, pirmkārt, krievi to darīja ar militāru mērķi, lai mēs neietu pretuzbrukumā tieši Hersonas virzienā. Lai gan, manuprāt, šodien var skaidri saprast, ka mums bija pavisam citi plāni. Otrkārt, kad krievi gatavoja šo teroraktu, viņi nebija aprēķinājuši sekas, kādas būs pēc šīs uzspridzināšanas. Kad būs pagājis zināms laiks un mēs varēsim saskaitīt visu, kas tur ir noticis, ticiet man, sekas mūsu valstij būs smagas, bet krieviem tās būs vienkārši katastrofālas. Jo viņi par to visu atbildēs," sacīja Daņilovs.

16.00. Krievija turpina kavēt Ukrainas graudu eksportu, apzināti novilcinot pārbaudes un aktīvi bloķējot dažus kuģus, atsaucoties uz izlūkdienestu datiem, tviterī paziņojusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Saskaņā ar ministrijas sniegto informāciju pašlaik tiek inspicēts tikai viens vai divi kuģi dienā, salīdzinot ar sešiem līdz astoņiem kuģiem 2022.gada rudenī.

Ministrija pieļauj, ka Krievija mēģina šādi izspiest piekāpšanos attiecībā uz cauruļvadu Toljati-Odesa, pa kuru tika eksportēts amonjaks no Krievijas caur Ukrainu. Maskava vēlas panākt cauruļvada atvēršanu.

Britu izlūkdienests uzskata, ka situāciju sarežģī fakts, ka cauruļvads pēdējās dienās ticis bojāts un pašlaik nedarbojas.

15.01. Latvijas valdība piektdien nolēma piešķirt 200 000 eiro palīdzības sniegšanai Ukrainai, lai risinātu ekoloģisko un humāno krīzi, kas radusies, Krievijai sagraujot Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu.

Naudu pārskaitīs no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Valdība par atbalsta sniegšanu lēma aptaujas kārtībā.

14.31. Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga pieprasījusi saukt Krieviju pie atbildības par Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanu, ko nodēvēja par ekocīdu.

"Šis ekocīds kā turpinājums Krievijas neizprovocētajam pilna mēroga iebrukumam Ukrainā ir vēl viens zvērīgs noziegums (..). Mūsu acis atkal ir pievērstas Krievijai, kas ir jāsauc pie atbildības par saviem noziegumiem," tviterī pavēstīja Tūnberga.

13.22. Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas dēļ Hersonas apgabalā līdz piektdienas rītam applūdušas 46 apdzīvotas vietas, paziņojis Valsts ārkārtējo situāciju dienesta civilās aizsardzības pasākumu organizēšanas departamenta direktors Viktors Vitoveckis.

"Ir applūdušas 46 apdzīvotas vietas, tai skaitā 14 apdzīvotas vietas pagaidu okupētajā teritorijā. Aptuvenais iedzīvotāju skaits, kuri varētu būt cietuši, ir 60 000. Ja mēs ņemam kopējo ainu Hersonas apgabalā, tad kaut kur ap 600 kvadrātkilometru šobrīd ir zem ūdens, no kuriem 30% ir Dņepras labajā krastā un aptuveni 70% ir Dņepras kreisajā krastā," televīzijā paziņoja Vitoveckis.

Viņš norādīja, ka glābēji jau evakuējuši 2336 cilvēkus.

12.34. Norvēģijas seismiskā tīkla (NORSAR) eksperti Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta iznīcināšanas dienā spēkstacijas rajonā fiksējuši sprādzienu, teikts organizācijas tīmekļa vietnē.

Reģionālo seismisko staciju dati liecina, ka sprādziens notika 6.jūnijā plkst.02.54 pēc vietējā laika. Aptuveni tajā pašā laikā sagruva aizsprosts.

"Mēs redzam koncentrētu enerģijas impulsu, kas ir tipisks sprādzienam," ASV radiostacijai NPR sacīja NORSAR seismologs Volkers Oje.

Savukārt NPR norāda, ka eksperti nav spējuši precīzi noteikt sprādziena vietu - pēc viņu datiem, tas noticis 20-30 kilometru rādiusā ap Kahovkas HES. Tajā pašā laikā Oje radiostacijai uzsvēra, ka sprādzieni šajā vietā notiek reti, tāpēc to diez vai var uzskatīt par sagadīšanos.

NORSAR lēš, ka notikuma seismiskais spēks bija no vienas līdz divām magnitūdām.

11.51. Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Oļehs Sinehubovs ziņo, ka Krievijas karavīri šobrīd pilsētai uzbrūk ar raķetēm "S-300", vēstīts pravda.com.ua.

11.27. Krievijas dienvidrietumu pilsētā Voroņežā nogāzies bezpilota lidaparāts, paziņojis Voroņežas apgabala gubernators Aleksandrs Gusevs. "Telegram" kanāli ziņo, ka ar sprāgstvielām aprīkots drons ietriecies daudzdzīvokļu mājā.

10.22. Ūdens līmenis Kahovkas ūdenskrātuve pēdējo 24 stundu laikā ir pazeminājies vēl par metru un turpina pazemināties, piektdien paziņojis valsts uzņēmums "Ukrhidroenergo".

Kopumā kopš 6.jūnija rīta ūdens līmenis samazinājies par 4,7 metriem. Šodien plkst.8 pēc vietējā un Latvijas laika ūdens līmenis Kahovkas ūdenskrātuve bija 11,74 m.

"Ukrhidroenergo" norādīja, ka vairāk nekā puse hidroelektrostacijas ēkas atrodas zem ūdens.

09.57. Pēc Ukrainas puses lūguma Latvija plāno tai nosūtīt kara apstākļiem pielāgotas medicīniskās palīdzības automašīnas, bet vēl tiek precizēts iespējamais to daudzums un veiktas auto tehniskās pārbaudes, informē Veselības ministrija.

Automašīnām būs jābūt īpaši aprīkotām, lai tās būtu lietojamas kara apstākļos. Nesen Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests atjaunoja savu autoparku, nomainot vairāk nekā 100 automašīnas ar jaunām.

08.53. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 213 770 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1010 iebrucēji, 34 lielgabali, 24 bruņutransportieri un desmit tanki.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3901 tanku, 7600 bruņutransportierus, 3702 lielgabalus, 599 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 359 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 299 helikopterus, 3247 bezpilota lidaparātus, 1171 spārnoto raķeti, 6410 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 502 specializētās tehnikas vienības.

08.01. Ukrainas armija 24 stundu laikā ir veikusi pretuzbrukuma operācijas vismaz trīs frontes posmos ar atšķirīgiem rezultātiem, secinājis ASV Kara studiju institūts (ISW). ISW ceturtdienas vakarā publicētajā ziņojumā norādīts, ka šīs operācijas ir daļa no plašākiem pretuzbrukuma centieniem, kuri norisinās kopš 4.jūnija.

07.06. ASV gatavojas paziņot par jaunu militāro palīdzību Ukrainai vairāk nekā divu miljardu ASV dolāru vērtībā, ceturtdien, atsaucoties uz amatpersonām, ziņoja aģentūra "Bloomberg News".

Nauda paredzēta galvenokārt pretgaisa aizsardzības munīcijai un palīdzēs Ukrainai iegādāties raķešu palaišanas iekārtas "Hawk" un divu veidu pretgaisa aizsardzības raķetes "Patriot", vēstīja "Bloomberg News".

00.10. Hersonas apgabalā krievu uzlidojuma laikā gājusi bojā sieviete, viens vīrietis tika ievainots. Sievietes līķis tika atrasts sagrautas mājas drupās, vēsta pravda.com.ua.