Beidzot noskaidrots, kāpēc daļa bērnu atsakās ēst dārzeņus

© Pixabay

Bērna pārāk izvēlīgu ēšanu lielā mērā ietekmē gēni, turklāt zinātnieki atklājuši, ka septiņus gadus vecu bērnu vecākiem ir visgrūtāk pierunāt savas atvases ēst augļus un dārzeņus, vēsta “Daily Mail”.

Analīze liecina, ka satraukums par pārtiku sākas mazuļa gados un turpinās agrīnā pusaudža vecumā.

Turklāt pētnieki apgalvo, ka viņu atklājumi, kas publicēti starptautiskajā bērnu psiholoģijas un psihiatrijas žurnālā, liecina, ka atteikšanās ēst noteiktus pārtikas produktus nav "tikai fāze", no kuras bērni izaug.

Viņi arī atklāja, kas varētu palīdzēt pārvarēt šo satraukumu. Piemēram, kopīgas ģimenes maltītes un dažādu augļu un dārzeņu piedāvāšana bērniem agrā attīstības stadijā.

Pētījuma vadošais autors Dr. Zeineps Nass no Londonas Universitātes koledžas uzvedības zinātnes un veselības nodaļas teica: “Bērnu vidū ir izplatīts paradums atteikties no dažiem pārtikas produktiem, un tas var būt liels satraukuma avots vecākiem un aprūpētājiem, kuri bieži vaino sevi par šo uzvedību vai viņus vaino citi."

Mēs ceram, ka mūsu secinājums, ka izvēlīga ēšana lielā mērā ir iedzimta, var palīdzēt mazināt vecāku vainas izjūtu,” sacīja Londonas universitātes pārstāvis.

Pētnieki izmantoja datus no apjomīga pētījuma par dvīņu attīstību 2007. gadā, kas sastāvēja no 2400 dvīņu pāru grupas, kas tika izveidota, lai skrupulozi izpētītu bērnu uzvedības attīstību.

Lai novērtētu bērnu izvēlīgumu attiecībā pret pārtikas produktiem, 16 mēnešu vecu bērnu vecāki aizpildīja anketas, kas tika darīts atkārtoti trīs, piecu, septiņu un 13 gadu vecumā.

Komanda atklāja, ka izvēlīgā ēšana sasniedza maksimumu aptuveni septiņu gadu vecumā un pēc tam pamazām mazinājās.

Svarīgākais