Kļičko: Es izsaucu Janukoviču ringā

Ukrainas politiskās apvienības "Udar" līderis pasaules boksa čempions Vitālijs Kļičko apvaino Ukrainas prezidentu, ka viņš "nodevis ukraiņus lombardā pret ķīlu", apmaiņā saņemot investīcijas no Krievijas, vēsta Ukrainas mediji.

 Šodien,17. decembrī, reaģējot uz ziņām, ka Ukraina un Krievija otrdien vienojušās par gāzes cenām un Krievijas investīcijām Ukrainas valdības vērtspapīros, otrdienas vakarā uz Kijevas Neatkarības laukumu atkal plūst tūkstošiem protestētāju. Kļičko vēršoties pie protestētājiem paziņoja: "Viktors Janukovičs Maskavā "nodevis ukraiņus lombardā. Ir svarīgi zināt, ko tieši Janukovičs apsolījis savam Krievijas kolēģim Vladimiram Putinam. Ukrainā jārīko pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas. Es izsaucu Janukoviču ringā, viņš ir mans personiskais pretinieks."

Kļičko prasa, lai Janukovičs izpaustu tautai tieši ar kādiem nosacījumiem Janukovičs  vienojās ar Krievijas Federācijas prezidentu Vladimiru Putinu par gāzes cenu un 15 miljardus lielajām investīcijām.  Viņš arī  izteicis pieņēmumu, ka investīcijas saņemtas kā ķīlu  pretī dodot Ukrainas gāzes transporta sistēmu.

Kā mītiņā norādījis opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arsēnijs Jaceņuks, ir būtiski, ka Maskavā nav parakstīts nolīgums par Muitas savienību. Pēc viņa teiktā, Janukovičam pirms došanās pie Putina nosūtīts opozīcijas vēstījums - ja tāds dokuments tiks parakstīts, viņš varēšot uzskatīt, ka saņēmis "biļeti uz vienu pusi".

"Janukovičs šodien nodevis Ukrainas tautu," paziņojis nacionālistu partijas "Svoboda" ("Brīvība") līderis Oļegs Tjagņiboks. "Viņš faktiski ieķīlājis lombardā agrorūpniecisko kompleksu, lidmašīnu būvi, kuģu būvi un tā tālāk. Un tagad par šo Maskavas naudu grib lāpīt robus pirmā ceturkšņa budžetā."

Tjagņiboks savukārt norādījis, ka Janukovičam, tiekoties ar Putinu, būtu bijis jāizvirza jautājums par bijušās Padomju Savienības Krājbankā noguldīto ukraiņu līdzekļu un vienas sešpadsmitās daļas PSRS zelta un valūtas rezervju atgūšanu, kā arī par Krievijas rīcībā nonākušo ārvalstu rezidenču atdošanu.

Jau ziņots, ka Krievija un Ukraina otrdien vienojušās par Ukrainai piegādājamās gāzes cenas samazināšanu. Panākta arī vienošanās, ka Krievija Ukrainas valdības vērtspapīros investēs 15 miljardus ASV dolāru. Kopumā Maskavā parakstīti 14 dokumenti. Krievijas prezidents Putins uzsvēra, ka ar Janukoviču nav runāts par Muitas savienību.

Ukrainas galvaspilsētā turpinās protesta akcijas. Vairāk nekā 10 000 cilvēku vakarā sanākuši uz tautas sapulci jeb veči, raizējoties, ka Maskavā varētu būt parakstīts līgums par Ukrainas pievienošanos Krievijas vadītajai Muitas savienībai. Lai gan šīs bažas neapstiprinājās, cilvēki lielā skaitā ierodas Neatkarības laukumā ar Ukrainas un Eiropas Savienības karogiem.

Laukumā izveidots arī "Raudu un cīņas mūris" - no koka brusām veidota siena, uz kuras protesta akcijas dalībnieki raksta, no kādām Ukrainas pilsētām ieradušies Kijevā. Lasāmi arī sludinājumi, kuros cilvēki aicināti sasildīties, piedaloties laukuma uzkopšanā, un tiešām - pēdējās dienās tur kļuvis krietni vien tīrāk un kārtīgāk. No skatuves dienas laikā skandēta dzeja, cilvēki jau ierasti sildās pie ugunskuriem un organizējas svarīgāko objektu piketēšanai, pieļaujot, ka uz barikādēm nāksies pavadīt vēl vismaz mēnesi.

Pasaulē

Ilggadējs laikraksta “The Washington Post” žurnālists, divkāršs Pulicera prēmijas laureāts (1973. un 2002. gadā), Votergeitas skandāla (kā rezultātā 1974. gadā atkāpās toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons) “uzracējs” (kopā ar Karlu Bernstīnu) Bobs Vudvords nesen laida klajā savu jaunāko grāmatu – “Karš”. Tajā viņš dienu pa dienai atsedz ASV politiskās vadības rīcību gan pirms, gan pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Svarīgākais