Kopš ārkārtējā stāvokļa ieviešana Igaunijas iedzīvotāji mājās pavada vidēji 20 stundas diennaktī

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics/SCANPIX/LETA

Kopš Igaunijā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikti pārvietošanās ierobežojumi, lai mazinātu Covid-19 izplatīšanos, iedzīvotāji caurmērā 20 stundas diennaktī uzturas vienā vietā, liecina mobilitātes analīze, ko krīzes vadības komitejas pasūtījumā veicis Statistikas departaments, balstoties uz mobilo sakaru operatoru sniegtajiem datiem.

Salīdzināšanai izmantojot datus par šā gada desmito nedēļu, secināts, ka attālums, ko cilvēks vidēji mēro vienā dienā, pa šo laiku sarucis no 27,5 līdz 17,6 kilometriem, pastāstījis departamenta direktors Marts Megi.

To cilvēku skaits, kuri faktiski pastāvīgi uzturas vienā apmešanās vietā, pieaudzis par 16 procentpunktiem, tātad mājās tagad acīmredzot paliek aptuveni par 200 000 cilvēkiem vairāk nekā līdz tam.

Pirms ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas Igaunijā cilvēki mājas atstāja vidēji 1,8 reizes diennaktī, bet pēdējā laikā šis rādītājs sarucis līdz 1,5 reizēm.

Pēc Megi teiktā, pārmaiņas cilvēku mobilitātē vērojamas neatkarīgi no nedēļas dienas.

Ģeogrāfiski vismazākās tās izteiktas Narvā, Setu novadā, Paidē, Sillamē un Kohtla-Jervē, bet visjūtamāk mainījusies Tallinas apkaimes pašvaldību iedzīvotāju mobilitāte. Vērojams, ka tagad mājās vispār biežāk paliek to pašvaldību iedzīvotāji, kuras robežojas ar lielajām pilsētām.

Iedzīvotāju mobilitātes analīzei Statistikas departaments izmantojis mobilo sakaru operatoru apkopotās tabulas, kurās atspoguļota mobilo tālruņu pārvietošanās, balstoties uz anonīmiem datiem, kas neļauj identificēt un analizēt konkrētu cilvēku pārvietošanos.

Ārkārtējo stāvokli valstī Igaunijas valdība izsludināja 12.martā, bet pārvietošanās ierobežojumi Igaunijā ir spēkā kopš 25.marta.

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais