Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kremlis vēlas atņemt uzņēmumu vienam no bagātākajiem Krievijas uzņēmējiem

© Scanpix

Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūra iesniegusi prasību par SIBEKO akciju atdošanu valstij, apgalvojot, ka uzņēmuma īpašnieks Meļņičenko īpašumu iegādājās, pārkāpjot "pretkorupcijas tiesību aktus", raksta dialog.ua.

Krievijas varas iestādes nolēma nacionalizēt un piesavināties vienu no Krievijas oligarha Andreja Meļņičenko struktūrām, pašu vērtīgāko pēc “Forbes” datiem. Viens no galvenajiem tās aktīviem ir reģistrēts Eiropā, savukārt Vladimirs Putins regulāri pieprasa uzņēmumiem atdot aktīvus Krievijai. Meļņičenko 2022.gada martā pēc tam, kad Eiropas Savienība pret viņu ieviesa sankcijas, aģentūrai Reuters sacīja: "Notikumi Ukrainā ir patiesi traģiski. Mums steidzami vajadzīgs miers."

Andrejs Igorevičs Meļņičenko ir mēslošanas līdzekļu ražotāja EuroChem Group un ogļu ražotāja SUEK dibinātājs.

Meļņičenko uzņēmumu SIBEKO iegādājās no uzņēmēja Abuzova, kurš kopš 2019. gada atrodas apcietinājumā par vairākām kriminālapsūdzībām. SIBECO ir viens no galvenajiem siltuma un elektroenerģijas piegādātājiem Sibīrijā. Pats uzņēmējs tagad dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos. Tas nozīmē, ka Meļņičenko neņem vērā Putina prasības par aktīvu atdošanu Krievijai, ko viņš atkārtoja divās no galvenajām publiskajām uzstāšanās reizēm 2023. gadā.

Tiesas prāva pret Meļņičenko sekoja Krievijas prezidenta vairākkārtējai asajai kritikai, kas vērsta pret bagātajiem krieviem par to, ka viņi glabā savus īpašumus ārzemēs.

Februārī Putins uzrunā par valsts stāvokli valdībai teica: "Uzņēmējdarbībai, galvenokārt galvenajās nozarēs un nozarēs, ir jādarbojas Krievijas jurisdikcijā."

Savukārt jūnijā Sanktpēterburgas ekonomikas forumā Putins atkārtoja savu prasību, un foruma rezultātā Kremlis publicēja Putina norādījumus nodot uzņēmējdarbību Krievijas jurisdikcijā, reģistrējot ārvalstu uzņēmumus īpašos administratīvajos reģionos. Turklāt valdībai būtu jāveic pasākumi, kas ļautu Krievijas privātpersonām atgūt kontroli pār pašmāju kompānijām, ja tā tiks zaudēta "nedraudzīgo valstu" rīcības dēļ.