Pēc CIP darbinieku uzspridzināšanas kritizē izlūku darbu Afganistānā

Viena no ASV militārā izlūkdienesta augstākajām amatpersonām Afganistānā asi kritizējusi izlūkdienestu darbību šajā valstī, norādot, ka aģenti pārāk lielu uzmanību pievērš nemiernieku grupējumiem, bet faktiski neinteresējas par to kā dzīvo tauta un nekā nezina par cilvēkiem, kuri šajā valstī pieņem svarīgus lēmumus.

Organizācijas Center For New American Security sagatavotajā ziņojumā ģenerālmajors Maikls Flinns uzstāj, ka sekmīgai uzdevumu risināšanai Afganistānā nepieciešamas izmaiņas izlūku darbībā.

"ASV izlūkdienestu darbinieki ir nekompetenti attiecībā uz vietējo ekonomiku, nekā nezina par vietējiem zemes īpašniekiem, viņiem ir tikai miglaina nojausma par tiem, kuri šajā valstī pieņem lēmumus un veidiem kā viņus ietekmēt," sacīts 26 lappušu biezajā ziņojumā, par kuru informē Reuters. Tā autori uzskata, ka amerikāņu izlūkdienesti ar Centrālo Izlūkošanas pārvaldi (CIP) priekšgalā tā arī nav spējuši atbildēt uz fundamentāliem jautājumiem par apstākļiem kādos nākas darboties ASV bruņotajiem spēkiem un viņu sabiedrotajiem kā arī par cilvēkiem, kurus viņi vēlas pārdabūt savā pusē. Ziņojumā, piemēram, atgādināts, ka CIP gan izvērtusi plašas operācijas, taču pārsvarā tās aprobežojas ar starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda un organizācijas Taleban kaujinieku meklēšanu, vēlāk pa viņu pozīcijām izdarot triecienus ar bezpilota lidaparātu palīdzību. Tajos nereti iet bojā civiliedzīvotāji un nav pārsteigums, ka šādas operācijas nodara vairāk ļaunuma nekā labuma, noskaņojot šos ļaudis pret amerikāņu spēkiem. "Karš Afganistānā turpinās jau astoņus gadus, bet ASV izlūkošanas sabiedrība ir tikai margināli saistīta ar kopējo stratēģiju," rezumējuši ziņojuma autori, piebilstot, ka sūdzēties par aģentu un analītiķu trūkumu izlūkdienesti nevarētu. "Diemžēl pārāk daudzi cilvēki atrodas nepareizajās vietās vai arī viņiem uzticēts nepareizais darbs," sacīts ziņojumā, kurā kritizētas "attieksmes, kultūras un cilvēcības problēmas", kas apgrūtina amerikāņu izlūku darbu.

Ziņojums atklātībā parādījies tikai nepilnu nedēļu pēc kaujinieki pašnāvnieka uzbrukuma CIP bāzei Hostas provincē, kurā bojā gāja septiņi CIP darbinieki. Tik lielus zaudējumus pārvalde nebija cietusi kopš 1983. gadā notikušā kaujinieku uzbrukuma ASV vēstniecībai Beirūtā. Televīzijas kompānija NBC, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem vēstījusi, ka sprādzienu sarīkojis Jordānijā dzimušais Humams Halīls Abū Mulals al Balavi. Pirms diviem gadiem viņu arestēja Jordānijas varasiestādes un pēc tam, kad šis vīrs izteicis gatavību sadarboties, viņš iefiltrējies Al-Qaeda otrā cilvēka Aimana al Zavahiri uzticības personu lokā. Pagājušā gada nogalē viņš pieprasījis tikšanos ar CIP darbiniekiem, apgalvojot, ka vēlas viņiem nodot svarīgu informāciju par A. al Zavahiri atrašanās vietu. Stingri apsargātajā bāzē šis cilvēks ievests bez pienācīgas drošības kontroles - vairāki izlūkdienesta darbinieki sarunā ar BBC apgalvojuši, ka tā esot ierasta prakse, jo liecina par uzticēšanos šiem ļaudīm, kuri riskējot ar dzīvību. Tagad gan izrādījies, ka jordānietis vairāk nekā gadu mānījis gan savas valsts izlūkdienestu, gan amerikāņu, joprojām palikdams uzticīgs kaujiniekiem, norāda NBC.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais