Mandelas piemiņas dievkalpojuma surdotulks izrādās viltvārdis

© Scanpix/AFP

Pēc Johannesburgā otrdien aizvadītā bijušā Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidenta Nelsona Mandelas piemiņas dievkalpojuma atklājies, ka cilvēks, kurš uz skatuves it kā nodrošinājis runu surdotulkojumu, patiesībā bijis viltvārdis.

"Viņš ir tīrākais krāpnieks," atzīst Keiptaunas Zīmju valodas izglītības un attīstības centra direktore Kāra Lēninga. "Viņš pat neko nedarīja. Tur netika parādīta neviena zīme. Nekā. Viņš tikai kustināja savas rokas."

Pēc Lēningas teiktā, izskatījies, ka surdotulks, kurš šķietami nodrošināja surdotulkojumu arī ASV prezidenta Baraka Obamas un Mandelas mazbērnu runām, "centies no savas sejas un galvas aizgaiņāt mušas".

"Dienvidāfrikas kurlo kopiena ir ārprātā saniknota un neviens nezina, kas tas ir par cilvēku," norādīja Lēninga. "Mēs nevaram nekur atrast viņa vārdu vai kādas citas ziņas par viņu. Organizācijas, kas akreditējušas tulkus, par viņu neko nezina."

Tikmēr DĀR varasiestādes sākušas izmeklēšanu par izskanējušo informāciju, solot publiskot izmeklēšanas rezultātus.

Mandelas piemiņas dievkalpojumu otrdien apmeklēja teju simts pašreizējie un bijušie pasaules valstu līderi.

DĀR raidsabiedrības SABC skatītājiem, kuri pie televizoru ekrāniem otrdien vēroja pasākuma tiešraidi, bija iespēja pārliecināties, ka televīzijas un pasākuma surdotulku rādītās zīmes ne brīdi nebija vienādas.

Svarīgākais