Tiks izdots unikāls Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijas veidotais dokumentu krājums

Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisija 5.decembrī Krievijā sanāks uz trešo komisijas sēdi, kad tiks skarti jūtīgākie jautājumiem, proti, Latvija un PSRS Otrā pasaules kara laikā no 1939. līdz 1945.gadam, bet noslēgumam tuvojas komisijas darbs pie unikāla dokumentu apkopojuma izdošanas, kad plašāka publika varēs iepazīties ar vēl nezināmiem faktiem, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja komisijas līdzpriekšsēdētājs Antonijs Zunda.

Īsi raksturojot komisijas darbu Zunda sacīja, ka pagaidām nesaskaras ar nekādām grūtībām, proti, Latvijas, gan Krievijas vēsturnieki apmeklē arhīvus, tādējādi veicot savus pētījumus.

Zunda apliecināja, ka Krievijas puse turējusi doto solījumu un Latvijas vēsturnieki tikuši pielaisti tik nozīmīgajam Ārlietu ministrijas arhīvam, tādējādi iepazīstoties ar līdz šim neredzētiem dokumentiem, piemēram, PSRS sūtņu ziņojumiem no Rīgas, par konsulāta darbību Liepājā.

"Pirmo reizi Latvijas vēsturnieki tikuši pielaisti tik nozīmīgai informācijai un domāju, ka nākamgad izdotais dokumentu apkopojums būs unikāls, kas plašāku sabiedrību iepazīstinās ar jauniem faktiem, tādējādi paverot plašākas iespējas jaunu vēstures grāmatu tapšanai," sacīja Zunda.

Protams, viņš arī pievērsa uzmanību nelieliem sarežģījumiem, jo arvien Latvijas puse nav varējusi piekļūt Federālās drošības un militārajiem arhīviem, bet Zunda piebilda, ka Krievijas komisijas pārstāvji darīšot visu iespējamo, lai mūsu valsts pētnieki dokumentiem spētu piekļūt.

Tomēr nākamā sēde, kas notiks 5.decembrī tiks veltīta jūtīgākiem jautājumiem, proti, Latvija un PSRS Otrā pasaules karā laikā no 1939. līdz 1945.gadam. Zunda pieļāva, ka šī varētu būt sarežģītākā komisijas sēde atšķirīgo viedokļu dēļ.

Kā ziņots, pagājušā gada novembrī notika Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijas otrā tikšanās, kad tika pārrunāti jautājumi par Latviju un PSRS starpkaru periodā.

Jau tad tika pieļauts, ka toreizējās zinātniskās kolokvijas varētu kalpot par pamatu kopīgam rakstu krājumam "Latvijas Republikas un PSRS ekonomiskās un politiskās attiecības un kultūras sakari starpkaru periodā 1918-1939".

Svarīgākais