Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs: Valstīs, kurās vakcinē pret tuberkulozi, ir mazāk Covid-19 izraisītu nāves gadījumu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Laikā, kad zinātnieki un medicīnas speciālisti meklē risinājumu, kā izstrādāt vakcīnu, kas palīdzētu pret koronavīrusu Covid-19, daudzos pasaules medijos atrodamas publikācijas par līdz šim paveikto. Protams, tās jāvērtē kritiski, jo šobrīd nevienai no ārstēšanas metodēm nav gūts 100% apstiprinājums. Tiesa, jau iepriekš apskatītas publikācijas, kurās izteikti pieņēmumi, ka cīņā ar konkrēto koronavīrusu var palīdzēt vakcīna pret tuberkulozi (BCG). Jaunākie dati arī liecinot, ka valstīs, kurās vakcinē pret tuberkulozi esot zemāks mirstības rādītājs no Covid-19, raksta "Dailymail."

Valstis, kurās notiek vakcinācija pret tuberkulozi, ir mazāks no Covid-19 izraisītās saslimšanas mirušo skaits nekā tām, kurās šāda vakcinācija nav noteikta, atsaucoties uz nesen veiktu pētījumu raksta "Bloomberg".

Gonzalo Otasu, Ņujorkas Tehnoloģiju institūta pētnieks, konkrēto pētījumu sācis pēc tam, kad ievērojis salīdzinoši nelielo saslimušo un mirušo skaitu Japānā. Viņš norāda, ka jau iepriekš esot dzirdējis par pētījumiem, kuros redzams, kā tuberkulozes vakcīna palīdz arī pret cita veida infekcijām. Šī iemesla dēļ viņa komanda apkopoja informāciju par valstīm, kurās pieejama universālā BCG vakcīna un notiek vakcinācija.

Starp valstīm ar augstiem ienākumiem, kurās ir daudz Covid-19 gadījumu, ASV un Itālija vēl pirms koronavīrusa pandēmijas ieteikusi BCG vakcīnas, bet tikai cilvēkiem, kuri varētu būt pakļauti riskam. Ķīnā, kur sākās pandēmija, ir BCG vakcīnas politika, taču pirms 1976. gada tā netika ievērota pietiekami, sacīja Otasu. Valstīm, ieskaitot Japānu un Dienvidkoreju, kurām ir izdevies kontrolēt šo slimību, ir vispārēja BCG vakcīnas politika. Dati par apstiprinātiem gadījumiem no valstīm ar zemiem ienākumiem tika uzskatīti par nepietiekami ticamiem, lai pieņemtu stingrākus apgalvojumus.

Lai redzētu, vai vakcinācija pret tuberkulozi sniedz arī kādu ilgāku efektu jeb šajā gadījumā palīdzētu pret cīņu ar koronavīrusu Covid-19, ir jāveic plašāki pētījumi. Šobrīd zinātnieki Nīderlandē veic pētījumu par šādas vakcinācijas ietekmi uz Covid-19, tomēr arī te nevar cerēt, ka rezultāti būs ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, uzsver "Bloomberg".

Tāpat pētnieks G.Otasu uzsver, ka cilvēkiem arī šajā gadījumā jāsaprot, ka vakcinācija pret tuberkulozi nav tas pats, kas aiziet uz veikalu iegādāties tualetes papīru. "Pat ja ir mazākā iespēja, ka šī vakcīna palīdz pret koronavīrusu Covid-19, zinātnieki par to neziņos līdz pilnvērtīgu pētījumu veikšanas brīdim."

Viņš arī iesaka, ka šobrīd tas, ko var ievērot cilvēki ir daudzās valstīs noteikti higiēnas prasību ieteikumi, pašizolācija un karantīna.

Tikmēr medijs "Dailymail" savā publikācija apgalvo, ka valstīs, kurās vakcinācijas kalendārā iekļauta arī BCG vakcīna jau tagad redzams, ka mirstības rādītājs no Covi-19 ir teju sešas reizes mazāks nekā tajās, kur šāda vakcīna netiek izmantota.

Lai šo faktu atkārtoti pierādītu Austrālijā tiek veikts pētījums, kurā piedalās 4000 medicīnas darbinieku.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Latvijā atgādina, ka, piemēram, bērnus no smagām tuberkulozes formām pasargā BCG vakcīna, ko visiem jaundzimušajiem veic dzemdību nodaļā 2.-5.dzīves dienā. BCG ir prettuberkulozes vakcīna, kas satur novājinātas Mycobacterium bovis nūjiņas, kas nevar izraisīt slimību. Tās stimulē imūno sistēmu un paaugstina organisma spēju pretoties tuberkulozes infekcijai, tādējādi pasargājot mazus bērnus no saslimšanas ar smagām ārpus plaušu tuberkulozes formām. BCG vakcīna ir iekļauta vakcinācijas kalendārā un ir bez maksas.